Délmagyar logó

2019. 04. 24. szerda - György Még több cikk.

Gyakran ellenőrzik a kirakodóvásárokat

Folyamatosan ellenőrzi a karácsonyi kirakodásokat a fogyasztóvédelmi felügyelőség. Már eddig is számos esetben találtak kifogásolt árucikkeket, a próbavásárlások pedig egészen az ünnepek végéig tartanak.
Nagyszabású ellenőrzést tart a Csongrád Megyei Közigazgatási Hivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelősége a karácsonyi bevásárlások idején. Az akcióban, mely az ünnepekig folyamatosan tart, a termékek vásárlási tájékoztatóit, a használati útmutatókat, a jótállási jegyek meglétét, valamint az árusított termékek biztonságát ellenőrzik. Csongrád megyében már eddig is több szabálytalanságra derült fény.

– Elsősorban a karácsonyi vásárokon végeztünk próbavásárlásokat, főleg a játékokat és a villamossági termékeket ellenőrizzük – mondta el lapunknak Kovalcsik Andrea főosztályvezető-helyettes. – Például az ilyenkor szezonális fényfüzér és égősor forgalmazásához szükséges jelölések és használati-kezelési útmutatók meglétét vizsgáljuk. Találtunk már áramütés- és tűzveszélyes termékeket is. Ezek forgalmazását megtiltjuk és a készletet elkobozzuk.

Az elvégzett próbavásárlásokon elsősorban a távol-keleti, olcsó termékeknél akadtak hiányosságok. A főosztályvezető-helyettes elmondta: előfordult, hogy már betiltott termékeket is kipakoltak az árusok. Hozzátette: veszélyes játékot egyelőre még nem találtak.

– A bevásárlások során mindenki figyeljen arra, hogy a termékhez adnak-e magyar nyelvű tájékoztatót, illetve minden vásárlás alkalmával ragaszkodjunk a nyugta átadásához – tanácsolta Kovalcsik Andrea. Ezenkívül érdemes még tudni, hogy hálózatról működő terméket utcán és piacon tilos vásárolni. Ide tartozik például a magnó, a nyomtató, a mobiltelefon és az ilyenkor népszerű karácsonyfaizzó is. Ezeket csak működési engedéllyel rendelkező üzletekben, vagy azok szezonális rendezvényekre kitelepült egységeiben lehet értékesíteni. Ilyen például a szegedi Széchenyi téri karácsonyi vásár is, ám ott is tanácsos minden alkalommal kipróbálni az árut fizetés előtt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Száztízmilliárd a vízminőségre

Több mint egymillió ember életét érinti a Dél-Alföldön az ivóvíz minőségét javító program, amelynek… Tovább olvasom