Délmagyar logó

2019. 06. 19. szerda - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Gyakori nyári szembetegség a gyorsan gyógyuló kötőhártya-gyulladás

Szeged - Életében csaknem minden ember legalább egyszer szenved a kötőhártya-gyulladás kellemetlen tüneteitől. A betegséget kortól, nemtől függetlenül mindenki megkaphatja. Szerencsére gyorsan, nyom nélkül gyógyul.
Vörös, lüktető, viszkető, váladékozó szemek – szinte mindenki rávágja a diagnózist: kötőhártya-gyulladás. A szem elülső felszínét és a szemhéjak belső felszínét borító nyálkahártya gyulladása valóban az egyik leggyakoribb szembetegség, amelynek nincs külön rizikócsoportja, hiszen bármely életkorban jelentkezhet. Kolozsvári Lajos professzor, a szegedi szemészeti klinika vezetője elmondta: ez a hártya nagyon fontos védőszerepet tölt be a szemnél.

– Elengedhetetlen ahhoz, hogy a könny megfelelő összetételű legyen a szemben. Ha a szemet ártalmas irritáció: idegen test, baktérium, UV sugárzás, kvarclámpa vagy hegesztésnél ívfény éri, a kötőhártya vérbőséggel válaszol. Ha viszont a szem jellegzetes, gennyes váladékot is termel, az orvos tudja, hogy bakteriális fertőzésről van szó. Ha a tüneteket vírus okozza, fokozottan oda kell figyelni a higiéniára, a kézmosásra és a saját törülköző használatára, hiszen ilyen esetekben a betegség akár járványos méreteket is ölthet – figyelmeztetett. A professzor szerint a kötőhártya-gyulladást strandon is el lehet kapni, de okozhat tüneteket a víz fertőtlenítésére használt szer is. – Régen azt mondtuk, hogy szemcseppel 7 nap alatt, anélkül pedig egy hét alatt gyógyul ez a betegség. Az átmeneti vérbőséget, viszkető érzést műkönnyel is lehet kezelni, hiszen ez nemcsak tisztítja a szemet, hanem az irritáló anyagot is hígítja. Ráadásul enyhíti a jellegzetes karcoló érzést is, amire a betegek gyakran panaszkodnak. Vannak krónikus gyulladások is, ezekért azonban általában valamilyen allergia a felelős – tette hozzá.

Kolozsvári Lajos a kamillás borogatást nem ajánlja. Fotó: Veréb Simon
Kolozsvári Lajos a kamillás borogatást nem ajánlja.
Fotó: Veréb Simon

Hangsúlyozta: ahogy a bőrt, úgy a szemet is védeni kell nagy karimájú kalappal, széles sildű sapkával és napszemüveggel. A nyár kritikus időszak a kötőhártya-gyulladás tekintetében a fiatalok között. A sok buli alkalmával sokan elfelejtik betartani a kontaktlencse-használat szabályait: azaz tovább hordják, elfeledkeznek a higiéniáról.

– Kontaktlencsében tilos aludni, ki kell venni, akármilyen sokáig tart is a buli, hiszen hihetetlenül súlyos, akár a látást is veszélyeztető elváltozásokat okozhat.

Házi praktikákról is beszélt: régebben szokás volt kamillával tisztítani a szemet, de a szakorvosok ma már nem szeretik. A kamilla maga is allergén, és más anyagok is lehetnek benne, amelyek inkább fokozzák a tüneteket. Borogatni langyosra lehűtött, forralt vízzel kell, úgy, hogy a vattát bemártják, kívülről befelé, majd eldobni, és egy másikkal folytatni a műveletet. A kötőhártya olyan szövet, amely jól regenerálja magát, és szerencsére kevesebb az igazi baj, mint amennyien panaszkodnak rá – tette hozzá.

A gyógyszert használni kell!

A professzor egy érdekes jelenségre hívta fel a figyelmet. Meglepően sokan térnek vissza az orvoshoz arra panaszkodva, hogy tüneteik nem múlnak. Ilyenkor az is kiderül, hogy nem használták a felírt szemcseppet. – Így pedig nehéz meggyógyulni – mondta a professzor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már próbálják a szabadtéri Carmenjét a nagyszínházban

Az operairodalom talán legnépszerűbb darabját, a Carment július végén láthatja a közönség nemzetközi szereposztásban a Dóm téren. Tovább olvasom