Délmagyar logó

2019. 04. 20. szombat - Tivadar Még több cikk.

Gyártják a moslékot az asztalunkra

Harmadszor bukott le Csongrád megye területén a napokban az a budakalászi székhelyű cég, amelyikről egy éve is megírtuk, hogy illegálisan gyárt savanyúságot és befőttet. A hatóság vizsgálódik, bírságot szabott ki, de mást nem tehet.
Az öttömösi illegális, már többszörösen büntetett üzem udvarán hegyekben áll a kétes eredetű befőtt és savanyúság. Fotó: Karnok Csaba
Tavaly szilveszter előtt hatósági razzia buktatta le az Öttömös határában működő illegális savanyítóüzemet. A megyei főállatorvos, Szigeti Sándor akkor úgy nyilatkozott, hogy ekkora mértékű szabálytalanságra még nem volt példa a praxisában: 92 tonna savanyított zöldséget zároltak az élelmiszer-ellenőrök. Mivel a budakalászi székhelyű cég nem tudta bizonyítani, honnan származnak az alapanyagai, megbírságolták. Nem akkor először, hiszen már korábban is több szabálytalanságon érték.

A napokban az élelmiszer-ellenőrök újra kimentek az öttömösi telepre. A falubeliek úgy tudják, három rendőrnek kellett biztosítani a bejutásukat az Arany Delikát Kft.-hez, mert be volt zárva a telep. Öt dolgozót találtak ott. Általában pedig – mondják az öttömösiek – tizenöt-húszan főznek és csomagolnak.

A telepen történtekről elképesztő dolgokat mesélnek a faluban. Úgy tudni, felfőzték a lejárt szavatosságú zöldséget és gyümölcsöt, hogy átcsomagolják.

A helybeliektől megvették a nagybaniról megmaradt zöldséget és azt is beleaprították. A büdös levet a szomszédos focipályára engedték ki, át a kerítésen – már az öltöző épülete is megsüllyedt tőle. Nincs a telepen sem vécé, sem mosdó. A dolgozók életveszélyes körülmények között, borítás nélküli gépekkel mostak, aprítottak. A falusiak szerint a cég tulajdonosa – csak nevének kezdőbetűit árulták el, mert mint mondták, félnek –, T. G. azt állította: a családjának készül a befőtt és a savanyúság.

Az öttömösi illegális gáztartályok. Fotó: Karnok Csaba
Állítólag az ellenőrzés óta is van a telepen forgalom, viszik az árut – vagy a gyárat? Tudni vélik, hogy készárut is szállítottak már innen, mégpedig Szerbiába. Az öttömösiek azt mondták, hogy ez a cég „vándormadár": egyfolytában költözik, változtatja a telephelyét.

Megtaláltuk a telepet, de a kapukon – amelyekre semmi sincs kiírva – lakat volt. Látszólag nem tartózkodott bent senki. Csakhogy a focipálya felőli oldalán gépzuhogás, rádió hangja és asszonyok beszélgetése hallatszott. Az elbarikádozott udvaron teherautó várakozott. Oldalra kerültünk, a látványtól a lélegzetünk is elállt: tornyokba halmozva, raklapokon, rengeteg üres üveg, rengeteg műanyag hordó. A telep hátsó részén újabb hordók, tonnaszám, és tengernyi bizonytalan állagú, lilás és sárgás befőtt. A külső kifolyónál ásott gödörben poshadó szennylé.

– Megismétlődött a tavalyi eset. Most is csak göngyölegtárolásra volt engedélye a budakalászi cég öttömösi telephelyének, másra nem. De az a telep nem is alkalmas semmilyen emberi fogyasztásra szánt élelmiszer előállítására – tudtuk meg az állat-egészségügyi és élelmiszer-ellenőrző állomás megyei osztályvezetőjétől. Faragó Katalin elmondta, ezúttal 1 millió forint bírságot szabtak ki illegális élelmiszergyártásért. Legalább kilencven tonna alapanyagot, félkész terméket foglaltak le, hasonló mennyiséget, mint tavaly.

Gyártó vagy forgalmazó

Az élelmiszertörvény szerint elegendő a csomagoláson a gyártót vagy a forgalmazót feltüntetni. Ha csak a forgalmazó cég neve áll a címkén, és visszakövethető, hogy a terméket engedélyezett üzemben gyártották, a dolog rendben van. Az öttömösi teleppel az az alapprobléma, hogy a budakalászi székhelyű cégnek csak forgalmazásra van engedélye – nem gyárthat.

Megtudtuk: a tavalyi eset után az idei nyár elején is ellenőrizték, hogy a vállalkozó kiürítette a telepet, nem folytatja a gyártást. A nemrég megtartott utóellenőrzéskor azonban kiderült, hogy újraindította a termelést. A hivatal most vizsgálja, melyik nagykereskedésbe kerülhetett a termékekből, mert azt zárolni kell. Eddig egy kereskedő jelezte, hogy talált ilyet a raktárában.

Bata Ferenc polgármestert megkérdeztük, hogyan lehetséges az, hogy a falu határában újra és újra illegális üzem kezdi meg működését. A polgármester elmondta, egyszer találkozott az ötven év körüli cégvezetővel, aki munkahelyeket és a helyi gazdáknak felvevő piacot ígért. Miután lebukott, az önkormányzati hivatalt vádolta meg, szerinte a falu jelentette fel, irigységből. A polgármestert egyébként tegnap értesítette a tűzoltóság, hogy az illegálisan működő gyártelep területén a hatalmas gáztartályokat is engedély nélkül szerelték fel.

Az öttömösi árut zárolták, tételesen feljegyezte a hatóság a mennyiségeket. Az őrzésről a vállalkozónak kell gondoskodnia, mert erre a hatóságnak se pénze, se kapacitása. Mást egyelőre nem tehet. A terméket nem vizsgálják laborban, mert a tárolás körülményei miatt kizárt, hogy fogyasztásra alkalmas lenne.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árvízi károkra szivárog a pénz

A vis maior alaptól tavasszal kért támogatás csak szivárog: belvízkárokra a megyei települések a… Tovább olvasom