Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Gyilkos után nyomoztunk

Szeged - Egy gyilkosság helyszínén nyomokat rögzítettünk, bizonyítékokat elemeztünk, majd végignéztük a boncolást. Mindezt egy kitalált bűnügyi helyszínen, „műhullával" tettük a CSI: az interaktív kiállításon Budapesten, a Millenáris Parkban.
A pincérnők korán halnak – ez annak a bűnténynek az aktacíme, amelyet a budapesti Millenárison rendezett, a CSI: a helyszínelők című sorozathoz kapcsolódó interaktív kiállításon oldottam meg. Választhattam volna még az Összedőlt ház és a Csont nélkül címet viselő bűntény felgöngyölítését is, ám a pincérnős ígérkezett a legizgalmasabbnak.

Mielőtt hozzáláttam volna az ügy felderítéséhez, Gil Grissomnak, a bűnügyi labor vezetőjének videoüzenetét hallgattam végig, majd kezdetét vehette a közel egyórás kaland. Nyomozói jegyzetfüzettel a kezemben közelítettem meg a tett helyszínét, ahol egy fiatal felszolgáló, Penny holttestét és szétszóródott személyes tárgyait figyeltem meg.

Helyszíni szemle a pincérnő holtteste fölött. Fotó: Segesvári Csaba
Helyszíni szemle a pincérnő holtteste fölött.
Fotó: Segesvári Csaba

Miután minden fontosnak tűnő dolgot fel- és megjegyeztem, következhetett a bizonyítékok analizálása. A laboratóriumokban elhelyezett plazmatévéken a sorozat szereplői és valódi törvényszéki szakemberek magyaráztak a munkájukról, míg mi, önjelölt helyszínelők keréknyomokat, virágmagvakat hasonlítottunk össze, vagy vérfoltot, DNS-mintát elemeztünk.

Belépő

A CSI: a helyszínelők kiállítás nem olcsó mulatság. A jegyek – attól függően, hogy mikor és hány társával érkezik a látogató – 1250-től 3500 forintig kaphatók.

Az utolsó állomás Penny boncolása. A szervezők ezt úgy oldották meg, hogy egy hófehér, ember nagyságú babát fektettek a „boncasztalra", amelyre projektorral vetítették ki a belső szerveket. Miután a törvényszéki orvosszakértő megállapítását is meghallgattam, le kellett adnom a kész jelentésemet Grissom nyomozónak. A tettes megnevezése nem volt túl nehéz, hiszen az előre beprogramozott bizonyítékok közül nem volt nagy kunszt kiválasztani a helyes megoldást.

Rajtam kívül eddig csaknem két és fél millió ember oldotta meg a három bűntény valamelyikét. A CSI: az interaktív kiállítás állandó helye Las Vegas. Budapestre Dublin és Varsó után érkezett. Kifejlesztője a bécsi székhelyű EMS Exhibits, a CBS csatorna és a Fort Worth-i Tudomány és Történeti Múzeum. A CSI sorozat népszerűsítésén túl az alkotók célja többek között az volt, hogy megismertessék a nagyközönséget a törvényszéki tudományok legfrissebb eredményeivel, és fejlesszék a kritikai gondolkodást a törvényszéki nyomozás, a tudományos vizsgálódás, valamint a technológia segítségével.

Áldozat a boncasztalon: a belső szerveket projektorral vetítik a babára. Fotó: Segesvári Csaba
Áldozat a boncasztalon: a belső szerveket projektorral vetítik a babára.
Fotó: Segesvári Csaba

Feldarabolt kínai

A kiállításon a magyar helyszínelők is képviseltetik magukat. A Budapesti Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Technikai Osztályának munkatársai kitalált bűnügyi helyszínen mutatnak be egy emberölést. Itt beszélgettünk Halman János igazságügyi nyomszakértővel, akitől megkérdeztük: nem veszélyes-e, hogy tulajdonképpen tanfolyamot tartanak az embereknek arról, hogyan játszhatják ki a nyomozókat. A nyomszakértő megnyugtatott: a felsorakoztatott eszközök töredékei mindannak, amivel a való életben dolgoznak. A magyar szakembert arról is faggattuk, hogyan tudják feldolgozni azt a sok szörnyűséget, amelyet a sorozatban is tapasztalunk, s amely gyakran nem áll távol a valóságtól. Halman János elmondta, az életben talán még szörnyűbb dolgokkal is találkoznak: az igazságügyi nyomszakértő egyszer például egy olyan helyszínen dolgozott, ahol egy kínai családot mészároltak le. Egy kisgyereket kikötöztek a székhez, és élve kezdték el feldarabolni, végül elvérzett. – Az ilyen eseteket nem könnyű feldolgozni. Sokat beszélünk róla a kollégákkal, meghatározott időközönként pedig pszichológiai vizsgálaton veszünk részt.

Olvasóink írták

 • 5. Kritikus 2009. november 22. 17:38
  „4-hez: :-))

  Nem csak hányni lehet ott, hanem elájulni is ... :-) Egyébként piszok érdekes egy laikusnak. Hihetetlen, hogy mit meg nem lehet állapítani.”
 • 4. varadipal 2009. november 22. 13:41
  „Ha egy igazságügyi boncolást végignézett volna a T. újságíró,. akkor még most is hányna, nem írna ilyen alcímet a cikkének..”
 • 3. flexsnake 2009. november 22. 12:17
  „:D ez jó”
 • 2. gedeon 2009. november 22. 11:39
  „Ez szép kedves DM, remélem elkaptátok a gyilkost!”
 • 1. KiKéremMagamnak 2009. november 22. 10:28
  „Jómagam a múlt hét végén tekintettem meg a "kiállítást" bátyámmal. Nagy elvárásokkal és kalandvággyal csengettük ki a fejenkénti 3000 HUF-ot, aminek cserébe az elején meg is dobtak minket egy frankó CSI-s ceruzával és irattartóval (az utóbbit persze a végén vissza kellett passzolni!). A kiállítás - szóval "helyszínelés és nyomozás" nagyjából 1 óra volt, amint azért sikerült valóban XXI. századi high tech háttérrel megteremteni az alkotóknak. Azonban kb. ennyi a pozitívum, ugyanis mondjuk egy év-veszes végzős általános iskolás szellemi szintjével azonos nehézségű és összetettségű bűneseteket kellett kivizsgálni, de talán a még fiatalabb húgom is rájött volna felénél h ki a gyilkos. Jómagam a 3. standnál - szövetelemzésnél - sikerült megfejtenem a bűntényt, onnantól már csak próbáltam érdekesnek találni az egészet. A végén azért jelentünk Grissom bácsinak szépen, s hát persze h mindenki ugyanazt, nincs nagy meglepetés! Összegezve: érdekesnek érdekes, s egyszerű mint az 1*1. Ja, és hab a tortán, h nekem még csak a "profi kutatómunkámról és nyomozásomról" szóló rohadt CSI-s oklevelet sem sikerült kinyomtatnom... :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két napig programoztak elzárva a világtól

Két napig elzárva a külvilágtól, számítógépekkel és fejüket törő informatikuskollégákkal egy légtérben – erre vállalkozott az SZTE négy csapata. Tovább olvasom