Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Gregor József nevét vette fel az évnyitón a Fő fasori iskola

Szeged - Szeged 2006 őszén elhunyt, Kossuth-díjas díszpolgárának, Gregor József operaénekesnek a nevét viseli mostantól Újszegeden a korábbi Fő Fasori Általános Iskola. A névadót tegnap délután egyszerre tartották a városi tanévnyitó ünnepséggel.
Az előtte álló szoborról sokan csak csikós sulinak becézik Újszegeden az 1963 óta működő, korábban Rózsa Ferenc körútinak, a rendszerváltás után Fő fasorinak nevezett általános iskolát. Az intézmény Bikárdi Melinda igazgató kezdeményezésére tegnap új nevet kapott: a 2006 októberében elhunyt világhírű basszistáról, Gregor Józsefről nevezték el. Szeged Kossuth-díjas díszpolgára egy ideig újszegedi volt: évekig a Védőnő utcában lakott. Az iskola vezetése fontosnak tartja a diákok identitástudatának és lokálpatriotizmusának erősítését, Bikárdi Melinda szerint ezért olyan nevet szerettek volna találni, amely nemcsak Szegedhez kötődik, hanem az egész országban, sőt világszerte jól cseng. Gregor József azért jutott eszébe, mert az iskola ethosza, pedagógiai programja sok ponton egyezik a basszista művészi hitvallásával, életművével. Bár nem ének-zene tagozatos intézményről van szó, sok diák délutánonként a közeli Pro Musica Zeneiskolában tanul.

Gregor József leánya és özvegye, Gregor Bernadett és Gregorné dr. Takács Mária is részt vett az újszegedi iskola tegnapi névadó-tanévnyitóján. Fotó: Segesvári Csaba
Gregor József leánya és özvegye, Gregor Bernadett és Gregorné dr. Takács Mária is részt vett az újszegedi iskola tegnapi névadó-tanévnyitóján. Fotó: Segesvári Csaba

A tegnapi névadó azzal indult, hogy az iskola földszinti előcsarnokában a művész özvegye, Gregorné dr. Takács Mária és Botka László polgármester felavatta Borbély Zsolt festőművész Gregastor című Gregor-portréját, amely a körzet önkormányzati képviselője – és az iskola tanára –, Farkasné Pocsai Blanka anyagi támogatásával készült. Az iskola udvarán megtartott névadó és városi tanévnyitó ünnepségen Gregor József meghatódott özvegye arról beszélt: büszke arra, hogy az intézmény felvette férje nevét, akinek pályafutása ékes bizonyítéka annak, Szegedről is lehet világkarriert csinálni. Arra biztatta a Gregor-iskola diákjait, eredményeikkel hozzanak dicsőséget a városnak és az országnak.

– Fáj, hogy nincs már közöttünk, büszke vagyok rá most is ugyanúgy, ahogyan életében is az voltam. Nagyon jólesik, hogy halála után is ennyien és ilyen nagy szeretettel emlékeznek rá – mondta Gregor Bernadett színésznő, a névadó művész leánya, akit az ünnepség után autogramért rohamoztak meg a diákok.

A 8/b-s Hovorka Dia elárulta: sokat hallott Gregor Józsefről, Szeged legnagyobb operaénekeséről, akit csak a televízióban látott. Osztálytársa, Szentirmai Dóra szerint örömmel fogadták a névváltozást, büszkék arra, hogy iskolájuk a világhírű művész nevét viseli.

Gregorné dr. Takács Mária és Botka László avatta fel az iskolában a Gregor-portrét. Fotó: Segesvári Csaba
Gregorné dr. Takács Mária és Botka László avatta fel az iskolában a Gregor-portrét.
Fotó: Segesvári Csaba

Botka László tanévnyitó köszöntőjében hangsúlyozta: Szeged 2008-ban 14,5 milliárd forintot költ az alap- és középfokú oktatásra, ebből 5 milliárdot saját bevételeiből. Több mint hétezer gyermek ingyen kapja a tankönyvét, 54 iskolaépületben összesen 2,1 milliárd forintért végeztek felújítási munkálatokat. A sikeres EU-s iskolafejlesztési pályázatoknak köszönhetően egymilliárd forint értékben teljesen felújítják a Rókus II-es, a Tisza-parti és a szőregi általános iskolát. A polgármester elmondta: 21. századi feltételeket szeretnének teremteni ahhoz, hogy a város diákjai versenyképes tudást szerezhessenek. Botka László az ünnepségen átadta az igazgatói kinevezést 16 szegedi oktatási intézmény új vagy újraválasztott vezetőjének.

Rákosliget volt az első

Szülőhelyén, Budapest XVII. kerületében, Rákosligeten tavaly szeptemberben vette fel egykori iskolája a jeles énekművész nevét. A rákosligeti Gregor József Általános Iskola falán 2007. november 16-án avatták fel a Kossuth-díjas basszistát ábrázoló domborműves emléktáblát, Ács József szobrászművész alkotását.

Olvasóink írták

39 hozzászólás
12
 • 39. nameless 2008. szeptember 23. 19:27
  „mért lenne msn? :D nem is hasonlít rá. xD”
 • 38. egy ember 2008. szeptember 22. 17:53
  „áá..csak kicsit...:D”
 • 37. Asz At 2008. szeptember 22. 17:19
  „Tiszta Msn XD”
 • 36. egy ember 2008. szeptember 19. 17:51
  „nemvok sulibuzi....
  teljesen igazad van:)”
 • 35. nemvok sulibuzi.... 2008. szeptember 19. 17:48
  „Hát ami engem illet....sztem nagy baromság ez az egész... mike3 meg a többi majom melyik suliba jártok???mert ha ebbe akk még csak kis dedósok lehettek mert ilyen a mi sulinkban nincs már boccs... ha viszont ebbe a suliba jártok akk sztem kemény 4.esek lehettek.... -.-´
  szánalomra méltó h azok akik (ugyláccik) semmit se tudnak a sulinkról ilyeneket terjesztenek.... pfff de nem ereszkedek le az alacsony hülye szintetekre pfuj...
  nah cs ...”
 • 34. egy ember 2008. szeptember 19. 17:24
  „hát ja:S
  Am hali mkinek:D”
 • 33. nameless 2008. szeptember 19. 15:06
  „de nem mindegyik...”
 • 32. egy ember 2008. szeptember 18. 19:00
  „jájj Istenem, de elvagyunk!
  8-osok védik a sulit...Ez azért elgondolkodtató..nem?”
 • 31. nameless 2008. szeptember 18. 18:57
  „ja, ki kéne rúgni őket, ha már maguktól nem mennek csak a sulit szidják... xD”
 • 30. mj.( L ) 2008. szeptember 18. 18:52
  „nemtóóm.”
 • 29. mj.( L ) 2008. szeptember 18. 18:48
  „htt jah.ezeket kéne kib*ni a sulibólxD”
 • 28. Asz At 2008. szeptember 18. 18:48
  „mj. te az akivel előbb msn-eztem?”
 • 27. egy ember 2008. szeptember 18. 18:46
  „mj.(L)
  te is elvagy.Am teljesen igazad van:D
  Úgyhogy akik piszkálják a sulit azoknak le lehet állni, mert amint látjátok vannak emberkék akik szeretik ezt a sulit:D”
 • 26. 8 éve ... ---> Asz At 2008. szeptember 18. 18:45
  „tényleg van pár olyan gyerek melyekkel szegény tanáraink nem tudnak mit kezdeni, de sajnos mi se...:s”
 • 25. mj.( L ) 2008. szeptember 18. 18:42
  „nekem sincs semmi bajom se a tanárokkal.se az iskolával.
  habár néhány gyereket pofánkéneb**ni.”
 • 24. nameless 2008. szeptember 18. 18:35
  „az adminisztratív fegyelemről meg annyit, hogy az, hogy viselkedik egy diák az iskolában (és máshol is) sokkal inkább, azon múlik, hogy a SZÜLŐ hogy neveli... nem kell mindent a tanárokra hárítani, akiknek ilyen szempontból sem túl nagy a hatáskörük, mert mit tudnak csinálni egy olyan gyerekkel, akit nem érdekel a beírás, az osztályfőnöki, és egyebek? Semmit.”
 • 23. egy ember 2008. szeptember 18. 18:30
  „hhee...nameless;)
  Te is jól megmondtad:D
  De am tökre igazatok van. Akinek a gyereke idejár..és nenm teccik a suli, lehet fgoni a gyereket, azt át lehet rakni egy musik suliba...
  Csikós<3
  Na ennyi PÁPÁ”
 • 22. nameless 2008. szeptember 18. 18:16
  „Ja, és nem kell az iskola hírnevét rontani (főleg, ha hazugság, amit ír...) csak azért, mert nem minden tanár felel meg az elvárásainak. Olyat úgyse fog találni. De ha annyira utálja ezt a "fost", akkor menjen másik iskolába. Ilyen egyszerű.”
 • 21. nameless 2008. szeptember 18. 18:03
  „szerintem jó, hogy ezt a nevet vette föl. mike3 meg a hozzászólásai alapján egy kb 10 éves értelen kis senki.
  amúgy meg, minden suliba vannak rosszabb és jobb tanárok.
  ha a szülők tényleg tudnák, hogy mi folyik órán, akkor nem csak a tanárokat szidnák, hanem a kicsi fiukat/lányukat is megdorgálnák...”
 • 20. 8 éve... 2008. szeptember 18. 15:25
  „sprite te a suliba jársz?”
39 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tanév menetrendje

Szeged - Az ország minden általános és középiskolájában szeptember 1-je az első tanítási nap, de az… Tovább olvasom