Délmagyar logó

2019. 06. 19. szerda - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Gyakrabban ellenőrzik a nagyokat

A háromezer legnagyobb adózó rendszeres vizsgálatának kötelezettsége a negyedik évhez érkezett – jelezte az APEH Csongrád Megyei Igazgatósága. Az adózás rendjéről szóló törvény módosítása miatt ezen társaságokat 2006-tól – az eddigi kétéves ciklus helyett – háromévente köteles vizsgálni az adóhatóság.
A Csongrád megyei kiemelt adóalanyok száma az előző évhez képest emelkedett, 2005-ben 67-et jegyeztek, 2006-ban azonban már 73 adózó tartozik ebbe a körbe. Az ellenőrzési tapasztalatok szerint nagyobb részük kiemelkedő figyelemmel adózik, jól képzett szakembereket foglalkoztatnak. Megfelelően szervezett számviteli rendszerrel és ebből eredően korrekt adónyilvántartásokkal rendelkeznek. Előfordul azonban, hogy jogszabálysértésekkel, pontatlan vagy hiányzó analitikákkal az adó alapját és az adó összegét is módosítani kell a revízió során.

Új helyzetet teremtett az Európai Unióhoz történt csatlakozás, hiszen szinte kivétel nélkül valamennyi kiemelt adózónak van közösségi, illetve importügylete. A külföldi tulajdonú, esetleg külföldiek által alapított társaságok rendszerint az anyavállalat könyvelési rendszerét alkalmazzák, amely sok esetben nem felel meg a hazai követelményeknek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dobson itt és ott

Hétezer kilométert autózott április eleje óta Dobson Tibor az árvízi védekezés kapcsán. Az Országos… Tovább olvasom