Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Gyerekek avatták a mezopotámiai dámvad kifutóját

Szeged - Többcsoportnyi kisiskolás avatta fel pénteken a Szegedi Vadasparkban a mezopotámiai dámvad kifutóját: az 1940-es évektől egészen 1956-ig kihaltnak hitt, világszerte ritkaságszámba menő szarvasból 6 érkezett Szegedre.
A kifutó kialakításában a DALERD Délalföldi Erdészeti Zrt. is besegített, vadlest is építettek a látogatóknak. A mezopotámiai dámvad hajdan nagy területen élt a Közel-Keleten és Északkelet-Afrikában, ott, ahol az emberi civilizáció, az első városok kialakultak. Fontos szerepet töltött be az ott élő népek mítoszaiban és hitvilágában, így a Bibliában is szó esik erről az állatról: egyike annak a hét vadon élő patás fajnak, amelyet Mózes ötödik könyve felsorol mint nem tisztátalan, vagyis ehető állatot.

Gyerekek avatták a mezopotámiai dámvad kifutóját. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

A 19. század végére már csak Iránban éltek kisebb csapatai, az 1940-es években pedig már nem találták nyomát sem, úgy gondolták, a faj kipusztult. 1956-ban azonban egy oázisban, egy kisebb, 25 fős populációra leltek Délnyugat-Iránban. A mesterséges szaporításnak köszönhetően ma már több mint hétszáz egyede él vadon Iránban és Izraelben, míg európai fajmegmentési programban részt vevő állatkertekben 160 példányt gondoznak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Farkas László: Az IH igazgatója mellé tanácsadó kellene

Az IH-nak adott 150 milliós plusztámogatásból a múlt heti 20,6 millió után a pénzügyi bizottság… Tovább olvasom