Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | -1°C Még több cikk.

Guinness-rekorder a Fire of Anatolia

Percenként 241 lépéssel Guinness-világrekorder lett a világjáró török táncegyüttes, a Fire of Anatolia, amely augusztusban a Szegedi Szabadtéri Játékok vendégeként a Dóm téren tartja új darabja, a Dawool európai premierjét.
A Fire of Anatolia produkciója világszerte tomboló siker. Fotó: DM/DV
New Yorktól Kínáig világszerte sikert aratott már a Fire of Anatolia (Anatólia tüze) török táncegyüttes, amelynek előadásait már több mint hétmillió néző látta. Mustafa Erdogan koreográfus társulata a leggyorsabb zenés tánc kategóriában szeretett volna bekerülni a Guinness-rekordok könyvébe, ezért különleges előadást tartott Törökországban, az Aspendos Antik Színházban. A rendhagyó produkció kicsit emlékeztet Michael Flatley ír sztepptáncshow-ira, csak ebben nem szteppelnek, hanem többek között dervis- és hastáncot lejtenek a táncosok. Erdogan csapata együttesként akart rekordot beállítani, az míg az ír származású amerikainak annak idején egyéniben sikerült ez.

A Fire of Anatolia táncosai a koreográfia utolsó részében, amely a „Hullámok izgalma" címet kapta, rendkívüli teljesítményt mutattak: átlagosan négy lépést tettek meg 1 másodperc alatt, így sikerült a rekordkísérletük: 241-et ugrottak egy perc alatt. A táncosok lépéseit elektromos metronómmal mérték. Hat kamerával készítettek felvételeket, hogy azokat óriás kivetítőn keresztül megmutathassák a nézőknek is. Az előadást a nemzetközi média fokozott érdeklődése mellett a helyi török közönség és külföldi turisták kísérték figyelemmel.

A világjáró táncegyüttes augusztus 2-án és 3-án a Szegedi Szabadtéri Játékok vendégeként a Dóm téren is fellép. A kétrészes táncshow második felében európai premierként láthatja a közönség új produkciójukat, a Dawoolt. 


A szabadtéri jegyeinek már 15 százaléka gazdára talált

A szabadtéri egy héttel ezelőtt kezdte meg a 2007-es Dóm téri előadásokra szóló jegyek és bérletek értékesítését. Tegnapig az összes eladható jegy több mint 15 százalékát már megvásárolták vagy lefoglalták. Bátyai Edina, a fesztivált működtető kht. ügyvezető igazgatója lapunknak elmondta: több mint tízmillió forintos jegybevételt értek el egy hét alatt. Különösen a szegedi közönség bizonyult aktívnak. Úgy tűnik, a tavalyi tapasztalatokból okulva megértette: érdemes mihamarabb beszerezni a belépőket, mert az utolsó hetekre már nem biztos, hogy marad. Ráadásul az év végéig elővételben megváltott jegyek még kedvezményes áron kaphatók. Az infláció és az áfa emelkedése miatt ugyanis januártól a középáras produkciók belépői ötszáz, a Macskák jegyei ezer forinttal drágulnak. A legnagyobb érdeklődést a Webber-musical és a tavalyi sláger, a Rudolf iránt tapasztalják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kála és pálma tisztítja a vizet

A most épülő szegedi hulladéklerakó minden szennyvizét házilag tisztítják. Megépült és már… Tovább olvasom