Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Gyereket nevelni sokféleképpen lehet

Valaki határozott elvek szerint neveli gyermekeit, mások ösztöneikre, érzelmeikre hagyatkoznak, és olyan is akad, aki mindezt egyensúlyban tudja tartani. Az egykori, korszakos jelentőségűnek tartott szakértő, Pikler Emmi szerint fontos a tudatosság. Elveit még ma is sokan alkalmazzák.
Pikler Emmi magyar gyerekorvos alternatív nevelési módszerei külföldön ma is népszerűek. Kíváncsiak voltunk, Szegeden milyen mértékben követik a doktornő tanításait. Nagycsaládos édesapát, bölcsődei szakembert kérdeztünk: ők hogyan nevelnek? És persze előkerült a szokásos kérdés is: veri vagy nem veri?

Tudja, miért kapta

– Híve vagyok a „porosz" nevelési módszereknek. A büntetésnél, akár egy fenékre verésről legyen szó, az a fontos, hogy a gyerek tudja, miért kapja – vélekedett Balogh László szegedi egyetemi oktató, aki három gyermek édesapja, és konkrét elképzelései vannak az öt és fél éves Dávid, a hároméves Ádám és a másfél éves Noémi neveléséről. Nagycsaládos édesapaként fontos, hogy összhangot teremtsen a gyerekek között, és segítse beilleszkedésüket az óvodában.

Mosolygott, amikor Pikler Emmi elveit megismerte. – Mindig felvettük és megnyugtattuk a kicsiket, ha sírtak. Kinek van szíve magukra hagyni őket olyankor? Másfél évesen már úgysem szeretik, ha felkapkodják őket, maguktól leszoknak róla. Ezt a kis időt pedig mindenki kibírja. Persze a cumi sem tesz jót hosszú távon a fogaknak, de mégis az egyik legjobb módszer a baba megnyugtatására. Még mindig jobb, mintha helyette bevesz valami mást a szájába, ami esetleg sokkal károsabb – avatott be elveibe a lelkes apuka.

Ki volt Pikler Emmi?

A félig osztrák származású Pikler Emmi 1902-ben született, Bécsben szerezte gyermekorvosi diplomáját. Az 1930-as évektől Magyarországon magánorvosként dolgozott. 1940-ben jelent meg első könyve – Mit tud már a baba? –, melyben hasznos babaápolási tanácsokkal látja el a szülőket és kifejti, hogy a csecsemőt hagyni kell békében fejlődni. A sikeres doktornő 1946-ban megalapította a budai Lóczy Lajos úti csecsemőotthont, ahol szabad kezet kapott módszereinek alkalmazására. Halála után Pikler-intézetnek nevezték el az intézetet, amely évtizedekig mintaotthonnak számított.

Pelenkacsere magyarázattal?


Azt is elmondta, kislánya, Noémi csak bizonyos foglalatosságok közben cumizott, reggel mindig lerakta. Dávidot pedig nagyon könnyű volt leszoktatni a mindenki számára emlékezetes margarétacumiról: egyszerűen elmagyarázta neki, hogy elvitte a nagy sárga kukásautó...

Kérdésünkre, hogy megbeszélte-e a bébikkel, mielőtt kicserélte a pelenkájukat, a következő választ kaptuk: – Nem tudom elképzelni, hogy amikor egy picit pelenkázol, a másik kettő csöppség pedig csüng a nyakadon, sok időd lenne magyarázkodni egy pelenkacseréhez. Ráadásul nem lehet tudni, mikor érkezik a következő „adag"!

Kérdezősködésünk során – mennyire ismerik a pikleri elveket – kiderült, Szegeden és a régióban található bölcsődék és óvodák dolgozói közül sokan már 25-30 éve alkalmazzák ezeket a módszereket.

Nem kell mindig babusgatni

– A gyermeket pár hónapos korában még nem kell direkt módon tanítgatni, állandóan szórakoztatni. Hagyni kell optimális feltételek közt szabadon mozogni. Szükségtelen állandóan babusgatni, gügyögni neki. Teret kell engedni számára, hogy saját tempójában fejlődjön. Fontos, hogy már egész pici korában partnernek tekintsük és mindent megbeszéljünk vele. Így az éntudat fejlődése hamarabb elindulhat – magyarázta Gyuriczáné Botka Emőke, a szegedi bölcsődék módszertani vezetője, aki azt is fontosnak tartja, hogy a gyermek sokat legyen az édesanyjával, főleg az első három évben, ami a korai kötődés időszaka. Ez a korszak egy egész életre meghatározhatja az anya-gyermek kapcsolatot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új főjegyző a megyei önkormányzatban

Három felnőtt lányát útjára indította, és eddigi életének talán legnagyobb szakmai kihívásával néz… Tovább olvasom