Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Gyalog, vízum nélkül Európába

Röszke - 700 ezer vízumot állított ki 6 év alatt a Szabadkai Magyar Főkonzulátus – szombattól az új, biometrikus útlevelek tulajdonosainak már nincs szüksége erre. Egyesek bevásárlással töltötték az első napot, volt, aki gyermekének iskolaválasztását intézte.
Vízum nélkül Európába" – ez állt annak a mintegy 40 kanizsai fiatalembernek a kitűzőjén, akik szombaton 0 órakor jelentek meg a röszkei határátkelőn. Gyalog jöttek, kosarukban pogácsát, gyümölcsöt hoztak, s közben lobogtatták útlevelüket, mondván: „már nem kell vízum!" Durrogtak a pezsgők – persze nem a határrendészek által lefülelt csempészáruk, hanem a röpködő mínuszok ellenére is népes ünneplő tábor csomagjából előkerült nedűk fogytak el.

Volt minek örülni: Szerbia, Macedónia és Montenegró állampolgárai új típusú, biometrikus útlevelükkel szombattól vízummentesen léphetnek az Európai Unió területére. Egyhuzamban legfeljebb 90 napig tartózkodhatnak uniós országokban vízum nélkül. A beutazási engedély kötelezettségének eltörlése a schengeni zónához tartozó Izlandra, Norvégiára és Svájcra is érvényes.

– A 2003. november 1-jén bevezetett vízumkényszer miatt az elmúlt 6 évben 700 ezer vízumot adtunk ki. A régi, kék útlevelet – ilyen az összes úti okmányok 20 százaléka – 2010 végéig érvényesek, tulajdonosaiknak továbbra is kell vízum – tájékoztatott Tápi Lajos, a Szabadkai Magyar Főkonzulátus vezető konzulja. Azt tanácsolja a szerbiai magyaroknak: éljenek a szabadsággal, utazzanak, ismerjék meg Európát. Szerinte sokan csak kíváncsiságból is elindulnak, de nem számít az utazási kedv ugrásszerű növekedésére – mivel szomszédunk állampolgárainak csupán 11,8 százaléka bír útlevéllel.

Vízum nélkül jöhetnek a szeb állampolgárok - galéria

Köztük a zentai Olajos Boja Erzsébet, akit a szombat délelőtt egyre erősödő forgalom közepette faggattunk a röszkei határon. – Eddig is havonta egyszer jöttünk a családdal Magyarországra, nem tervezzük, hogy sokkal gyakrabban jövünk majd. Csakhogy eddig egy hetet kellett várni, míg vízumot kapott az ember – mesélte. A győzelem jelét mutatta a vámvizsgálat után útjára induló szabadkai Nikolic Sebastyian. – Nagyon örülünk a döntésnek. Havonta egyszer-kétszer jöttünk eddig, talán majd sűrűbben indulunk el ezután. Információt gyűjtünk az iskolákról, nevelt fiam Magyarországon akar továbbtanulni. Így jóval könnyebb lesz neki – vélekedik a férfi. – Előbb kellett volna bevezetni – mondták a Szegedre igyekvő Barna Róberték. A kikindai pár bevásárlással tette emlékezetessé az első vízummentes utazást.

Szeged-Szabadka tengely

– Brüsszelből nézve talán kis lépés a mai, de annál nagyobb Szegednek és Szabadkának. Eddig is úgy éreztük, hazajönnek hozzánk szabadkai barátaink, ez most még tovább erősödik – mondta Botka László a szombati ünnepségen, majd átnyújtotta Szeged kulcsát szerb kollégájának, Sasa Vucinicnek, aki úgy fogalmazott: még közelebb került egymáshoz a két testvérváros.

Vízum nélkül jöhetnek a szeb állampolgárok - galéria

Botka László bízik abban, hogy az emberi, gazdasági, kereskedelmi és turisztikai kapcsolatokat is felélénkíti a vízummentesség. Új, közös vállalkozások megjelenésére is számít. Mihály Illés, a Szeged és Térsége Turisztikai Szolgáltató Kht. ügyvezetője még korábban nyilatkozta lapunknak: lassan, fokozatosan, de újra megjelenhetnek a szerb turisták a régióban. A kilencvenes évek elején átlagosan 4500 alkalommal éjszakáztak a városban szerbiaiak, ma alig 1600-szor. Ha csak azt a pénzt, amit a vízumra költöttek eddig, itt hagyják majd, az máris komoly bevételt jelenthet. Elsősorban a fürdők bízhatnak a vonzerejükben, hiszen a szerb vendégek korábban is leginkább emiatt látogatták a régiót.

Európába mennek

Brüsszelbe repül az az ötven szerb állampolgár, aki a vízummentesség hatályba lépését követő első percekben lépi át a határt úgy, hogy immár nincs szüksége külön beutazási engedélyre az Európai Unió országaiba. A csoport tagjait a "Mindenki Európája" elnevezésű nyílt vetélkedő győztesei közül választották ki, s eddig még soha egyikük sem jutott el uniós országba. Most nem csupán Brüsszelt, hanem Rómát, Berlint és Párizst is láthatják.

Új határátkelőket nyitnának

Hazánk és Szerbia is újra megnyitná a röszkei határátkelőt – a szerb külügyminiszter szerint ennek csupán pénzügyi akadályai vannak. Vuk Jeremic volt az első, aki a vízumkötelezettség péntek éjféli eltörlésekor átlépte a két ország határát.

Fél napon belül másodszor érkezett meg szombat reggel a röszkei szerb-magyar határra Vuk Jeremic szerb külügyminiszter. Először péntek éjfélkor, gyalog jött, így ő lett az első szerb állampolgár, aki a vízumkötelezettség eltörlése után beléphetett az Európai Unió területére.

Vízum nélkül jöhetnek a szeb állampolgárok - galéria

Délelőtt pedig magyar kollégájától, Balázs Pétertől kapott pecsétet úti okmányába. – Régóta dolgozunk közösen azon, hogy ez a pillanat elérkezzen, nagy öröm ez számunkra – fogalmazott Balázs Péter a határátkelőnél tartott sajtótájékoztatón. – Nagy nap a mai, egy újabb lépéssel közelebb kerültünk az Európai Unióhoz. Szeretnénk, ha néhány éven belül már nem is lenne itt határ – fejezte ki reményét Vuk Jeremic.

A szimbolikus gesztusokkal tarkított eseményen ott volt Forgács Imre igazságügyi és rendészeti miniszter, Ivica Dacic szerb miniszterelnök-helyettes és belügyminiszter, Snezana Malovic szerb igazságügy-miniszter, Botka László, Szeged polgármestere, Lukács János dandártábornok, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője és Kozma József országgyűlési képviselő, az „Esély a stabilitásra" Közalapítvány kuratóriumának elnöke.

– Mindkét országnak fel kell készülnie arra, hogy az állampolgárok élni fognak a vízummentesség lehetőségével, ezért több határátkelőre lesz szükség – hangsúlyozta Balázs Péter –, közös szándékunk, hogy növeljük a határátlépési kapacitást. Kétoldalú szakértői vegyesbizottság ül össze, amely megvizsgálja, hogyan lehet továbblépni. Forgács Imre megerősítette: hazánk szorgalmazza a régi röszkei határátkelő újbóli megnyitását, ez téma lesz a megbeszéléseken.

Miután tárgyalt magyar kollégájával, Vuk Jeremics közölte, szerb részről megvan a politikai szándék a régi röszkei határátkelőhely újranyitására, ennek csupán pénzügyi akadályai vannak. A két ország együtt keresi a lehető legolcsóbb megoldást.

Olvasóink írták

 • 9. Buksi 2009. december 20. 18:43
  „3. Miért a roménok jobbak ?
  5. Tévedésben élsz, ma már a Magyarok járnak át Szabadkára csencselni !!! Ja, és barnamagyarok is csak itt vannan M.o-on a te édes, kedves segílykérőid!!!

  9. Az én nagyszüleim meg arról meséltek nekem, hogy átjöttek M.o-ra és itt olyan nagy volt a szegénység, hogy egy kiló Vegetáért Gyulán a fürdőben egy hétig tudtak pihenni!!! De, mostmár ne idegeskedj, itt már nincs mit ellopni, a ti komcsijaitok minden elloptak !!!!”
 • 8. Ebgondolat 2009. december 20. 11:42
  „6. hozzászólás Mil 2009.12.20. 08:47

  Kedves Mil, bocsi, de elég naivnak tűnsz. Mint ahogy nem csak a rászorulók kapnak rokkantigazolványt úgy az arra érdemtelenek is megkapják azt a bizonyos útlevelet, abban biztos lehetsz!! Gondolom hallottál már a korrupcióról...”
 • 7. benq 2009. december 20. 09:38
  „pl a koszovóiban élő szerbek, albánok egy részének is van piros szerb útlevele mégsem jöhet vele.. szerb és szerb között is van, lesz különbség.”
 • 6. Mil 2009. december 20. 08:47
  „Emberek: nem mindenki jöhet, csak az,akinek ez az újfajta útlevele van. Azt meg gondolom szelektálni fogják ki kap, legalábbis feltételezem, mindenféle jöttment bűnöző nem fog kapni. Vagy legalábbis remélem.”
 • 5. maradando 2009. december 20. 04:24
  „Végre lesz újból Júgó piac !Hurrá ! Nem csak kinai. (Meg éhező vajdasági barnamagyar menekűlt aki a családjának csencsel egy kis megélhetésért .) :-(( ))-:”
 • 4. valakiiii 2009. december 19. 22:22
  „BORZASZTÓ SZAR KÉPEK!!!! ILYEN FOTÓST BHOL LEHET TALÁLNI. KATASZTRÓFA.”
 • 3. CID 2009. december 19. 20:15
  „És, ez most eredmény ? Nagyon hiányoztak a szerb bűnözők.”
 • 2. benq 2009. december 19. 17:48
  „azért kíváncsi lennék, hogy kik fognak ott a régi határátkelőn dolgozni, mikor az újon is létszám hiány van???”
 • 1. LukSzusz 2009. december 19. 13:25
  „Ezeknek a "kedves,becsületes"politikusoknak miért kell 4-5 szirénázó rendőrautó,méreg drága luxus AUDI-k,délelőtt húztak a Szabadkai úton vinnyogva Szeged felé,még a sorompó is piros volt,szemben a forgalommal.Szerintem a saját választóikkal nagyon sok jót tettek,imádják népüket halálukig megválasztottuk őket.Nyugodtan kijöhetnének a rengeteg rajongó közé!!!!!!!!!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szombaton leállt a vasúti forgalom a Budapest-Szeged vonalon is

Felsővezeték-sérülés miatt leállt a vasúti forgalom a Budapest-Cegléd-Szeged vonalon Szatymaznál szombat délután. Európa-szerte fennakadást okoz a havazás a közlekedésben
Tovább olvasom