Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Gyilkos is jelentette már fel magát a rendőrkapitányságon

Szeged - A Szegedi Rendőrkapitányság panaszirodájában hallgattunk bele a szerdai nap feljelentéseibe. A bűnügyi technikai osztály vezetője hihetetlen történeteket mondott – többek között egy gyilkosról, aki saját magát jelentette fel.
Ideális volt a szerdai napsütéses délelőtt – a feljelentésekhez. Legalábbis Tímár Ferenc alezredes szerint ilyenkor sokkal többen érkeznek a Szegedi Rendőrkapitányság panaszirodájára, mint amikor zordabb az időjárás. Kora délutánig kilencen tettek feljelentést, a legtöbbjüknek ellopták valamijét.

A panaszirodában ottjártunkkor is adatokat rögzítettek. A környezet? Sárga falak, rajtuk delfinről, macskáról, farkasról, elefántokról készült fotók. Asztal, székek, számítógép. Tisza Zsolt nyomozó ingben és nyakkendőben – itt az a szabály, hogy nem egyenruhában fogadják az ügyfelet – rögzíti a vele szemben ülő Angéla által elmondottakat. A panaszostól megtudjuk, még életében nem jelentett fel senkit a rendőrségen. – Most muszáj volt. Remélem tudnak segíteni – magyarázza. A fiatal lány családon belüli erőszakról, zaklatásról mesél. A nyomozó ismétli a szavait, miközben a gépbe is beírja az elmondottakat. Végül tanácsot is ad. Orvoshoz küldi a lányt, látleleteket kellene venni, majd azokkal visszajönni, amit a feljelentéshez csatolnak. Angéla bólint, elköszönnek egymástól. Egy ügyfélre általában háromnegyed óra jut.

Azonnal intézkednek

A panaszirodában mindig a kapitányság helyszínelő nyomozói közül teljesít valaki szolgálatot. A sértett először a kapuügyeletessel találkozik, akitől egy nyomtatványt kap. Ezen kell feltüntetni a feljelentés témáját. Cserébe egy időpontot kap. A kiemeltként kezelt ügyeket – ilyen a rablás is – soron kívül intézik. A panaszfelvétel után a feljelentés az illetékes nyomozóegységhez kerül, akik azonnal elkezdik felgöngyölíteni az ügyet. A panaszosokat mindennap reggel fél 8-tól este fél 8-ig fogadják.

– Még ketten várnak – tudjuk meg az alezredestől. Azt is elmondja, nem sokkal ezelőtt egy Pulz utcai telephely tulajdonosa riasztotta őket: betörtek hozzá. A feljelentések száma így a valóságban sokkal magasabb, mint amennyit a panaszirodán rögzítenek. A legtöbbet ugyanis a különböző bűntények helyszínén veszik fel a nyomozók. Hallunk hihetetlen dolgokat is a Szegedi Rendőrkapitányság bűnügyi technikai osztályának vezetőjétől. Egyebek mellett olyan korábbi feljelentésről is mesélt Tímár Ferenc, amit első hallásra annak idején ő sem akart elhinni.

– Határidős munka miatt éjszaka is dolgoztunk az egyik kollégámmal, amikor szólt a helyettesem, hogy menjek át az irodájába, ahol egy férfi ült – mondta az alezredes. Az idegen azért ment be a rendőrségre, hogy bevallja: megölte a feleségét. – Először azt hittük, hogy valamelyik elmeotthonból szökött el. Felhívtuk az összes megye pszichiátriáját, hátha hiányzik tőlük valaki, de mindenhol teljes volt a létszám – folytatta Tímár. A férfiről ezután derült ki, hogy Kisteleken korábban már fejbe vágta a nagyanyját egy kalapáccsal. – Felhívtam az ottani kapitányt, aki azt mondta, ezt az embert komolyan kell venni – folytatta a történetet Tímár Ferenc. A röszkei tanyavilágban élő férfi egy vita során szerelemféltésből fojtotta meg feleségét, majd a holttestet két hétig égette. Ami maradt belőle, azt a kútba dobta.

– Ekkor szólalt meg a lelkiismerete és jött be hozzánk. A nyomozók csak többórás kutatás után találtak valamit, ami egyáltalán hasonlított emberi csontra. Mivel teljes elszigeteltségben éltek, a férfi megúszta volna a dolgot, ha nem jelenti fel magát – fejezte be a nem mindennapi történetet az osztályvezető, aki állandó „vendégekről" is mesélt. Egy nyugdíjas szegedi férfi például hetente kopogtat náluk, hogy mérgezik a növényeit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iván, a mini szarvas

Aki a verőfényes őszi napsütésben a Szegedi Vadasparkba látogat, ne lepődjön meg, ha séta közben… Tovább olvasom