Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | -1°C Még több cikk.

Gyerekek bandáznak Algyőn

Algyő - Fél percig verték a negyedikes algyői fiút, így lehetett tagja a játszótéri bandának, amely pénzt is szed tagjaitól. Amikor a kisfiú apja kérdőre vonta volna a „bandavezért", annak apja nekitámadt, és szilánkosra törte a karját.
A rendőrség nyomoz, a helyi iskola igazgatója szerint ezekkel a gyerekekkel amúgy nincs probléma. A faluban egyre nagyobb a felháborodás a késő este csellengő tinik miatt.

– A fiamnak 30 másodpercig kellett feltartott kézzel tűrnie, hogy társai verik, és csak e „beavatási szertartás" után lehetett a banda tagja – mesélte Zoltán, a negyedik osztályos Bence édesapja. A fiú március 5-én csatlakozott ahhoz az öt-hat gyerekből álló algyői klikkhez, amelynek tagjai iskola után találkozgattak a Bartók Béla utcai játszótéren.

– A fiam nekem újságolta el először, hogy attól a naptól kezdve egy bandához tartozik, és a veréssel egybekötött beavatásról is beszélt – emlékezett vissza Enikő, Bence édesanyja, akivel egy algyői presszóban beszélgettünk. Férje nem jött el a találkozóra, ezért az asszonyt testvére, Csilla kísérte el, akinek a tizenegy éves fia szintén bandatag.

A Bartók Béla utcai játszótéren találkozgattak a banda tagjai. Árnyékot vet a falura. Fotó: Karnok Csaba
A Bartók Béla utcai játszótéren találkozgattak a banda tagjai. Árnyékot vet a falura.
Fotó: Karnok Csaba

– Bence büszke volt rá, hogy kibírta a félperces ütlegelést. Nagyon mérges lettem, és átnéztem a táskáját, ekkor találtam meg a lezárt borítékot, amit a hatodik osztályos S. István nevére címzett, benne kétszáz forinttal. Amikor kérdőre vontam a fiamat, elárulta: a pénz tagdíj, melyből alkoholos filctollat, energiaitalt és chipset vásároltak volna. Úgy éreztük, ezt nem hagyhatjuk szó nélkül, ezért a férjem este átment S. Istvánékhoz, és kérdőre vonta a szülőket. Éppen a feleséggel beszélt a kertkapuban, amikor az idősebb S. István megjelent a neje háta mögött, és kitépte a férjem kezéből a borítékot. Mivel ez volt az egyetlen bizonyítékunk, a férjem megpróbálta visszaszerezni. Erre S. István ráugrott, és az árokba lökte. A férjem felkarja szilánkosra tört, szabályosan el kellett menekülnie – emlékezett vissza Enikő, aki elképedve áll a történtek előtt, hiszen a fiúk évek óta jó barátok, Pistike gyakran aludt náluk, bár a szülők közelebbről nem ismerték egymást. Ezek után azonban feljelentést tettek.

Súlyos testi sértés

A verekedő algyői szülők ügyében a Szegedi Rendőrkapitányság súlyos testi sértés miatt indított büntetőeljárást – tudtuk meg Tuczakov Szilvánától. A megyei rendőr-főkapitányság szóvivője elárulta: vizsgálják az algyői gyerekek bandázását is.

Szerda délután mi is felkerestük idősebb S. Istvánt. A férfi azt mondta, nem szeretné meglátni sem a fia, sem az ő nevét az újságban.

– A fiúknak nincs kirívó magatartási problémájuk, megbízható, jó gyerekek. Nem gondolom, hogy rossz szándékkal találkozgattak, és találták ki ezt a baráti kört. Ők is olvasták már a Pál utcai fiúkat, amely hatással volt rájuk – magyarázta Iván Zsuzsanna. Az algyői iskola igazgatója kiemelte, a legtöbb szülő aktívan részt vesz az iskolai életben, néhányan ifjúsági klubot hoztak létre, hogy lefoglalják a csellengő gyerekeket.

Úgy tudjuk, két banda rivalizál a faluban: az IHC, azaz „Iszunk, hányunk, cigizünk" és a BKT, vagyis a „Bolond komák tagja".
– Napközben a fiamat verték el, este pedig a férjemet. Szörnyű, ami történt. De mindössze egyetlen napig tartott a fiam bandatagsága. Akadnak azonban olyan gyerekek, akik hónapok óta fizették a kétszáz forintokat. Vajon azoknak a táskájába miért nem néznek bele a szüleik? – kérdezte Enikő, aki nem az iskolát hibáztatja a történtekért, inkább a szülői felelősségre hívta fel a figyelmet.

Rongálnak és szívnak

Az Algyőn esténként kószáló fiatalok a település alpolgármesterének is feltűntek, ezért a probléma megoldására megbeszélést hívott össze, ahol a családvédelmi szolgálat képviselője is jelen volt. Végh Erika családgondozó elmondta: „Több történet is kering a faluban. Hallottam a kisebbek kétszáz forintos történetéről. De ennél súlyosabb, hogy az idősebbek rongálnak és vandálkodnak, hátrányos helyzetű embereket zaklatnak, öregeket fenyegetnek meg, alkoholt fogyasztanak, és öngyújtógázt szívnak. Az ifjúsági klub csak péntek és szombat este működik. Így nincs szórakozási lehetőség a fiatalok számára, ezért hét közben is az utcán bandáznak. Sok szülő inkább elengedi a gyerekét, minthogy konfliktusba kerüljön vele. Pedig a szülőknek kellene jobban odafigyelniük a gyerekeikre!"

Olvasóink írták

233 hozzászólás
 • 233. Kockahas13 2008. december 10. 17:43
  „Én ismerem az IHC-seket és naoon jhó fejek :P:P szertem őket !!!!”
 • 232. maCgyver^^ 2008. március 29. 15:23
  „Naha pizzázó meg a palacsintázó az jó ötlet..:P::DD:D:D:!!!!!!”
 • 231. Anonym 2008. március 28. 07:58
  „Én azért mégiscsak szorgalmaznám a szabadtéri ping-pong asztalok + mellé ivókutak + padok felállítását... A sport és a szülői odafigyelés sokat lendíthet a fiatalokon! (annak idején már a 7 éves gyerek is be volt fogva a házkörüli munkákba, úgy elfáradt estére hogy nem volt kedve "vandálkodni"). Igaz, szüleik is elfáradtak és nem a kocsmában töltötték a délutánt + az estét... Nyisson már valaki egy pizzázó+palacsintázót kockás abroszokkal, akohol és cigi nélkül !!!”
 • 230. Kné 2008. március 27. 18:28
  „Olvasom a hozzászólásokat és szégyellem magam.Nem létezik, hogy ilyen fiatalok vannak, akik ilyen trágár véleményeket írnak, saját magukról állítanak ki szegénységi bizonyítványt.Nem lehet, hogy csak ennyi ragadt rájuk tanulmányaik során.
  A tapasztalatom az, hogy szervezhetsz a 12-14 éves gyerekeknek rendezvényt, ha felnőtt vagy szülő is jelen van pont az a gyerek nem megy el, akinek szüksége lenne arra, hogy megtanuljon társaságba viselkedni, " normálisan" beszélgetni.
  Az a gyerek megy el és ragaszkodik, bármit megtesz azért, hogy egy csoport ( nem banda) tagja legyen, aki otthon nem érzi jól magát, és a csoportban ő is tartozik valakikhez, őt is egyenrangú félként kezelik, van szava, odafigyelnek rá.Lehet, hogy ezekkel a gyerekekkel az iskolában még a magatartás terén sincs probléma.
  N agyon nagy a felelősségünk ebben nekünk szülőknek! Tudom senkinek nem egyszerű a helyzete, de próbáljunk egy kicsit többet törődni a gyerekekkel, tekintsük őket partnernek, beszélgessünk el velük.Érezzék, hogy bízunk bennük, ha próblémája van merjen hozzánk fordulni, és ne az utcán keressen rá megoldást !
  A gyerekek magatartásbeli problémája szerintem nem önkormányzati feladat.Azt szülői összefoggással a gyerekekkel közösen lehet csak megoldani.Nincs még olyan nagy baj.Az említett csoportokat fel kellene keresni, az interneten hírdetik is magukat, elbeszélgetni velük,hogy mit akarnak - nem támadólag lépni fel- és megértetni velük, hogy attól még nem felnőttek hogy úgy viselkednek ahogy viselkednek, és beszélnek ahogy beszélnek.
  Remélem, hogy sikerül, lesz aki ezt elindítja,megcsinálja !

  Egy algyői anyuka”
 • 229. Megba***lak 2008. március 26. 01:42
  „Mi ez?! Bolondokfalva??? A hozzászólók 80 százaléka szerintem az életében nem járt iskolába! De azért nagyon rajok vagytok, csak ne cinkeljétek le magatokat ilyen parával!! Fain az oldal apafejek! Na csocsi”
 • 228. Té 2008. március 24. 10:53
  „A Wemsical mióta nem jön ki a helyi fiatalokkal?? Egy két egyén van csak akivel nem,de velük kb senki nem tud egy hullámhosszra jutni. A tageket nem a Wemsical-osok hagyták itt. Itt jegyezném meg,hogy évekkel ezelőtt két szegedi srác kijött Algyőre inni, és szétírták az egész községet.. szóval nem szabad általánosítani, hogy mindenki ilyen, mert megjelenik akár 1 rosszéletű egyén, és több száz ezer forint kár tud csinálni.. Onnan tudják hogy most az IHC meg BKW volt a hibás,hogy IHC és BKW firkákat találtak:P Wemsical-kor elő lettek szedve az a néhány illetékes,aki firkált. De nem kellett nagydobra verni, elefántot csinálni a bolhából.. Rendbehoztuk a dolgokat .. És a jelenlegi algyői helyzettel is ezt kellene tenni... üdv”
 • 227. 0_0 2008. március 23. 18:16
  „Nekem személy szerint nincs bajom a wemsical-osokkal!
  Kisebb problémák pl: hogy a helyi fiatalokkal nem jöttek ki.. A tegeket pedig ők hagyták itt! A buszokról nem is beszélve!
  Lehet meg lettek oldva a problémát utánna.. de én arra próbáltam célozni hogy azokat a fiatalokat miért nem vették elő??? És honnan veszik hogy az IHC vagy a BKV csinálta a firkákat.. nem pedig más??”
 • 226. Té 2008. március 23. 13:59
  „uh,bocs.lehet félreértettem:S”
 • 225. Té 2008. március 23. 11:44
  „Szegedről?a társaság fele Algyőn lakik..jómagam immáron sokadik éve...”
 • 224. maCgyver^^ 2008. március 23. 01:01
  „Szegedről!sztem ne szólj bele ilyen ügyekbe..ami nem is tartozik rád...:S!!!!!!!!!!”
 • 223. Té 2008. március 22. 17:35
  „Elolvastam a hozzászólások nagy részét,érdekes meglátások vannak. Úgy gondolom, a "bandázásnak" nevezett probléma két okból ered: az egyik,hogy nincsenek olyan jellegű programok,melyek lekötnék a fiatalok, a másik pedig a szülői nevelés. Az iskolában a tanárok mindent megtesznek azért,hogy a gyerekeket normális utakra tereljék. De kilépve innen a szülők feladata lenne ez, ám tapasztalatom szerint kevesen vannak,akik tényleg odafigyelnek a gyerekeikre. Az egymásra mutogatással, és a bűnbakok keresésével nem jut előrébb semmi... Olvastam néhány hozzászólást,amelyben a Wemsical is meg lett említve. Tisztáznék néhány dolgot ezzel a csoporttal kapcsolatban. Minden rendezvénynek, amelyet a WEmsical szervez, az a célja,hogy olyan programokkal, koncertekkel kössék le ezt a korosztályt, amire ténylegesen van igény. Mivel nap, mint nap kapcsolatban van a társaság a szegedi,környékbeli, és az ország más pontjain élő fiatalokkal, így tudják mi a probléma, milyen igények vannak,és tesznek azért, hogy ezek megvalósuljanak. Soha nem volt bandázás WEmsical körökben és a rendezvényekkel kapcsolatban is csak kisebb problémák merültek fel, melyeket utána helyre is hoztunk. Érdekelne,hogy milyen állapotban hagyták itt a fiatalok a községet bármilyen rendezvény után? Az ország minden pontjáról jönnek érdeklődök,ha Wemsical-os megmozdulás van. A fiatalságot nem problémaként kellene kezelni,hanem lehetőségként. Sajnos befásult gondolkodásmóddal ez lehetetlen. Szerencsére sok felnőtt támogatja a Wemsical tevékenységét, amelyet a jövőben szeretnénk folytatni. Emellet a csoport egyes tagjai egy kortárs művészetet támogató, ifjúságsegítéssel foglalkozó szegedi egyesületben is tevékenykednek, pontosan azért, hogy olyan jellegű események valósuljanak meg Szegeden és környékén, amelyek érdeklik a fiatalokat, részt vesznek bennük, így sikeresen le lehet őket kötni. Emellett az idősebb generáció figyelmét és érdeklődését is megpróbáljuk felkelteni, hogy bele lássanak a mai fiatalabb generáció látásmódjába. Lényegében a Wemsical semmilyen kapcsolatban nincs a "bandázó" algyői tizenévesekkel, maximum annyiban, hogy próbálunk mi is megoldásokat találni a cikkben olvasható gondokra... üdvözlet”
 • 222. 0_0 2008. március 22. 12:57
  „Na.. akkor lehet azért nem látom őket soha :D

  én erről az IHC-ről az újságban olvastam először..
  Ha még faluba se ismerik őket.. akkor nem hiszem hogy rendőrségi ügyes dolgokat művelhetnek. Főleg nem a tisza parton!”
 • 221. ,.,., 2008. március 22. 12:01
  „Hát 0_0 merre szoktál járkálni sok 12-13 éves gyerek járkál 7-8-9-óra fele és olyan helyekre mennek ahol nem látják meg őket. pl.: Príma gáz mögött van az a kis hely, vagy a Tiszára.Egyik barátom már nem mer felmenni REAL-ig se 7-óra után mert nagyon indulatosak "arra" a gyerekek.”
 • 220. B.Ibolya 2008. március 22. 07:40
  „Kedves lány19
  Nagyon örülök az érdeklődésednek. Feltétel nincs, talán annyi ,
  hogy felnőttkorú legyél és szeresd a tiniket, mert ez másként nem megy. Péntek és szombat délután 5-től 9-ig van nyitva a játszóház.Általában két felnőtt van ott végig , figyelünk arra, hogy ne legyen behozva cigi, pia és ne legyen vita . Záráskor kitakarítunk.”
 • 219. Liza_00 2008. március 22. 02:21
  „A két közvetlenül érintett gyerekre kevesen gondoltak eddig. Kedves cikkben érintett szülők... ami megtörtént lehetett véletlen baleset, hirtelen indulat... Ezt Önök tudják, de lehet, hogy még Önök sem - szerintem a történteket már mind a ketten sajnálják, ugye nem tévedek? Biztos érzik, hogy a község közhangulatának változását (a gyerekekét) nagymértékben befolyásolja majd az, hogy Önök ezután mit lépnek... A jelenlegi helyzet sajnos Önöket a gyerkeiktől eltávolítja, a gyerekek pedig ezután hogy lesznek a közösség és az iskola tagjai? A történtek indulatokat eredményeztek, ez érződik a hozzászólásokból is - érdemes sokmindent Önöknek megfontolni. Az Önök lépései mindig szülői támogatásra találtak tizenévesen? Az apa-fiú kapcsolat megszilárdítása ebben a korban meghatározó..., érdemes ezt Önök szerint kockáztatni?!?!? Talán Önök is összefoghatnának, és fülönfogva a két kis "gézengúzt" bekopoghatnának JH ajtaján, hogy jöttek segíteni a játékokat rendbehozni... Nem minden pénzkérdés, inkább szándék... Példát mutatva a községnek, szerintem ez egy nemes gesztus lenne az Önök részéről és talán a gyerekek barátságát erősítve Önök, szülők is közelebb kerülnének egymáshoz... , és ez a község lakóit is pozitív irányban mozdítaná előre, elősegítve a gyerek (ismételt) beilleszkedését ebbe a kis köz(ös)ségbe. Csak az első lépést nehéz megtenni.....”
 • 218. hmm... 2008. március 22. 01:23
  „Gratulálok a cikkben szereplő Bence anyjának! Az biztos hogy elintézte a gyereke jövőjét az iskola és a falu szemében..
  Ha csak ilyen áron talált barátokat magának a gyerek, ezek után biztosra veszem hogy még annyi barátja se lesz!!

  Egy 10 éves gyereknek az a fontos hogy barátai legyenek.. nem az hogy milyen igazságtalanság folyik a világban!!!”
 • 217. 0_0 2008. március 22. 00:40
  „Annyit arról a Wemsical-os partyról hogy szerintem több olyan nagyobb rendezvény nem kell Algyőre! Nem egy volt már.. és utánna milyen állapotban hagyták itt a falut??
  Azokat a "büdös kölköket" persze nem vették elő!!?

  Nem csak bukott gyerekek járnak ki a faluba! Attól hogy kint vannak nem azt kell leszűrni hogy előtte nem csinálták meg a feladatukat!
  Nem minden gyerek otthon ülő típus! Lehet akad aki ne adj isten a rongállással vezeti le a felesleges energiáját!( mert nem tudja máshol).. tény.. vannak idioták Algyőn, de hol nincsenek??

  Elmondanám éjfélkor már kihalt a falu! 7 óratájt meg nem is lehet látni 12 éveseket az utcán ( EZ AZ ÉN ÉSZREVÉTELEM)
  jahh.. és algyői vok énis! mielőtt valaki megkérdezné!”
 • 216. Liza_00 2008. március 21. 23:34
  „Nem tudok a cikk és a hozzászólások mellett szó nélkül elmenni... Lehet kritizálni a DM cikket, de azt is észre lehetne venni, hogy elsődlegesen problémákra próbál rávilágítani... Többek között arra, hogy a fiatalokra sokkal jobban oda kellene figyelni. Otthon a szülőknek, iskolában a tanáraiknak és talán a szűkebb közösségeikben is. Az a 30-as korosztály, akikhez én is tartozok, és most ezeknek a gyerekeknek szüleik... kell, hogy emlékezzenek a 80-as évekre... Akkor még "őrsöket" kellett alakítanunk az úttörőségi tagságunk mellett, kötelezően! Mennyiben volt az más, mint ezeknek a gyerekeknek a "bandái"??!??! Még emlékszem az összetűzésekre és az ellentétekre is...., de akkor a csapatalapítást "hivatalos" minőségben "kellett" tennünk. Sőt! Az őrs "kasszájába" pénzt adtunk be, amin az én őrsöm tagjai... születés- és névnapokon kisebb ajándékot, csokit kaptak... A cikk szavai mögött érezni kellene, hogy összefogásra van szükség... nem arra, hogy keressük a felelőst, hanem, hogy együtt egy összetartó közösséget alakítsunk, ami a fiatal generációnak is példát mutat. Emlékeztek még a közös találkozóinkra.. ? Talán többen ott voltatok, akik most a hozzászólásomat olvassátok. A szünetekben/vakációk alatt a Téglás - Kastélykert utca csomópontban rendszeres találkozókat szerveztünk, korosztálytól függetlenül... Nem lehetett kocsival közlekedni, mert mi, fiatalok csapatokban tollasoztunk, "humoztunk"... Nem felejthettétek el! Nem volt kiközösítés, nagyobb testvér vigyázott a kicsire, sőt osztálytársaik is... Voltak konfliktusok is időnként, de kivel nem történik ez meg? Én még emlékszem erre az időszakra... - bízom benne talán ti is. Ennek a cikkben érintett korosztálynak (is) szüksége van arra, hogy korosztálybeliekkel közös programokon vegyen részt..., érezze, hogy tagja egy csoportnak, ez formálja a jellemüket..., de fontos, hogy ez ne menjen el a szélsőségekbe.. Ehhez a felnőttek odafigyelése és nem elítélése kell... Korábban volt mozi is Algyőn? Miért nem lehet ezt újraéleszteni? Meg kell(ene) szervezni egy fórumot, esetleg egy falugyűlést, ahol mindenki elmondaná az igényeit..., de ami ennél fontosabb... azt is, hogy ő mihez tudna ezzel hozzájárulni! Sokkal egyszerűbb más munkájában a hibát találni és elítélni. Együtt kell változtatni, közösen, összefogással és nem vélt és valósnak gondolt sérelmeket felhozni azért, hogy mit miért és miért nem teszünk. Felelősséget hárítani a község és iskola vezetőire egyszerű..., de volt köztetek, Önök között bárki, aki megfelelő fórumon jelezte igényét elfogadható stílusban? Megépült a fürdő, számos csoport működését támogatja az önkormányzat és az iskola... Lehetőségeikhez mérten mindenki igyekszik, de megteszi ezt az egyén is, külön-külön az algyői polgár is? Hozzászólásomat algyőiként, és az összefogásért és nem további széthúzás gerjesztése érdekében tettem.”
 • 215. szegedről 2008. március 21. 22:57
  „maCgyver^^: megnyugtatlak, te is gáz vagy”
 • 214. lány19 2008. március 21. 20:42
  „Kedves B.Ibolya!
  Engem érdekelne az ügyelet.Irna bővebben erről? pl. milyen feltétlek kellenek hozzá,mi lenne a feladat...stb.”
233 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vizitdíj: Mórahalmon már nincs, Szegeden még kérik

Szeged - Változatos képet mutat jelenleg Csongrád megye a vizitdíj beszedésében. A parlamenti döntés szerint csak áprilistól nem kellene fizetni. Tovább olvasom