Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Gyalázkodó firkák a falakon Szegeden

Pusztuljatok, cigányok! – olvasható a szegedi Erdő és Molnár utca sarkán álló épületen. A felirat miatt egyelőre senki nem tett feljelentést. A gyalázkodó firka eltávolítása a tulajdonos feladata.
Felsővároson, az Erdő és a Molnár utca sarkán öles betűkkel áll az egyik ötemeletes ház falán: Pusztuljatok, cigányok! A feliratot fekete spray-vel, majd negyvencentis betűkkel fújták a falra, messziről is olvasható. A ház lakói nem szívesen álltak velünk szóba, egyikük azonban azt mondta, régóta ott virít a felirat. Megkérdeztük, miért nem takarítják le, erre az asszony széttárta a kezét, mondván: nézzünk szét, itt minden ház össze van firkálva, kinek van arra pénze, hogy átfessék? Ráadásul nem érne semmit, mert két nap múlva úgyis összefirkálnák a tiszta falat. Az utcán kutyáját sétáltató Kovács Károly megerősítette: a felirat régóta ott díszeleg a panelház falán.

Megcsúfolt falak

Öt évvel ezelőtt horogkereszteket és vörös csillagot – vagyis önkényuralmi jelképeket – fújtak ismeretlenek szegedi házak falaira. Tavaly februárban, a vajdasági magyarverésekkor szerbgyalázó feliratokat festettek szerb nyelven a deszki polgármesteri hivatal, a faluház, a szőregi ABC és a szegedi szerb templom falára. Két hónappal ezelőtt Hódmezővásárhelyen a Libás lány szobrát csúfolták meg: a lányalak homlokára horogkeresztet rajzolt valaki. Az azt megelőző napokban a vásárhelyi zsinagóga falára festettek horogkeresztet.

– Én roma vagyok, de engem már nem zavar. Szerintem fiatal gyerekek firkálták össze, lehet, hogy rasszisták, az is lehet, hogy nem.
A férfi egy billenő fedeles kukához is elkalauzolt bennünket. – Látja, ez is évek óta itt virít a kuka fedelén: Féljetek, cigányok! Indiába veletek!
A Felsővároson lakó Nagy Alexandra szerint nem rasszizmusról, hanem buta, vandál gyerekek firkálásáról van szó.

– Szerintem azt sem tudták, mit írnak oda. Egyébként nem tartom bátor dolognak a falon való üzengetést. Ha valaki kemény gyerek, menjen oda egy romához, és mondja a szemébe, hogy problémája van vele.
A Molnár utcában egyébként van egy másik ház, melynek lakói megelégelték a ronda falat, és lefestették. Azóta tiszta.

A Szegeden több ezer graffitit és falfirkát nyilvántartó megyei polgárőrszövetség elnökhelyettese, Sándor János úgy véli: uszító feliratokat a graffitizők nem szoktak felírni a falakra. – Szerintem inkább olyanok készítik ezeket, akiknek valami bajuk van egy népcsoporttal. Az etnikumok szidalmazása, a horogkereszt, a nyilaskereszt és a Dávid-csillag a mi tapasztalatunk szerint szélsőséges fiatalok megnyilvánulása. Ezekkel a falfirkákkal főleg a lakótelepeken szembesülünk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A nyugdíj forrásai

Soha nem lehet elég korán kezdeni a felkészülést a nyugdíjas éveinkre. Némi előrelátással és… Tovább olvasom