Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Gyermekbarát piktogram 6 éven aluliaknak

Szeged - Az új médiatörvény újdonsága, hogy január óta megjelent a hat éven aluliaknak nem ajánlott kategória, azaz a hatos karika. Ezt egy új jelölés váltja fel a képernyő alján, egy kisfiú. A pszichológus szerint nem a rajz, hanem a szülő hozzáállása fontos.
Eddig a televízió képernyőjén megjelenő 6-os karika jelezte: a műsor ajánlott a legkisebbeknek is. Kedden azonban új embléma született: egy kisfiút ábrázoló rajz. Ezt három ábra közül választották ki a szülők: a piktogramra összesen 10 ezer 557 voks érkezett az internetes szavazáson, így ezentúl a mosolygós lurkó a korhatár védjegye.

– Kitiltani ez sem tudja a média káros hatásait a gyermekek életéből – véli Benák-Tömöri Judit. A klinikai szak- és gyermekpszichológus szerint a karikának nincs túl sok jelentősége, a szülő hozzáállása fontos. Két 6 éven aluli gyermekével nemrég nézték meg a Verdák című rajzfilmet. – Fontos, hogy a szülő tudja, mit néz a gyereke. Van egy rész a filmben, amely megrémíti a fiamat. Azt én egyszerűen áttekerem – mondja a doktornő.

4 óra

Ma Magyarországon a 18 év alatti fiatalok és gyermekek csaknem negyede tölt a szabadidejéből naponta több mint 4 órát tévénézéssel.

Imádja a meséket Hegyesné Koncz Éva Dávid nevű kisfia, de van olyan rajzfilmcsatorna, amelyre egyáltalán nem kapcsolnak. – Dávidka hallgat a szép szóra: ha a tévében azt mondják: 6 éven aluliaknak nem ajánlott, ő azonnal kirohan a szobából – mondja. Az édesanya egyetért a doktornővel: szerinte sincs semmi jelentősége a karikának. – Aki odafigyel a gyermekére, annak nem kell semmilyen karika vagy ábra. Ha céltudatosan nevelik, a gyerek egy idő után magától is rájön, hogy mit szabad nézni és mit nem.

Kisebb lett

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa által kedden elfogadott klasszifikációs ajánlás, vagyis a műsorszámok korhatár-besorolására vonatkozó részletszabályok értelmében a jövőben kisebbek lesznek a korhatári besorolást jelző piktogramok. Az ajánlás a nézők és a csatornák számára is iránymutató lesz. 

Olvasóink írták

  • 3. bambinaXX 2011. július 23. 08:53
    „én baromira felháborodtam, mikor a szolgáltató lecserélte az egyik mesecsatornát a cartoonra!! az 1fos, nem gyerekeknek való.”
  • 2. stunde80 2011. július 22. 17:12
    „jajj már de komolyan,persze biztos hogy kiszalad a gyereke a szobából..amúgy a többi mese is 6 os nak kellene lenni nem csak bizonyosoknak...az Én gyerekeim alig várják hogy hétvége legyen mert csak akkor van mese a tv-ben.Nálunk nincs többféle mesecsatorna,minek?Az is csak viszi a pénzt.Vannak mese lemezek és azokat nézi.És érdekes nem is izgatja Őket az hogy mi van a többi mesecsatornán pedig tudják.Amúgy ez a 6 os karika kb 2 hónapja van!A szülő felelőssége hogy mit néz a gyerek.Az enyémek mindig megkérdezik hogy Anya ez tényleg így van a valóságban is??Amúgy meg mostanában olyan "gagyi"mesék vannak ami nem is érdekli a gyereket.Pl. Most Kínaiul lehet tanulni az egyik meséből...”
  • 1. dBrown 2011. július 22. 12:13
    „Azt sehol nem írják, hogy mikortól...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem divat a kézmosás

„Ebéd előtt irány kezet mosni!" – A legtöbben mégis bacis kézzel nyúlnak az ételhez. Tovább olvasom