Délmagyar logó

2019. 07. 18. csütörtök - Frigyes 15°C | 25°C Még több cikk.

Gyakori bírságolásra panaszkodnak a Cserepes sori romák

Gyakori bírságolásra panaszkodnak a Cserepes sori romákBiciklisek is panaszkodnak a büntetésekre. Fotó: Szlavkovits Rita
Röpködnek a helyszíni bírságok a Cserepes sori romatelepen az ott lakók szerint. A romavezető úgy véli, hátrányosan megkülönböztetik őket a szigorú büntetésekkel, ezt a városi rendőrkapitány hétfői fogadóóráján határozottan visszautasította.
– Nem volt macskaszem a biciklijén, ötezer forintra bírságolták, de még ki se tolta a kerékpárját a telepről – tolmácsolja a romatelepen élők panaszait Nagy Mihály, a szegedi cigány önkormányzat elnöke. Hozzátette: többször felkereste a városi rendőrkapitányt, aki azt javasolta, hogy amennyiben jogtalannak érzik a helyszíni bírságot, az érintettek jelezzék ezt a helyszínen. Nagy Mihály szerint viszont az itt élők attól tartanak, hogy ellenkezésükkel még nagyobb bajt zúdítanának a nyakukba, többen tanulatlanok, fel sem fogják, hogy
mi történik velük.

Kiválthatnák közmunkával is a bírságot, de azt állítják, hogy nem fogadták őket. Nagy Mihály szerint sokan képtelenek a hivatalos ügyek intézésére is. Végül, mivel nem tudják kifizetni a halmozódó bírságokat, a büntetés elzárásra változtatásáról kapnak értesítést a bíróságtól.

– Nézze, itt van a papír, hogy október 18-án jelentkeznie kell a fiamnak a Szegedi Fegyház és Börtönben – mutatta a határozatot Farkas Attila édesapja. – Honnan lenne húszezer forintunk? Azért büntették meg, mert elengedte a bicikli kormányát – tárta szét a karját a férfi.

– Azt mondja, hogy rasszisták a rendőrök? – szegezi a kérdést Nagy Mihálynak Zélity László, a Szegedi Rendőrkapitányság parancsnoka a hétfői nyilvános fogadóóráján. A romavezető ettől a kérdéstől kényelmetlenül érezte magát, de ahhoz ragaszkodott, hogy szerinte túl sokszor büntetik a Cserepes sori telepen élőket a kisebb kerékpáros közlekedési szabálytalanságokért.

Zélity László határozottan visszautasította ezt, majd megismételte, amit korábban Nagy Mihálynak többször elmondott: amennyiben aláírták a bírságról a helyszínen kiállított papírokat, azzal elismerték a szabálytalanságot. Hozzátette, hogy a helyszíni bírságot nem kötelesek aláírni, kérhetik a szabálysértési feljelentést. Ha mégis aláírták, azt is felül lehet vizsgálni, amennyiben úgy gondolják, hogy az jogszabályt sért.

A kapitány arra is kitért, hogy a rendőrök oda mennek, ahol gyakrabban fordulnak elő bűncselekmények. Nincs szó arról, hogy a közlekedési szabálysértések miatt kiemelt figyelmet fordítanának a Cserepes sori telepre. – A bűncselekmények miatt mindenkit meg kell büntetni – reagált erre Nagy Mihály –, de nem kellene minden kisebb szabálysértésért bírságolni őket.

A rendőr a helyszíni bírság kiszabásánál törvény szerint mérlegelhet: bírság helyett akár figyelmeztetés is lehet a szankció. A törvény az arányosságot hangsúlyozza. Vannak olyan szabálysértések, amelyek esetén kötelező bírságot kiszabni, ilyen a kézben tartott mobiltelefon használata, az elsőbbségadás elmulasztása vagy a záróvonal átlépése.

A fogadóórán Zélity László kérésére elkészítettek egy nem hivatalos kimutatást arról, hogy idén a forgalmas, belvárosi Oskola utcán nagyjából 200 esetben szabtak ki helyszíni bírságot, míg a Cserepes soron, ahol háromszázan élnek, 100 esetben. Ez nem mind közlekedési szabálytalanság, egyéb bírságokat is tartalmaz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hat nap alatt húsz forinttal drágult a gázolaj

Hat nap alatt húsz forinttal drágult a gázolaj
Október elsején egyik napról a másikra 13 forinttal lett több a gázolaj literje, erre jött még azóta 3, illetve ma reggel 4 forintos emelés. Tovább olvasom