Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Gyermekágyi okosságok

Szeged – Az újdonsült édesanya könnyen le tudja ellenőrizni, gyermeke születése után szemmel verték-e a kicsit – állítja a 68 éves orosházi Mari néni, aki a női klinikára naponta hordta az ételt mindenórás legkisebb lányának.
– Meg kell nyalni a gyermek szemhéját az anyának. Ha sósnak érzi, szemmel verték az újszülöttet – magyaráz a kendős néni, a várandós anyukák pedig szemüket kerekítve érdeklődnek, mi az a szemmel verés, és ugyan miért verné bárki is a babájukat szemmel.

– Szemmel átkot szórni valakire, vagyis rossz kívánságokat, negatív gondolatokat sugározni a nemkívánatos személy felé, rosszakaratunkat fejezi ki – darálja a karakán Mari néni, aki szerint látszik a szülés előtt álló nő arcán eljött-e a nagy pillanat. – Nem fogsz még szülni, fiam, nem olyan az arcod – veti oda lányának.

Aztán a többi kismama is bedobja minden eddig hallott népi bölcsességét, és sorjáznak a sosem hallott praktikák: az egyik Romániából származó fiatalasszony szerint náluk az a szokás, hogy tyúkvérrel – lehetőleg frissen vágott nyaki vérrel öntsék nyakon az újszülöttet, bár magyarázatot nem tud rá mondani. Hozzáteszi, nem kell a tyúkhoz ragaszkodni, bármilyen házi szárnyas vére megteszi.

Ha a gyermekáldás előtt álló szülők fiút szeretnének összehozni, mindenképpen meg kell „hajtani" az apát. Ezt a genetikus állítja – meséli egy ágyat nyomó anyuka. Már csak az nem világos, mit is jelent a „hajtás"? Röpködnek a szobában az ötletek: sok fizikai munkával kell a férfit kifárasztani, aztán este még asszonyának is bizonyíthat – véli egy kerekded kismama.

Más szerint a hajtás a nászi ágyban történik, ahol inkább a mennyiségre, mintsem a minőségre kell törekedni, a siker kulcsa a gyakori összebújásban rejlik. De az is biztos tipp a fiú utódra, ha az anyuka fogantatás előtt párhónappal lúgosítja szervezetét, ha lányt szeretnének, akkor pedig savasítani kell.

Ha már a sikeres fogantatás megtörtént, már csak várni kell a növekvő pocakra, ami elé cérnára fűzött tűt kell lógatni. Ha a tű kókadozik, lány lesz, ha megmozdul, ficánkol egy keveset a cérna végén, vagyis erőteljesen kileng a tű, biztosak lehetünk a fiúáldásban.

Persze a kártyavetés sem maradhat ki a tuti tippek közül, melynek ezer fajtája közül valamelyiket naponta kell vetni. Ebből aztán kiderül minden: hány gyerek lesz, milyen neműek, hány apától, hány év múlva.

Mari néni nem hisz a kártyában, egy jó tanácsot azért még elhint a kismamáknak: egyikőjük se próbáljon tésztát gyúrni, ha hazamegy a kórházból, mert az csak rosszat hoz a házra, esetleg „csipedett" tésztát sodorhat. Valószínűleg a mai gyermekágyas anyukák ezt a tanácsot fogadják meg a legkönnyebben. Ha egyáltalán szoktak száraz tésztát gyúrni.

Olvasóink írták

 • 4. Királyisti 2013. június 07. 18:16
  „Nem ártana, ha a helyesírásra figyelne a cikkíró! Nem a "halott", hanem az eddig "hallott" népi bölcsességekről van szó!
  Javítottuk - elnézést a hibáért. (a szerk.)”
 • 3. szabójóska 2013. június 07. 11:14
  „Drága Jó Mari Néni! Nyalja már meg az én szemhéjamat így 73 évesen még nem nyalta senki azt kétségek között élek a rontásomat illetően. A Magét nyalták? Mármint a szemhéját? Egyébként csókolom a tisztelt szerkesztőséget!”
 • 2. békaügetés 2013. június 07. 09:38
  „na a tésztagyúrástól nem kell félteni.remélem ezt a sok baromságot nem hiszitek el!”
 • 1. alfa258 2013. június 07. 07:39
  „Ennyi baromságot egyrakáson! ! Szörnyű”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

E-útdíj: elszakadt a cérna a fuvarozóknál

Kétszáz fuvarozó hallgatta tegnap Szegeden az e-útdíjról szóló tájékoztatót – indulatba jöttek. Tovább olvasom