Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 11°C Még több cikk.

Gregor Bernadettet saját lépcsőházában támadták meg

Gregor Bernadett a főszereplője annak az oktatófilmnek, amely védekezési technikákat mutat be váratlan támadások ellen. A szépséges színésznő is került már szorult helyzetbe.
A "Véd e kezem" című oktatófilmet olyan nőknek szánták alkotói, akik nem szeretnék a szerencsére bízni sorsukat, ha támadás éri őket. A fogásokat Gregor Bernadett mutatja be a nézőknek.

– Ez egy technikai útmutató, egy olyan oktatófilm, amely az alapvető technikákat mutatja be, azokat a módszereket, amelyekkel átmenetileg harcképtelenné tehetjük a támadónkat, amelyekkel időt nyerhetünk. Mondjuk annyit, hogy villámgyorsan elhagyjuk a támadás helyszínét, és elvegyük a támadónk kedvét a további próbálkozástól – mondja a film gyártásvezetője és producere Jeney Endre, akivel az oktatófilm elkészülte után találkoztunk. – Bernadettnek nincs semmilyen harcművészeti múltja, így laikusként sokkal hitelesebb lehet, mint ha két képzett profi mutatná be a technikákat – teszi hozzá. Endrétől megtudtuk, hogy a mintegy 50 percesre tervezett filmet újabbak követik majd, amelyekben arra is fény derül, hogy például a konyhában, vagy akár az utcán található tárgyak miként válhatnak veszélyes fegyverré a kezünkben. A filmet szponzorok nélkül, saját költségén forgatta a stáb, sokan ingyen segítettek az elkészítésében, köztük Gregor Bernadett is, akinek csak az utazását térítette meg a stáb. A színésznőt telefonon értük el, mivel autójával éppen a pesti dugóban állt, volt időnk beszélgetni.

– Endre gyerekkori barátom, a téma nagyon fontos, így azonnal elvállaltam a szereplést. A nők a hétköznapokban nem foglalkoznak ezzel a kérdéssel túl sokat, pedig nem ártana – válaszolta kérdésünkre Gregor Bernadett, aki hozzátette, hogy már őt is érte támadás saját lépcsőházában, akkor viszont a technikai ismeretek híján furfanggal menekült meg.

Gregor Bernadettet saját lépcsőházában támadták meg korábban (képkocka a filmből)

– A saját lépcsőházunkban támadott meg egy fiatalember, aki minél hevesebben védekeztem, annál erősebben támadott. Már szinte láttam magam a másnapi újságok címlapján, mikor észrevettem, hogy kissé kába, alighanem szipuzott. Úgy döntöttem, megpróbálom szép szóval rávenni, hogy menjünk kissé beljebb a lépcsőházba, persze ő nem tudta, hogy saját lakásunk ajtaja felé tartunk, így hirtelen be tudtam csengetni, és bemenekültem a lakásba. Persze, ha akkor már ismertem volna néhány alapvető fogást, másképp alakulnak az események. A most elsajátított technika kortól, nemtől függetlenül megtanulható, az ízületekre, a test gyenge pontjaira mért határozott csapás pedig életet is menthet.

Gyűlöli az erőszakot

– Én mindig is gyűlöltem az erőszakoskodókat, rosszul vagyok a nemi erőszaktól, a gyengébbek ellen támadóktól – meséli Temesy László kick-box-edző, mi motiválta egy oktatófilm elkészítésére. Temesy László 20 éve foglalkozik küzdősportokkal, több technikából gyúrta össze a tananyagot, amely alapvetően csavarásokra, feszítésekre épül, olyan mozdulatsorokra, amelyekkel egy gyenge nő is földre tudja kényszeríteni erősebb támadóját.

Temesy László (balról) szerint bárki elsajátíthatja az alapvető fogásokat.

– Az első részben 10–12 fogást mutatunk be, a következő filmeken viszont már azt is megmutatjuk, hogyan tehetjük ártalmatlanná támadónkat, akár egy strandpapuccsal vagy egy tekercs fóliával. A családon belüli erőszak kivédésére is kiválóan alkalmas az anyag. A fogásokat egy edzőpartnerrel kell gyakorolni, de nagyon hamar elsajátítható módszerről van szó. Kis gyakorlással reflexszerűvé és határozottá válnak mozdulataink – teszi hozzá László, aki hamarosan önvédelmi tanfolyamot szeretne indítani a városban, kizárólag nők számára.

Véd e kezem - részlet

A film készítői jelenleg keresik azokat a csatornákat, amelyeken a filmet terjeszthetik, de szeretnék felvenni a kapcsolatot a rendőrséggel, és az oktatási intézményekkel is.

Ne kínáljuk tálcán magunkat a támadónak!

– Ne felejtsük el, hogy nemcsak a nők, bárki válhat áldozattá – figyelmeztet M. Toronykőy Márta rendőr őrnagy, bűnmegelőzési osztályvezető, aki hozzáteszi: a legfontosabb, hogy ne könnyítsük meg a felénk rossz szándékkal közelítők dolgát. Ne járjunk sötétedés után kivilágítatlan vagy elhagyatott helyeken, ne legyen rajtunk feltűnő ékszer, és mondjuk egy szórakozóhelyről hazafelé tartva üljünk taxiba. Toronykőy Márta szerint az önvédelmi technikák ismerete nem árthat, de egy támadás esetén nem szabad először ezekhez nyúlni. Ha csak lehet, el kell kerülni a küzdelmet, le kell kötni a támadót, beszélni hozzá, és elsősorban menekülni kell. A harcot, testi kontaktust vállalni nagyon veszélyes lehet, az értékeink védelmében pedig nem szabad agresszíven fellépni, hiszen ez a támadóból is kiválthat nem kívánt reakciókat. A testi épségünk fontosabb, mint a pénz vagy az irataink – figyelmeztet a bűnmegelőzési osztályvezető, aki óva int mindenkit attól, hogy a gyorsabb szabadulás érdekében az első pillanattól támadólag lépjen fel. – Egy beszorított helyzetben a lélekjelenlét megőrzése a legfontosabb, jó, ha ismerünk alapvető önvédelmi módszereket, de ne ezekhez nyúljunk először. A legfontosabb a saját testi épségünk legyen, fussunk, meneküljünk, kiabáljunk inkább, mintsem harcba szálljunk egy erősebb támadóval – figyelmeztet a szakember.

Olvasóink írták

 • 16. Kisser 2010. szeptember 20. 00:37
  „Elsősorban a menekülést, védekezést kellene megtanítani a nőknek is és a férfiaknak is, legalább el tudjon szaladni, akkor talán van esélye. Egy nőnek egy átlagos férfi ellen nincsen semmi esélye sem, még ha akár világbajnok is valami küzdősportban, ezt nem én találtam ki, hanem az egyik vb címes nyilatkozott így, nem véletlen vannak a súlycsoportok is. Egy 60 kg alatti nő, mit tud kezdeni egy 120 kg-os pasi ellen, semmit sem, akármilyen technikát ismer, esélytelen. Ne felejtsük el, azt sem, hogy egy férfi esetében már ott van a hatalmas előny, hogy sokkal jobbak a reflexei és ennek még köze sincsen a fizikai erőnléthez, egyszerűen az agya másképpen működik (ő volt a vadász évezredeken keresztül, nem a nő). Talán az óriási különbségeket, akkor lehet megérteni, amikor egy női csapat ellen kiáll egy férfi csapat valamilyen sportágban, aki látott már ilyet az könnyebben el tudja fogadni ezeket az egyszerű tényeket. A rendőrnő helyesen nyilatkozott, nincsen értelme belebonyolódni a küzdelembe, ha nem vagyunk erőfölényben.”
 • 15. IVY 2010. január 18. 16:17
  „Tokája azért már kezd megereszkedni.:)
  Hiába? Csak 39 éves lesz már lassan.:)”
 • 14. TUTI 2010. január 16. 06:31
  „...na, majdnem sanjnáltam...;)”
 • 13. ZúzÓ 2010. január 16. 03:57
  „Hát ő az, akit én is szívesen megtámadnák!!!!!”
 • 12. szegedifiú 2010. január 15. 21:22
  „Most találtam itt a DM videók között:

  http://www.delmagyar.hu/onvedelem_-_gregor_bernadettel_adatlap/video/Y8-LEsN9xnLEsGeqSE26iw/”
 • 11. franzvon 2010. január 15. 21:17
  „Gát György!
  (aki 9. és ezen beszólás közt összefüggést vél felfedezni, részt vehet nyereménysorsolásomon, melynek fődíja egy grafitfekete Bugatti Veyron...
  ( a második helyezettek egy-egy sportszelet-ajándékkosarat kaphatnak, ha visszaküldik postagalambjaimat...)”
 • 10. TrombiFrédi 2010. január 15. 19:59
  „Saját lépcsőháza van Berninek???Ez nem semmi!:)”
 • 9. franzvon 2010. január 15. 18:47
  „Linda!!!”
 • 8. Mathiasking 2010. január 15. 18:15
  „Szép lehetsz, de okos nem. Láttam én már fekete öves X danos mestert a földön úgy, hogy a saját tanítványai leheltek életet belé. A pofont akitől kapta az egy egyszerű kőműves volt.”
 • 7. Yucca 2010. január 15. 18:03
  „Kézitáskával, szatyorral (netán többel) a kézben, esetleg hosszú kabátban hogy foghatnám le vagy csavarhatnám ki a karját (már ha volna erőm) és rúghatnék felé?
  Én is sokszor félek, de inkább a megelőzésre próbálok figyelni: estefelé már nem a hátsó kapun megyek be a házba, mindig a troliról leszálló párok vagy fiatalok mögött/mellett megyek, stb.
  Biztos nem árt, ha egy nő ismer ilyen technikákat, de ha veszélybe kerül, nemigen van lélekjelenléte ezekhez folyamodni.”
 • 6. Hmmm... 2010. január 15. 17:19
  „Egy atlagos no, meg egy gyengebb fajta ferfival sem kepes megkuzdeni. Amit viszont tudni kell, a lelekjelenlet az, ami segithet. Itt van jelentosege az onvedelemnek, nem az ertelmetlen ugralasnak. Elsosorban "kikerulni a konfliktust" a legfontosabb. Bernadett tapasztalatanak is ez volt a lenyege. Nekem egy parabellumot helyeztek a homlokomhoz /miutan veletlenul szemtanuja lettem a szomszedaim rablasanak/. Lattam, a tamadom /egyebkent 4-en voltak/ rettentoen ideges, meg sem mozdultam, mert ijedteben lott volna le, ha elkezdek ellenallni.
  Az onvedelem nem feltetlenul a verekedest jelenti, mint sok hozzaszolo gondolja. A szepseges szo egyebkent valoban kisse mesehosi jelzo!”
 • 5. Csecs 2010. január 15. 17:01
  „Mi a szépséges? A két bornyú szeme? a 9-es trolin különb szépségeket látok, csakhogy ők nem celebek.”
 • 4. antikos 2010. január 15. 16:49
  „1-es igazad van!
  De az aikido sem kutya, ha nem vagy nagy darab:)”
 • 3. uborka 2010. január 15. 16:44
  „érdekes evvel a nővel mindég történik valami.? ronda is magamutogató is .hát ehhez nem kell kommentár...érdekes engem lesem sz....k.”
 • 2. notebook 2010. január 15. 16:23
  „Ja, a gyenge nők védekezése.

  1. annyira megijed hogy eszébe sem jut védekezni a váratlan támadás miatt
  2. egy közepesen erős férfi is képes kivédeni a gyenge nő reakcióit, ha elég éber
  3. sajna erre nem sok megoldás van, de azért higgyük el, a nők képesek védekezni
  4. mi van akkor ha a pasas igencsak tudja a támadási és védekezési technikákat, nos akkor megnézném mennyit ér a szépséges Bernadett minden tudása :)))))

  Jó a cikk.”
 • 1. pantera 2010. január 15. 15:01
  „Ha valaki tényleges önvédelmet akar tanulni,akkor a jelszó Wing Tsun kung-fu.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árvíz hátráltatja az M43-as autópályahíd építését

A kivitelezők azonban mindent megtesznek, hogy az augusztus 31-i határidőre elkészüljenek a beruházással. Tovább olvasom