Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 13°C Még több cikk.

Gyálánál van az ország legmélyebb pontja

Tiszasziget határában mérték az ország legmélyebb pontját – eddig. Nemrégiben Szatmári József szegedi geoinformatikus korszerű műholdas műszerekkel kimutatta, hogy a legmélyebb pont mégsem Tiszasziget, hanem a Szegedhez tartozó Gyálarét határában található. Az új mélypont helye már eddig is nevezetes volt – a Lúdvári Vénuszról.
Mégsem Tiszaszigeten, hanem Szeged déli határában, a gyálai mezőn található az ország legmélyebb pontja. Ezt a legkorszerűbb geodéziai műholdas helymeghatározó mérések mutatják. A tényt a szegedi egyetem természeti földrajzi és geoinformatikai tanszékének adjunktusa, Szatmári József erősítette meg.

Ettől a sorompótól számítva három kilométernyi sártenger választott el tegnap bennünket az ország legmélyebb pontjától. Szatmári József terepjárója sem tudott megbirkózni az úttalan úttal Fotó: Segesv

Lapunkban márciusban írtuk, hogy a megye legmagasabb pontja az öttömösi Szerelem-domb 127,8 méterrel van a tenger szint felett, a legmélyebb pedig, Tiszaszigetnél, 75 méterrel.

Gyálaréti Vénusz

A Szeged határában megtalált mélypont megközelíthetetlen, mert nádas sártenger borítja, és nem jelöli semmi. Ezért a szintjelzéshez megfelelő hely továbbra is Tiszasziget – mondja a geoinformatikus. Pedig a gyálarét-lúdvári határ is felmutatott már nevezetességet. A hatvanas években a Móra-múzeum régészei egy 7700-7800 évvel ezelőtti újkőkori település nyomaira bukkantak itt. Horváth Ferenc régész elmondta: parasztgazdálkodással foglalkozó népcsoport nyomait találták, várét nem.

Előkerült viszont egy termékenységet szimbolizáló kultusz-szobrocska. A szertartások kellékeként használt, tizenhat centiméteres nőfigura – szakszóval „zsírfarú" – telt idomai miatt a Lúdvári Vénusz nevet kapta. A múzeum tulajdona, és most is látható a vásárhelyi állandó kiállításon.  
– Belvizek kutatásával, domborzatmodellezéssel foglalkozom. A Tisza szabályozása után állapíthattak meg először ilyen mélypontot, mert addig a folyó vándorolt, és a hordalékával állandóan változtatta a domborzatot – mondja a geoinformatikus és mutatja a mérési térképeit.

Logikusan mindig is a déli határszél felé volt a legmélyebb terület, azért folyik erre a Tisza. A legmélyebb pontot a hetvenes években Tiszaszigetnél jelölték ki – 75,8 méterrel a tengerszint felett. Az útikönyvekben is így szerepelt. Nagyjából tíz éve, ahogy a műszerek egyre precízebben mértek, lehetett pontosítani, hogy pontosan merre is „lejt" az ország. A legújabb adatokat a műholdas mérőeszközök, a GPS-ek szolgáltatták.

Szatmári József kimutatta, hogy Tiszasziget az eddig mértnél valójában egy méterrel magasabban fekszik: 76,7 méteren. A legmélyebb pont pedig nem a folyó jobb partján van, hanem a másikon, Szeged határában, a Tisza és a gyálaréti holtág között, Lúdvárnál. Méghozzá 75,8 méteren, azaz ugyanolyan „magasan", mint amennyit korábban Tiszaszigetnél mértek.

Süllyedünk

A tengerszint felett mért magasság viszonylagos – máshol van az egyezményes nullapont világszerte. Hazánkban a második világháborúig az Adriai-tenger Triesztnél mért szintjét vették alapul a térképészek, akkor az egész keleti blokk országai áttértek a Balti-tengernél lévő königsbergi nullához és minden 67 centivel feljebb került. Az uniós országokban megint más, az amszterdami nullapont a mérvadó, ez a königsbergitől 14 centivel alacsonyabban van. Ehhez a rendszerhez hazánk még nem csatlakozott.  
Tiszasziget évtizedek óta büszkélkedik vele, hogy ott van Magyarországa legmélyebb pontja. Bodó Imre polgármester kopjafát is állíttatott a határban. Ez 1998-ban történt, amikor a helység első embere lett. A kopjafa mellett emlékkő is hirdeti a „legséget". A mélypont kedvelt kirándulóhely. Biciklisek és buszos turisták keresik fel, nyugdíjasklub tartja ott kihelyezett üléseit.

Kiépített út híján esős időben nehezen megközelíthető, ezért a polgármester már tervet is készíttetett az útépítésre. Tegnap arról kérdeztük, miként érinti őt és a tiszaszigetieket, hogy az új mérések szerint Szeged mélyebbre van náluk.

– Remélem, a mélypont marad ott, ahol eddig volt. És megmarad nekünk mint látványosság és kirándulóhely – mondta. Ez a dolog érzelmi része, fűzte hozzá, de döntsenek a tények. Tájékozódik, és tudomásul veszi, ha a mérések eredménye hitelesnek bizonyul.Olvasóink írták

 • 8. PosaPortal 2007. november 27. 05:31
  „Tisztelt Söprű!
  Megtisztelő számomra hogy szombat estéjét a PosaPortal tevékenységégnek tanulmányozásával tölti. Sajnálom,- hogy sokakkal ellentétben,- az ott található térinformatikai rendszerek Önt megoldhatatlan kihívások elé állították.
  A Portal elsődleges célja, hogy közérdekű, közhasznú (tér)információkat, non profit jelleggel, minél szélesebb kör számára elérhetővé tegyen. E tevékenység legfőbb értékmérője, a Tisztelt Felhasználók,- közöttük az Ön, - megelégedettsége.
  Ezért a Portalon közölt elérhetőségeim bármelyikén, bármely időpontban, nagyon szívesen állok rendelkezésére, a térinformációs rendszer használatával kapcsolatos problémái orvoslását illetően.
  Bízom benne, hogy a sikeres használat nyomán, a kissé elhamarkodottnak és kategorikusnak tűnő véleménye, pozitív irányban változhat.
  Ennek reményében megkülönböztetett tisztelettel üdvözli:
  Pósa Tamás
  Térinformatikus”
 • 7. kvikszot 2007. november 25. 22:20
  „Az, hogy nem Tiszaszigeten van a legmélyebb pont már elég rég "gyanítható" volt, hiszen a magyar kormány hivatalos portálján is évek óta Gyálarétet jelölték meg a legmélyebnek. A katonai térképek is Gyálarétet mutatték legmélyebbnek évtizedek óta.
  Az igazi kérdés az, hogy akkor hogyan és miért került annak idején (a 80-as évek közepén) Tiszaszigetre az emlékhely?”
 • 6. söprű 2007. november 24. 21:02
  „Ezt a Pósaportált nem kéne hirdetgetni, lefagy tőle a gépem és teljesen kezelhetetlen, átláthatatlan honlap, különben se értem hogy lehet minden sz#rt reklámozni a Délmagyar lapján!”
 • 5. Zsolti 2007. november 24. 13:20
  „A Geocaching.hu oldalon egy geoláda már 2006. április 4-e óta hirdeti e hely különlegességét: http://geocaching.hu/caches.geo?id=1541”
 • 4. kjano 2007. november 24. 08:22
  „[url]http://posaportal.hu/gmaps/data/tiszasziget/9/index.html ]ITT[/url]”
 • 3. madártej 2007. november 24. 08:08
  „Lúdvár Röszke felöl is megközelíthető,aszfaltos úton. Ott volt egy határőr laktanya és a Kossuth tsz tehenészete is. Ettől kissé északra van Gyálarét, de valóban nem túl messze.”
 • 2. szeke 2007. november 24. 07:53
  „A cikk írójának figyelmébe: a folyó jobb partja a gyálaréti. És a bal a tiszaszigeti.... Földrajzból tanítják elvileg. Folyásirány számít....”
 • 1. Pósa Tamás 2007. november 24. 07:40
  „A tiszaszigeti mélypontról készült fotók megtalálhatók a PosaPortalon, a Tiszaszigetet bemutató tablóban. http://posaportal.hu/gmaps/data/tiszasziget/9/index.html
  Remélem háború azért nem tör ki a két település közt. (Bár ennél kevesebbért is harcoltak már ...)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hiába jött a vizitdíj, a hálapénz mégis maradt

Szeged - Majdnem egy éve kezdődött el a hazai egészségügyi rendszer átalakítása, amit a szaktárca az ellátás javításával magyaráz. A betegek azonban nemigen érzékelik a színvonal-emelkedést. Tovább olvasom