Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Gyilkosgalóca-veszély erdőn-mezőn

Gyilkos galócából negyed gombakalap is elegendő egy emberélet kioltásához – hívja föl a figyelmet az ismert mikológus, gombavizsgáló szakellenőr. Mostanában, amióta beindult az őszi szezon, heti jó ötven kiló gombát visznek hozzá bevizsgáltatni. Ebből egykukányi: galóca.
Itt az ősz, a gombaszezon, s a gombák nőnek, mint a – gomba. Hétvégenként gombaszedők százai keresgélnek a megyében, erdőn-mezőn. Hajdú Mihály algyői gombavizsgáló szakellenőr, mikológus, a Csemete gombász szakosztályának vezetője heti fél mázsa gombát vizsgál át ilyenkor, darabonként. A szakellenőr munkája rendkívül felelősségteljes. Ha csak pár négyzetcentiméternyi mérgesgomba-darab, -töredék belekerülne a fogyaszthatónak minősített gombák közé – könnyen bekövetkezhetne a tragédia.

Az ősz a legjobb gombagyűjtő időszak, mert a talaj még őrzi a nyári meleget, de már elkezdődött az esőzés is, sok tehát a nedvesség, és a gomba ilyenkor nő-szaporodik leginkább. S ahányféle élőhely, annyiféle gomba. A már említett óriáspöfeteg például ott nő, ahol csalán és bodza van. Nyárfák alatt nyárfa-érdestinorú lelhető nagy mennyiségben, fenyők alatt fenyőtinorú, s vörös nyálkásgomba. Mindegyikük ehető. Erdőn-mezőn megjelentek már az ehető szegfűgombák, ugyanakkor szintén megjelent – sajnos – a velük könnyen összetéveszthető parlagi tölcsérgomba is. Ez viszont súlyosan mérgező. Tönkjükkel együtt gyűjtendők: a szakértő számára a tönk alakja is sokatmondó.
Megjelent a közkedvelt nagy őzlábgomba is, a piruló, illetve a karcsú őzlábgombával együtt – egyik finomabb, mint a másik. S ugyancsak megjelentek a csiperkefajok. Meg a galócák.

– Egy negyed gyilkosgalóca-kalap bőven tartalmazhat annyi méreganyagot, amennyi egy nyolcvankilós ember számára halálos – figyelmeztet a gombavizsgáló szakellenőr. Egyetlen galóca kiolthatja egy teljes, átlagon felüli létszámú család életét. Mindenképpen el kell vinni a gyűjtött gombát szakellenőrhöz! Erre figyelmeztetnek a közelmúltban, az ország más részein történt gombamérgezéses esetek: ott is megvizsgálatlan gomba okozta a mérgezést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szégyenfoltok a szegedi József Attila sugárúton

A belváros szívébe vezető József Attila sugárúton több elhanyagolt telek évek óta kilóg rendezett… Tovább olvasom