Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Gregor József ma is hiányzik - galéria

Szeged - Koszorúzással, a városháza Muzsikáló Udvarán koncerttel emlékeztek szombaton a 75 éve született világklasszis basszusra, Gregor Józsefre, Szeged 2006-ban elhunyt díszpolgárára.
Ha Gregor József ma is színpadra léphetne, nem lenne szükség az operaprodukciókban műkorcsolyázókra, francia-orosz borbarát sztárokra, mert nevére ma is megtelne a szabadtéri négyezres nézőtere – mondta Gyüdi Sándor, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója szombaton délután a Dóm téri Nemzeti Panteonban, ahol koszorúzással emlékeztek a 75 éve született világhírű operaénekesre, a város 2006-ban elhunyt díszpolgárára.

A 75 éve született Gregor Józsefre emlékeztek Szegeden. Fotó: DM (galéria)

A családból a művész özvegye, Gregorné dr. Takács Mária és leánya, Gregor Bernadett színművész helyezte el az emlékezés vir​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ágait a basszista mellszobránál, Bánvölgyi László szobrászművész alkotásánál. Koszorúzott a Gregor József Emlékére Alapítvány, Szeged közgyűlése nevében Kozma József városatya, a kulturális bizottság elnöke, a Szegedi Nemzeti Színház, a Szegedi Operabarátok Egyesülete és a Szegedért Alapítvány.

A 75 éve született Gregor Józsefre emlékeztek Szegeden. Fotó: DM (galéria)

Személyes hangú emlékező beszédében Gyüdi Sándor hangsúlyozta: Gregor József minden idők egyik legjobb buffo basszusa volt – világviszonylatban. Pótolhatatlan művész, aki nemcsak családjának, barátainak és a színházi-zenei szakmának hiányzik, hanem szekértáboroktól független karakteres véleménynyilvánítása a magyar közéletnek is. Azért is szükség lenne rá, mert kivételes népszerűségével, közvetlenségével a magas művészetet is képes volt széles körben vonzóvá tenni.

A 75 éve született Gregor Józsefre emlékeztek Szegeden. Fotó: DM (galéria)

A városháza Muzsikáló Udvarán este emlékkoncertet rendeztek, melyre fellépti díj nélkül jöttek el énekelni, játszani a basszista barátai, kollégái. Solymos László alpolgármester köszöntője után az est házigazdája, Márok Tamás operakritikus, a Városi Televízió szerkesztő-riportere sok anekdotát és személyes emléket is felidézve derűs hangulatot teremtett a változatos műsorhoz, melyben főként Gregor Józsefhez is köthető operarészletek csendültek fel. Szvétek László, aki kollégája számos szerepét átvette az Operaházban, stílszerűen Sarastro áriájával indította a koncertet. Később Gregor emlékezetes szerepei közül megidézte Don Pasqualét, A sevillai borbélyból Basiliót. Az est díszvendége Miklósa Erika volt, akire 1991-ben A varázsfuvola-énekverseny zsűritagjaként figyelt fel Gregor, majd később többször is énekeltek együtt. A Kossuth-díjas opera-énekesnő a Csengettyű-áriával, Bernstein Candide-jának bravúráriájával is elkápráztatta a publikumot, valamint a Hoffmann meséi és a Lakmé duettjét is elénekelte Vajda Júliával. A szegedi szoprán Tosca imájával és a Vilja-dallal is nagy sikert aratott. Fekete Attila betegség miatt az utolsó pillanatban lemondta fellépését, így tenor nélkül maradt a koncert. A kitűnő mezzoszoprán, Gál Erika viszont eljött, és a zongorán kísérő Harazdy Miklós közreműködésével a Habanerával és az Adriana Lecouvreurből Bouillon hercegné áriájával hódított. Gregor József barátja és alkotótársa, Pál Tamás karmester leányával, Pál Anikóval tisztelgésül egy Mozart-szonátarészletet játszott. A koncert végén Gregor Bernadett lépett színpadra, aki torokszorító duettet énekelt felvételről megszólaló édesapjával. A városháza mediterrán udvarát zsúfolásig megtöltő közönség hatalmas tapssal ünnepelte a fellépőket.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Klárának már elfogyott minden ereje

Évek óta csak sérült gyermeke gondozásából áll a szegedi édesanya élete. Tovább olvasom