Délmagyar logó

2019. 05. 27. hétfő - Hella Még több cikk.

Gyalogos lábatlankodások a szegedi utakon

Szeged - Kerékpárútra és gyalogosösvényre osztott járdákon, nagy forgalmú sugárutakon figyeltük – a gyalogosokat. Azt láttuk, nem könnyű hozzászokni a járdafelezéshez, de ahhoz sem, hogy a zebrán a gyalogosé az előny. Úgy tűnik, ahhoz is nehéz hozzászokni, hogy a gyalogos is a közlekedés szereplője.
– Most kicsit elszégyelltem magam, de úgy tudom, nem sértem meg a KRESZ-t. Gyakran biciklizem, valószínűleg gyalogosként is ezért érzem magaménak a bicikliutat – magyarázkodott meglepődve a szegedi szakács, Pataki Krisztián. Megállítottuk a Stefánián, és szembesítettük azzal, hogy a bicikliúton sétálgat. Rövid beszélgetésünk alatt kiderült, Krisztián attól függően változtatja közlekedési attitűdjét, hogyan járja éppen az utakat: ha kerékpározik a Belvárosi híd bicikliútján, gyakran morog az útjába „tolakodó" gyalogosok miatt.

A szegedi Mikszáth Kálmán utcában viszonylag harmonikus a közlekedés: a biciklisek szorgalmasan kerülgetik az útjukat keresztező gyalogosokat. A járókelők még babakocsit is tologatnak a bicikliseknek kijelölt úton.

– Nem férünk el – indokolta a negyvenéves Imola, miért gyalogol mellette, a bicikliúton az édesanyja. Szerinte rossz megoldás a járdát így felosztani.

– A járda az járda. Megyek, mint a vakegér, nem is figyeltem a felfestést – közölte a szegedi Bartus Sándorné, aki ritkán jár erre.

Amikor tökön-paszulyon keresztül vágnak át a Kossuth Lajos sugárúton a gyalogosok. Fotó: Karnok Csaba
Amikor tökön-paszulyon keresztül vágnak át a Kossuth Lajos sugárúton a gyalogosok.
Fotó: Karnok Csaba

Sipos Tímea egyetemi hallgató viszont biciklizett, és nem örült a gyalogosoknak. Kikerült egy nőt, aki a kerékpárút közepén állva telefonált. Azt mondta, ha rácsöngetnek, bocsánatot kér, tudja, hogy ő a hibás.

– Az Anna-kúti zebránál „noszogatni" kell a gyalogosokat, hogy nyugodtan menjenek át a felfestett átkelőhelyen. Ellenben a Kossuth Lajos sugárút és Bocskai utca kereszteződésének környékén – ahol viszont nincs zebra – állandóan lassítani kell, mert átrohangálnak a gyalogosok – magyarázta a bosszankodó sofőr, Horváth András. Megszámoltuk. Tíz perc alatt húszan sétáltak át a nagy forgalmú úttesten kedd délelőtt.

– A Fő fasori bicikliúton kerékpároztam, amikor egy utamba kerülő gyalogos megkérdezte, mit keresek ott – mesélte ifj. Nagy Gábor, a Magyar Kerékpárosklub szegedi szervezetének titkára. Hozzáfűzte: ezt a kerékpárutat négy-öt évvel ezelőtt felújították, a mellette lévő járda azonban nagyon rossz állapotban van. Megérti, ha nem szívesen sétálnak rajta.

A járda közösségi tér

A járda a legfontosabb közösségi tér: megállnak az emberek beszélgetni, kiülnek a kávézók teraszaira. Minden város érdeke, hogy minél többen gyalogoljanak, kerékpározzanak, és tömegközlekedési eszközöket vegyenek igénybe, és minél kevesebben járjanak autóval. A konfliktushelyzetekért nem a biciklisek és a gyalogosok a felelősek. Nem szabad egymás kárára fejleszteni, azaz a járdákat nem célszerű megosztani a gyalogosok és a biciklisek között – tudtuk meg a Magyar Kerékpárosklub álláspontját elnöküktől, László Jánostól.

Délmagyarország / Délvilág hírek Keresse a témát a holnapi Délmagyarországban és Délvilágban is!

Olvasóink írták

 • 13. blossom 2008. április 02. 22:44
  „hat igen nemely embernek csak megszerezni volt konnyu a jogsit.de mar kozlekedni azt nem tud!!!!!!!!!!!!!!!a mi nap is a csongradi es a rozsa utca sarkan biztos SZINVAK volt az emberke!!!!!!!!!!! ha par masodpercel hamarabb indulok mar nem itt olvasgatom a délmagyart!!csak ennyit nemely aki nem tud kozlekedni jarjon busszal vagy biciklivel!!!!”
 • 12. Hunter 2008. április 02. 20:06
  „Igen, a szabájok csak a jogsival közlekedőkre vonatkoznak!
  Gyorshajtásárt 30 000Ft.
  Gyalogosnak csak irgum-burgum....”
 • 11. NTK 2008. április 02. 10:27
  „Ez az egész csak kultúra kérdése ...”
 • 10. FossiL 2008. április 02. 10:09
  „Sokat járom gyalog is és kerékpárral is Szeged városát. A probléma az, hogy az emberek nemcsak hogy figyelmetlenek, de le is szarják a dolgot! A gyalogos leszarja hol gyalogol, egyszerűen nem érdekli, hogy rajta kívül más is közlekedik, azt meg végkép nehezére esik figyelni, hogy kerékpárúton, vagy gyalogúton kóvályog-e! Gyűlölöm az idétlen gyalogosokat kerülgetni, azt meg végképp, mikor rámszólnak, mert biciklizem, szerintük rossz helyen... Amikor idétlen gyalogos vagyok, felháborít, hogy 15 éves suhanc átszáguld biciklivel a buszról leszálló emberek között és frontálisan bezúz egy idősebb úrat!
  Alapvető a figyelem, emberek! A rendszer szar, mert emberek csinálták, de MI használjuk, hát figyeljünk oda hol sétálunk, és hol kerékpározunk!”
 • 9. macika 2008. április 02. 09:11
  „Sajnos a szabályosan közlekedő gyalogosokat nem védi senki, pedig ma reggel egy zöld lámpánál szabályosan áthaladva a zebrán majdnem elgázolt egy őrült. Nem lehet, hogy a hasonló esetek ösztönzik az átlag gyalogost arra, hogy ha az autósok áthágják a kreszt, akkor nekik is lehet? Én személy szerint maradok a kresznél, hátha túlélem.”
 • 8. Kolompár Rómeó 2008. április 02. 08:46
  „tahoszegediek.fw.hu”
 • 7. gyalogjáró 2008. április 02. 07:36
  „Szeretni kell a gyalogjárókat.
  A gyalogjárók képezik az emberiség nagyobb részét, sőt mi több, a jobbik részét.
  Forrás: ILF-PETROV:ARANYBORJÚ
  http://mek.oszk.hu/00400/00411/html/01.htm#2”
 • 6. joy 2008. április 02. 04:31
  „Szeged bicikliút hálózatával az a gond, ami Szeged egész közlekedési rendszerével:
  Agyonirányított, átgondolatlan, logikátlan, és üsszefüggéstelen.
  Amennyi féle megoldás létezhet bicikliútra, mind megtalálható sok esetben nem látható jelzésekkel.
  Van út-utca, ahol kétirányú a biciklisáv, néhány sarokkal arrébb egyirámyú-felemás, létezik külön épített, jól elkülönített, máshol a keskeny járdával /amit boltosok elbarikádoznak portékáikkal/ egybeépített, akad ahol bicikli van a gyalogos alá festve, másutt pedig egymás mellett van a piktogram.
  De nem létezik normális, folyamatos a városon főbb irányokban logikiusan átvezető kerékpárút-rendszer.
  Semmiből keletkeznek, és semmibe vezetnek bicikliutaXegeden!

  A közlekedők viselkedése pontosan tükrözi az irányítás munkáját: IDÉTLEN!”
 • 5. Magyar Embör 2008. április 02. 02:46
  „Magyar embör, az Magyar embör függetlenül attól, hogy mivel közlekedik... (Beképzelt, öntelt, bunkó)”
 • 4. CsImre 2008. április 01. 22:15
  „A Fektesas utcán remekül megmutatkozik, hogy mindenki tojuk a másikra. A biciklisek többen rossz irányba használják a sávot, az autósok minden szabad helyet elfoglalnak, függetlenül attól, hogy az járda, kerékpársáv, vagy épp a járda vonalában a kereszteződés, a gyalogosok meg zebrák híján ott mennek át, ahol látnak, nem törődve vele, hogy biciklis jön. Rendőrök tojnak minderre, aki nem hiszi, járjon utána.”
 • 3. Balogh Gábor 2008. április 01. 20:40
  „Állítólag a gyalogos is ember . . . :)
  bégé”
 • 2. ifj. Nagy Gábor 2008. április 01. 20:36
  „Ez egyfajta kompenzációs cikk pl. az alábbihoz képest. :)

  http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/negyven_szabalyserto_biciklis_fel_ora_alatt_a_karasz_utcan/2049822/

  Amúgy meg persze, lehetünk elnézőek az (idézőjelben vagy anélkül) figyelmetlen gyalogosokkal, de akkor tegyük ugyanezt pl. a Kárász utcai biciklizőkkel, a járdára parkoló autósokkal, csak abból az lesz, ami persze most is van: káosz!”
 • 1. mandy ;) 2008. április 01. 20:14
  „hát a köcsög gyalogosok ... nyírjuk ki őket! nehogy már, mikor így is kamikazee akció gyalog menni a városban most még az is baj legyen, hogy néha a biciklis útra tévedek még én legyek a rossz!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar Majális Szegeden

Szeged - Jön a Magyar Gárda Szegedre, annak ellenére, hogy a város közgyűlése nemkívánatos… Tovább olvasom