Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Gyalog a havas utcákon: csúszkálás és lezúduló hó

Szeged - Nem veszélytelen gyalogosan járkálni a hóban: az elcsúszás veszélye mellett bármikor a nyakunkba omolhat a faágakon, háztetőkön felhalmozódott hó.
Kerülés, csúszkálás, átázott cipők – a gyalogosoknak sem leányálom a február végi havazás. Különösen akkor, amikor a türelmetlenebb autósok kikiabálnak az ablakon, hogy siessenek a zebrán – ahogyan például egy tíz év körüli kisfiút sürgettek, aki – minden bizonnyal az édesanyja tanácsára – alaposan megfontolva szánta rá magát az átkelésre, és a gyalogosátkelő fehér csíkjain egyensúlyozott, nehogy elcsússzon. De nemcsak a zebra fehér csíkjain kell óvatosan totyogni. Például a Nagyáruház lépcsője (és nyomokban a Passage) is csúszik, még ha a havat el is takarították róla, ahogyan az épülő bevásárlóközpont előtt elhaladó járda is.

Fentről érkező veszély

A járókelőkre egy másfajta veszély is leselkedik: a faágakról, villanypóznákról és háztetőkről lezúduló hó. Ellen nemigen lehet védekezni, érdemes - ezek miatt is - óvatosabban közlekedni.

Rövid sétát tettünk a szegedi belvárosban, hogy megtudjuk, mennyire serények az ingatlantulajdonosok a hóeltakarításban. A Kárász utcán oda-vissza tolta maga előtt a havat a hókotró, a Széchenyi téren a munkálatok miatt nagyjából le volt taposva a hó. A legtöbb étterem és bank alaposan elhordta a jeges csapadékot a háza tájáról, az ügyfelek, vendégek így minden bizonnyal szívesebben térnek be pénzügyeiket intézni vagy kikérni egy forró levest. A posta előtt sem találtunk havat, bár az a néhány lépcsőfok ott is eléggé csúszósnak tűnt. A busz- és villamosmegállóban vagy letaposott, vagy latyakos hóban várakoztak az utasok. A Tisza Lajos körúton általában csak félig "tolták le" a havat, a Lófaránál kis ösvényeken közlekedtek a gyalogosok.

Havas szegedi belváros 2011. február 25-én. Fotó: delmagyar.hu (galéria)

Két keréken a hóban

A kerékpárutak járhatóvá tétele a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. feladata. Mikor a várost jártuk, a Petőfi Sándor sugárúton például járható volt a biciklisek sávja, a Boldogasszony sugárúton nem. A két részre – tudniillik gyalogos és kerékpársáv – osztott járdákon az előbbi az ingatlan tulajdonosának a feladata, az utóbbi az önkormányzati cégé. Le is takarítják, általában hamarabb, mint ahogy a lakók felkelnek, csakhogy - mivel a gyalogossáv a legtöbb helyen a házakhoz közelebb esik - rátolják a havat a kerékpárosok oldalára, amit egy későbbi időpontban újra eltakarítanak onnan - magyarázta a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. munkatársa.

Olvasóink írták

 • 14. csendesen 2011. február 27. 06:54
  „Hiába no, azért senki nem enged a maga igazából! Ez bizony így van rendjén, legalábbis pici hazánkban.”
 • 13. ifj. Nagy Gábor 2011. február 27. 00:45
  „"A két részre - tudniillik gyalogos és kerékpársáv - osztott járdákon az előbbi az ingatlan tulajdonosának a feladata, az utóbbi az önkormányzati cégé. Le is takarítják, általában hamarabb, mint ahogy a lakók felkelnek"

  Hümmm... akkor Makrai igazgató úr egy lakossági fórumon pár hete miért mondta azt a takarítatlanságot firtató kérdésekre, hogy egyebek között azért sem sikerül nekik, mert mire odaérnek, már összetaposták a gyalogosok/kerékpárosok...?”
 • 12. lajosbácsi 2011. február 26. 07:49
  „Makón a Makovecz-csodák is eléggé gyászosak, a fantasztikus épületei körül rendszeresen körbe van kordonozva a járda, mert olyan idióta módon lett megépítve a tető dőlésszöge, hogy a tetőn összegyűlt hó egy az egyben lezuhan, és tényleg marha kellemetlen 2-3 kiló hó az ember nyakába. és ez akkor lehet veszélyes, ha az ijedtségtől, vagy a váratlan helyzettől elesel, és vagy a lábad/kezed eltörik, vagy úgy esel, hogy fejjel eltalálsz egy padkát.
  Makovecz bácsinak az asztal mögött mindig nyár van, eszébe sem jut, hogy hó is eshet, ami bizony le fog zúdulni a tetőkről. Így gyorsan szerzett legalább 4 életveszélyes épületet Makónak, és készül még további kettő.”
 • 11. CsImre 2011. február 25. 23:39
  „3. Picim:

  Én a gyalogosokat tiltanám ki. Akkor lakhatnál és dolgozhatnál az autódban, vagy maradhatnál otthon.”
 • 10. newdog 2011. február 25. 21:06
  „+1b”
 • 9. newdog 2011. február 25. 21:06
  „A fáról nyakunka eső hótömeg szerintem nem veszélyes, legfeljebb szörnyű kellemetlen.”
 • 8. buhamama 2011. február 25. 20:25
  „Felhábóritó ha le esik a hó meg áll az élet,és az utakon meg nem takarítják el a havat ,70 es 80 as idökben sok gépek takarítottak ,most sehol se látok,!!!!!!!!”
 • 7. attilamet 2011. február 25. 20:15
  „Vásárhely sem sokkal volt jobb: http://sites.google.com/site/attilamet/cikkek/hohelyzet-hodmezovasarhelyen”
 • 6. greg 2011. február 25. 19:17
  „Ezek az autósok nem tudnak vezetni. Legtöbbje a pirosnál a zebrán állt meg. Pöszmörgésükkel feltartják a tömegközlekedési járműveket. Jah és annak a tahófalvinak üzenem, aki direkt latyakba szántot, s csapkodta trutymót, hogy a muterja legyen "fradibussz". Jah+lavinaveszély!!! :D”
 • 5. tarkan 2011. február 25. 16:54
  „Egy darab szórót vagy hódúrót nem láttam egész éjszaka,az egész várost belepte a hó és bizony voltak elég rendes helyzetek is,most meg olvasom hogy a köztisztasági,mennyit melózott....hát...röhej::)))”
 • 4. IVY 2011. február 25. 16:20
  „Tegnap a gyalogos átkelőknél (zebra) szinte lehetetlen volt átkelni a túloldalra.
  Persze, hogy szaladgáltak a járókelők az autók között, mint pók a falon.
  A tuti az volt, amikor a Római krt. előtt már közel 15 perce dekkoltunk a 73-as buszon és a sofőr csak pattogott, -senkit nem engedett lelépni a buszról. Még azt sem, aki amúgy is ott szállt volna le.”
 • 3. Picim 2011. február 25. 15:47
  „Legszívesebben kitiltanám az összes kerékpárost ilyenkor az autók közeléből...”
 • 2. Picim 2011. február 25. 15:46
  „Én tegnap este autóval szívtam meg. Minden autós óvatos volt, 20-as (max 30) tempóval közlekedtünk. De a gyalogosok, biciklisek azt hitték, ugyanúgy meg tudunk állni, és borzasztóan bátrak voltak. Nem fogják fel, hogy hiába fékezek, az autó csúszik tovább, és még meg is fordul, irányíthatatlan... És még nekem mutogat!”
 • 1. gumikacsa111 2011. február 25. 15:34
  „Még tél van vazzzeee!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összbírói értekezlet a Szegedi Ítélőtáblán

Szeged - Összbírói értekezleten értékelte 2010-ben végzett munkáját a Szegedi Ítélőtábla pénteken… Tovább olvasom