Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Gyilkos játékot űznek

Csuklyás kommandósok lelőttek egy fegyverkereskedőt, földre parancsolták a leendő egyetemistákat – és tapsot kaptak érte. Bemutatkozott egy olyan szegedi speciális egység, amelynek tagjai a leghalálosabb technikákat is ismerik. Az amatőröknek játékot tanítanak, a profiknak elitképzést kínálnak.
Célkeresztben. Kommandós bemutató az SZVSE-pályán. Fotó: Schmidt Andrea
Fekete gyakorlóruhába öltözött, csuklyás kommandósok csaptak le két hasonló öltözetű fegyverkereskedőre – a SZVSE-pályán álló kocsijuknál. Egyiküket lelőtték, a másikat a földre teperték és megbilincselték. Az akciót ováció és taps fogadta a tribünön, hiszen a Shinobi Spectag nevű szegedi csoport bemutatóján történt. A csapat a Szegedi Airsoft Szabadidő és Sport Egyesület magja. Később az egyetem gólyatáborának tagjait is a földre parancsolták a nézőtérre fegyverrel betörő harcosok, majd a főszervezőket teperték le a speciális egység tagjai. Az akció láttán a közönség tombolt, a barátságtalanul fellépő feketeruhások pedig azt is megengedték, hogy a pályára tódulók kipróbálják az úgynevezett airsoftfegyvereket. Ezek az eredetiek tökéletes másolatai, veszélytelen, műanyag lövedékeket lőnek ki. Sokan a festékpatront lövöldöző paintballhoz hasonló taktikai harci játékokot űznek velük.

Dobó János és csapata azonban egészen más módon viszonyul az airsoftfegyverekhez. Amellett, hogy sportként tekintenek rá, számunkra ez tréning, valójában az ősi japán ninjutsu harci technika, szellemiség és életmód modernizált továbbfejlesztése. Az airsoft mellett egyébként mindegyiküknek van vagy volt kötődése valamilyen fegyveres szervezethez – amelyről csak nagyon szűkszavúan beszéltek –, vagy régóta ninjutsuval foglalkoznak.

Harcolni és túlélni

Nyolc évig szolgált hivatásos határőrként Dobó János. Azt mondja, az általuk elsajátított technikákat a horvát háborúban élesben is alkalmazták, és a világ legjobb elit alakulatait, a brit SAS-t vagy az amerikai Navy Seals-t is kiképzik rá. Többen a szegedi csoportból a halálos harcmódot és az ezt kiegészítő túlélési módszereket attól a nagy tudású ninjutsu mestertől tanulták, aki a horvát háborúban is képezte a különleges alakulatokat.

A szeptembertől sportegyesületként működő csoport kemény magját jelenleg tizenkét ember alkotja. Önálló, jogilag is megalapozott szabályzatot hoztak létre arra, hogy az airsoft – a painballhoz hasonlóan – csapatjátékként is működjön. Aki csak játszani jön, annak csupán az alapvető követelményeket és szabályokat magyarázzák el, a komolyabb módszereket a fegyveres személy- és vagyonőröknek tanítják. Van azonban olyan nem publikus tudás is, amire már csak az arra jogosultakat, például a honvédelmi és rendvédelmi szervek tagjait képeznék ki. Lehengerlő technikájuk érdeklődést keltett a megfelelő fórumukon, így jelenleg egyeztetnek ennek zártkörű átadásáról.

A bemutató végén a hét feketeruhás modern ninjáról szakadt a víz, miután lekerült róluk a maszk. Dobó azt vallja: az airsoftjáték az egyik legizgalmasabb, legéletszerűbb sport. Itt – például a taktikai csapatszituációs lövészet során – állandóan mozog az ember, ezért úgy pörögnek le róla a kilók, hogy észre sem veszi. Nem véletlen, hogy szeretnék a szegedi egyetemen speciális testnevelés-kurzussá tenni. A pályán hömpölygő, a célba lövés kipróbálására váró tömeget látva érdeklődőkben biztosan nem lenne hiány.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeptembertől drágább lesz a kenyér és a húsféle

Szinte minden drágább lesz szeptembertől. Az alapvető élelmiszerek közül már most többe kerül a… Tovább olvasom