Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Gulasch, pilótakeksz, disznótoros

Japán, svéd és kanadai fiatalok is részt vesznek az ötödik szegedi Hungarológiai Nyári Egyetemen. Egy hónapon keresztül ismerkednek a magyar nyelvvel, kultúrával, történelemmel, valamint hazánk és Szeged nevezetességeivel.
A térképen kis pont, de nagyszerű ország a mienk a finn, angol, spanyol, olasz diákok szerint Fotó: Gyenes Kálmán
– Csókolom! – kiált az Aradi vértanúk téri Irinyi épület portásának Christopher. Az amerikai fiú már másodszor vendége az SZTE Hungarológiai és Közép-Európa Tanulmányok Központja által szervezett Hungarológiai Nyári Egyetemnek, nyelvünket 14 hónapja tanulja.

– Sonka, disznótoros, bor, pálinka – sorolja azonnal a legfontosabb szavakat, érzékeltetve képzettségét a magyar gasztronómiában. Egy alsóvárosi családnál lakik egész augusztusban, egy hónapig tehát csak magyarul beszél. Velünk is. Kezdetben csak mutogatással tudta megértetni magát, ahogyan ő fogalmaz: „mint egy barlanglakó".

– Ekkor még furcsán néztek rám, kérdezték, ki ez a boy Amerikából. Azért tanulom a nyelvet, mert nagyon tetszik ennek az alig tizenötmilliós nemzetnek a kultúrája, történelme. Zavar, hogy az amerikaiak szinte semmit sem tudnak a magyarokról, igaz, ez fordítva is így van – összegzi tapasztalatait Christopher.

A kanadai Elizabeth is megkóstolt már néhány itteni specialitást – barátnői mellettünk éppen pilótakekszet rágcsálnak –, ám a „gulasch" még ismeretlen számára. Szeged már nem, hiszen társaival megnézték a város nevezetességeit, legjobban a dóm tetszett neki. A lány magyar felmenőkkel is büszkélkedhet, szülei is számos alkalommal jártak már Magyarországon.

– Nehéz a magyar nyelv, mert nagyon különleges. Először az „igen" és a „nem tudom" szavak jutnak eszembe. Napi hat órán keresztül tanuljuk a nyelvet, valamint Magyarország történelmével, kultúrájával, irodalmával és művészetével is megismerkedünk az egy hónapos kurzus során – meséli Elizabeth.

Szőnyi György Endre programigazgatótól megtudtuk, az ötödik nyári egyetemre 39 külföldi diák érkezett 16 országból, például Finnországból, Japánból, Litvániából. Az Európai Unió Erasmus csereprogramjának a nyelvtanulás mellett az is célja, hogy az itt tanulók otthon is népszerűsítsék Magyarországot. A résztvevők zöme ösztöndíjas, ám mellettük egyéni jelentkezők is érkeztek városunkba, ők 550 eurós tandíjat fizetnek és egy szegedi panzióban lakhatnak. Itt-tartózkodásuk teljes költsége mintegy ezer euró. Cserébe megismerhetik Szeged nyári fesztiválhangulatát, úszhatnak a Tiszán és kirándulhatnak Pécsre, Villányba, valamint Budapestre is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kész utak a belvárosban

A tervek szerint halad a négy útépítőcég Szeged útjain, ám sok esetben meggyűlik a bajuk a hőséggel,… Tovább olvasom