Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Gyertyagyújtás este tíz óra után

A szenteste nem mindenkinek jelenti a pihenést és a szeretteivel való ünneplést. A mentőknél és a tűzoltóságon ilyenkor is készenléti állapot van. A taxitársaságoknál és a hotelekben sincsen leállás.
Fotó: Schmidt Andrea
Vannak munkahelyek, ahol még karácsony este sem lehet lazítani. Fehér Eszteré is ilyen, aki az egyik taxitársaságnál dolgozik diszpécserként. – December 24-én délután kettőtől este tíz óráig tart a munkaidőm – árulja el.

A diszpécser nem erre az időpontra volt beosztva, de átvállalta a „legkényesebb" idősávot kollégáitól. – Mivel még nincsen gyermekem, a párommal úgy beszéltük meg, a szentestét elvállalom – mondja. A karácsonyfa-díszítés így délelőttre marad, az ajándékok csomagolását és a főzést már napokkal ezelőtt elkezdte. – Az egyik taxiskolléga ígérte, hogy felvált már este nyolckor. Ha ez összejön, a barátom szüleihez megyünk. Ha mégsem, a gyertyagyújtás és ajándékozás este tíz utánra marad. Aztán gyorsan alvás, mert 25-én reggel hattól ismét dolgoznom kell – mesél karácsonyi kötelességeiről.

Hasonló cipőben jár Gál Ferenc is, aki az egyik szegedi hotel recepciósaként tölti a karácsony estét munkával. Elmondta: több mint húsz éve dolgozik a vendéglátásban, nem ismeretlen számára a helyzet. A karácsonyi szállodavendégekről elmondta: nem jellemző rájuk, hogy értékelnék azt az embert, akihez karácsony este fordulhatnak kérdéseikkel. Ajándékot szentestén vendégtől még soha nem kapott.

A fenyőfadíszítéssel és az ajándékozással azonban nem lesz gondja: fenyőt nem szoktak állítani, az ajándékozáson pedig már túl vannak. Jelenlegi párja is szakmabeli, így a család sem kéri számon, miért nincsen otthon ezen a napon. Egyedüli szabadnapja a hétfő lesz: édesanyját látogatják meg, aki ünnepi menüvel várja őket. – Nekünk 26-án lesz karácsony – mondja.

Igazi ünneplésre természetesen a mentősöknek és a tűzoltóknak sincs lehetőségük. Mint azt Vida Sándor, a tűzoltóság alezredese elmondta: harmincegy kollégája teljesít szolgálatot december 24-én reggel héttől másnap reggel hét óráig. A tűzoltóságon a munka mellett megpróbálnak karácsonyi hangulatot teremteni. A szokásokhoz híven feldíszített karácsonyfa és szaloncukor várja a tűzoltókat, akik az otthon elkészített ünnepi menüből is visznek be kóstolót.

A mentőknél még nem tudják milyen karácsonyra számíthatnak. Horváth Róbert megyei vezető mentőtiszt szerint az időjárás hat leginkább munkájukra. Ha időváltozás van, vagy megfagynak az utak, sokszor riasztják őket. – Sokan éppen karácsonykor érzik magukat a legmagányosabbnak, és meg akarnak halni – teszi hozzá. Ezért náluk nem jellemző az ünnepi hangulat. – Ha mi dolgozunk karácsony este, az valakinek a tragédiája is egyben – mondja.

S habár a tűzoltók és a mentősök sem szeretnek egy helyben ülni, hiszen a segítségnyújtás a feladatuk, karácsonyi ajándékként elfogadnák: szenteste minél kevesebb riasztás fusson be hozzájuk.

K. G. G.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bolt, jégpálya, vásár és könyvtár

Szegeden az üzletek többsége december 24-én délután 2 óráig tart nyitva. Vasárnap és hétfőn zárva… Tovább olvasom