Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Gyilkosság Mórahalmon: kísérettel kézbesítenek a postások

Mórahalom - Továbbra sem azonosították azt a férfit, aki rozsdás kerékpáron, sárga láthatósági mellényben, a feltételezés szerint házilag készített fegyverével szerdán megölte az egyik mórahalmi postást, majd magával is végzett.
Továbbra sem azonosították azt a férfit, aki rozsdás kerékpáron, sárga láthatósági mellényben, a feltételezés szerint házilag készített fegyverével szerdán megölte az egyik mórahalmi postást, majd magával is végzett. A helyszínről semmi sem tűnt el, a nőnél nem volt pénz. A kézbesítőket tegnaptól vagyonőrök kísérik a város környékén.

Kék ingben, karba font kézzel állt egy biztonsági őr tegnap a kézbesítést végző postás mellett a Bajai úton, Mórahalom közelében. Ez a jelenet is mutatta, mennyire megviselt mindenkit a tragikus esemény: szerdán a város határában fejbe lőtték az egyik helyi postást, az 56 éves Tóth-Godó Jánosné Rózsikát. Támadója a helyszínen magával is végzett.
A mórahalmi posta bejárata felett fekete zászló lobogott, előtte egy üvegben virágcsokor, mécses fogadta a betérőket.

 – Az ügyfelek hozták a virágokat, mécseseket. Rózsika 24 éve dolgozott kézbesítőként, gondolja el, mindenki ismerte, a legtöbben, főleg az idősek családtagként kezelték, elmondták neki a bajukat, segítséget kértek tőle – mesélte egy neve elhallgatását kérő alkalmazott. – Fel van háborodva a nép, Mórahalmon eddig nem volt ilyen. Ez borzasztó, tényleg. Olyan jó volt ez a Rózsika! Mindenki nagyon szerette – fogalmazott a hivatal előtt ismerőseivel beszélgető Busa Istvánné, hozzátéve, „a férje tavaly ment nyugdíjba, addig mindig ketten mentek. Azon lelkesedtek, négy év múlva Rózsika is eléri a nyugdíjkorhatárt".

Mórahalom a szerdán elhunyt postásnőt gyászolja. Fotó: Miskolczi Róbert (galéria)

Kétszer csengettünk tegnap a család otthonában – Rózsikának két gyermeke, négy unokája van –, ám nem nyitottak ajtót. A sárgára festett ház előtt gyönyörű, gondozott pázsit, viruló, piros muskátlik az ablakokban és az udvaron. – Nagyon el vannak keseredve, nem is tudom, itthon vannak-e egyáltalán. Nagyon megviselték őket a történtek, de nem beszélnek a sajtóval, nem szeretnék világgá kürtölni a fájdalmukat – fogalmazott egy utcabeli.

Mórahalmon senki sem ismerte fel az elkövetőt. Tuczakov Szilvánától, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivőjétől megtudtuk: tovább folyik a kutatás, hogy megállapítsák, ki volt a támadó. Fegyveréről annyi kiderült, hogy házilag készített eszközről van szó. A postásnő táskájából egyébként nem tűnt el semmi.

Még nem azonosították a támadót

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság emberölés megalapozott gyanújával indított büntetőeljárást igazságügyi orvos és fegyverszakértő bevonásával. Az elhunyt férfi személyazonosságát továbbra sem sikerült megállapítani, kérik a lakosság segítségét: aki a csütörtöki lapszámunkban megjelent fénykép alapján felismeri az elhunytat, hívja a rendőrség 107-es vagy 112-es segélyhívószámát, vagy a Telefontanú 06-80/555-111-es számát.

A tragédia színhelyén tegnap már csak a letaposott fű és a földön sötétlő vérfoltok emlékeztettek a gyilkosságra, melynek egyetlen szemtanúját – bár a közelben lakik – tegnap hiába kerestük: nem volt otthon.

A postaládákkal szemben lakó, 71 éves Tóth Béla nem látta, csak hallotta az eseményeket: a búzát locsolta, amikor egy „nagy pukkanásra" lett figyelmes. Azt gondolta, „biztosan kidurrant egy autó kereke". 3-4 perc múlva újabb lövés dördült, az idős férfi azonban nem ezért ballagott ki a ház elé. Az tűnt fel neki, hogy az összes levélszekrény nyitva van. Ekkor már helyszíneltek a rendőrök, a kézbesítendő levelek pedig a homokban hevertek.

– Rozsdás biciklivel jött a férfi, kék munkásruhában, sárga láthatósági mellényben. A fején harisnyaszerű álarc volt, biztos, hogy készült a rablásra – tette hozzá Tóth Béláné, aki a környéken lakóktól több találgatást is hallott: lehet, hogy az „ápolatlannak, elhanyagoltnak látszó" férfi vendégmunkásként dolgozott a közelben, vagy néhány hete errefelé kóborolhatott. A tanyákon élők ugyanis az utóbbi időben minden reggel láttak egy kócosan, szalmadarabokkal a ruháján az úton járkáló férfit. Nem zárják ki, hogy ő figyelhette ki a pusztán az utóbbi 2-3 napban egyedül kézbesítő Rózsikát. – Volt vele egy másik postás is, de ő most egy fiatal kollégát tanított be. Szörnyű, hogy pont most nem volt itt – mondta Tóth Béláné.

Csütörtökön már kísérettel kézbesítettek a postások. Fotó: Miskolczi Róbert (galéria)

Csak akkor mennek párban, ha pénzt visznek

 – Valóban vagyonőrök kísérik egy darabig a kézbesítőket Mórahalmon, szükség volt erre a lépésre, hogy a kollégák biztonságban érezzék magukat – nyilatkozta lapunknak Bodor László, a Magyar Posta Zrt. szegedi területbiztonsági igazgatója. Elmondta, Rózsikánál nem volt pénz, hiszen „még nincs nyugdíj-kifizetési időszak". – Csak ilyenkor – 6-8 napon keresztül nyugdíjat, 3-4 napig családi pótlékot hoznak – mennek párban a kézbesítők, azért, mert egyedül nem lehet végigjárni a címhelyeket. Amúgy egyedül mennek. Azért láthatták mindig kettesével őket, mert máskor nyilván nem várják személyesen a postást – fogalmazott Bodor László, aki nem kommentálta a város polgármesterének, Nógrádi Zoltánnak véleményét, miszerint a posta „hihetetlenül eszetlen és irracionális létszámleépítése" a felelős a tragédiáért. Hangsúlyozta: a posta „rendkívüli erőfeszítéseket tesz a kézbesítők védelmében". Mindenki kapott például egy olyan eszközt, amellyel a postás használhatatlanná teheti a nála lévő pénzt, amit így nem érdemes elvinni – ilyen biztonsági eszköz Rózsikánál is volt.

Olvasóink írták

46 hozzászólás
 • 46. gbhnj 2008. május 17. 17:24
  „nem láttátok ti a képet retusálatlanul!! épp azért ilyen elmosott a feje mert eltüntették a kifolyt agyat meg a sok vért a pofájáról!!”
 • 45. patron 2008. május 16. 22:23
  „Ha nem politikáról van szó, akkor meglepő módon talán egyeseknek, de egyetértek flexsnake-kel. Annyi kiegészítéssel, hogy lehet házhoz is vinni a pénzt, csak páncélautóval. Ezzel megszünne a posták körüli elmebaj segélyfizetéseknél.”
 • 44. flexsnake 2008. május 16. 21:10
  „Hát tényleg elég bizar hogy így kirakták a képét, igazán retusálhatták volna kicsit.
  Ha a pénzt használhatatlanná teszik akkor a támadó haragját váltják ki, ilyenkor már csak azért is erőszakosan fog fellépni.Nemtudom melyik barom találta ki ezt a pénzfestést de ritka nagy idióta lehetett...
  Nem kell házhoz vinni a pénzt, küldjék számlára vagy be keljen érte menni, itt tartunk, fényes nappal lelönek egy pénz nélküli postást, nincs mese, lépni kell.Nem sajnálkozni meg bizonygatni hogy nem a leépítés az oka, hanem védelmet biztosítani a postásnak.Ja hogy ez is pénzbe kerül az ember meg pótolható a posta szerint...”
 • 43. triatlonos 2008. május 16. 17:03
  „Nem könnyű szakma a rendőri hivatás. Keresni az ismeretlen egyre szaporodó bűnözőt, a sok megélhetésit. De az is gond, hogy az "állitólagos elkövető" személyét megállapitsák.
  Gyakran óriási erőket vetnek be eltünt személyek felkutatására, de ha már megvan az elkövető, talán könnyebb a helyzet, pláne akkor, ha figyelmes volt az elkövető, mert láthatósági mellényben ment rabolni.
  Abban látom a hibát, hogy a rendőrök a nyomozás érdekeire hivatkozva nem adják közre az információt, pedig tudják, hogy maguktól nem tudják megoldani a problémát.
  Amennyiben a cikkre lehet adni, akkor az a véleményem, hogy az emberek közönye is hozzájárult a tragédiához, mivel többen és többször láttak "gyanús személyt" a környéken, de nem kérdezték meg, hogy mit keres ott, és nem szóltak a rendőrnek sem.
  A sajtótól azt kérem, hogy hagyják békén a családot, inkább a tettes felkutatásában segitsenek, a CSALÁDNAK pedig őszinte részvétemet fejezem ki ebben az értelmetlen tragédiában.”
 • 42. VV4 2008. május 16. 12:34
  „Nem szoktam szapulni a rendőrséget, elhiszem, hogy nincsenek könnyű helyzetben úgy általánosságban,
  DE
  -egy rossz minőségű, fekete-fehér képpel járva a tanyavilágot nem csoda, ha senki nem ismeri fel az elkövetőt (más kérdés, hogy a rendőröknek még egy színes nyomtatójuk sincs, nem ám hogy photoshop! azért ezt meglehetett volna helyben oldani a lakosság segítségével)
  -a kerékpárral kapcsolatosan senkit nem nyilatkoztattak, így még mindig nem derült ki, hogy az övé volt-e (helybéli-e) vagy csak lenyúlta valahonnan (akkor bárhonnan jöhetett)
  - a police.hu -n aloldal aloldalán a sokadik lapon kell keresni a képet, ez még annak se egyszerű, aki szokta használni az oldalt
  - a mh-i rendőrök, ex-határőrök vagy a szegedi bevetési ex-határvadászok közül nem lehetne vkit állandóra kiállítani arra a környékre, hogy minden arra járónak megmutasson egy jó minőségű képet az elkövetőről?
  Rengeteg lehetőség van a bűnüldözők kezébe, csakhát az az átkozott közöny már megmutatkozik! Javaslom, mindenki gondoljon bele, ha vele történt volna ez... (soha ne történjen)”
 • 41. patron 2008. május 16. 12:13
  „Kedves dede!

  Köszi a kimerítő és érvre érvvel válaszoló kritikádat. (35)”
 • 40. gyász 2008. május 16. 08:55
  „Mélységesen elítélem a Délmagyart!!! Nem a családot kellene keresgélni meg nyilatkoztatni! Sokszor amit művelnek az már kegyeletsértő. Eddig hallgattam de már nem tudom magamban tartani. Tavaly novemberben öngyilkos lett az egyik közeli rokonom. Az újság szégyenletes és kegyeletsértő módon közölte le. Találgatások és szóbeszédek alapján. Gratula a délmagyarnak. Már majden olyan mint valamelyik olcsó szennylap.
  Egy gyászoló és megrendült család.”
 • 39. nagypappa 2008. május 16. 04:41
  „Olvastam, hogy 150 ezer Ft gyorssegélyt kapott a család...
  Nem tudom, hogy mit mondjak... ennyi pénz a család gyászruháinak a megvásárlására sem elegendő.
  Azt gondolom, ilyen -jelen esetben- nevetséges ( ha ebben a gyászos tragédiában nevetségről lehet beszélni) összeggel szúrták ki a hozzátartozók szemét.”
 • 38. Babylon bűnbe kényszerít... 2008. május 16. 00:10
  „1re kilátástalanabb az életük Európa közepém!!
  Akinek morális értékei +engedik h gyilkoljon azért h némi pént szerezzen családjának +kockáztatja az emberölést mert nem lát kiutat?
  Elfogadom!
  Sajnálom a postás holgyet h a hasznos munkája ilyen sorsot adott neki!
  Vki hitelt vesz fel ,mert nincs 1 összegben 30 millája h új céget alapítson ami majd kizsebeli a kisebb keresetűeket (akasszák fel)
  Vki hitelt vesz fel ,mert szeretne szerezni 1 diplomát hogy a közeljövőben tudjon javítani családja életminőségén (sok sikert).
  Vki hitelt vesz fel, mert képtelen ellátni családját étellel, lakással (reménytelen).
  Ezt kaptuk az "izraelitáktól", pedig "mi" "kértük"
  Az említett 3 példa aszem nem 1 fajsúlyú.
  H vki nem tesz + mindent a családjáért az sztem elítélendő.
  Még1X mondom sztem sem helyénvaló a gyilkosság s nem a postás hölgy tehet róla, de a címre visszautalva :
  BABYLON BŰNBE KÉNYSZERÍT!!!!”
 • 37. köszi 2008. május 16. 00:01
  „Hja, akár a Photoshop is csodákra lehetne képes, egy tehetségesebb fantomképrajzolóval, aki konyít is a szoftverhez, hátha van olyan, leül és 20 perc alatt akár megszelídíti a kapott képanyagot anélkül, hogy a felismerhetőség rovására menne. Utópiában ez így működne, asszem.”
 • 36. CsImre 2008. május 15. 23:18
  „Célszerű lenne az újság címlapjára ráírni, hogy 12 éven aluliaknaknem ajánlott!!!
  Gyerek véletlen belelapoz, és még rosszat álmodik a képünkbe meredő torz hullától. Ezt valahogy nem így kellene.”
 • 35. dede! 2008. május 15. 22:55
  „34. Te egy barom vagy.”
 • 34. patron 2008. május 15. 22:32
  „Egyrészt vicces, ahogy a liberálbolsevik megmondóemberkék az itt meg sem nyilatkozót pocskondiázzák, pedig igazat szólt.

  Másrészt dühitő, hogy a sajtó be akar csöngetni a családhoz vájkálni a bánatban.

  Harmadrészt a hozzászólók, közül sokan említették, hogy a hölgy nem csak kedves, hanem nagyon képzett is volt. Ha pedig képzett volt, akkor átadta a táskát elsőre. (Nincs az a postás szerintem, aki meg meri rongálni a pénzt ilyen esetben. Az öngyilkosság.) Akkor milyen dulakodásról beszélnek? Láthatósági mellényben menni rabolni? Nem életszerű a rendőrség története. Ezt is sokan írják és én egyetértek velük. Lehet még az is, hogy ő védte volna a hölgyet és a hölgy látott, felismert valakit. (Normális államban az ember nem kérdőjelezné meg a rendőrség állításait, de a mindennapi tapasztalatok nem mutatják a rendőrséget hitelesnek.)

  Negyedrészt a posta tönkretétele az egyik utolsó Magyar cég tönkretétele szándékosan, hogy eladhassák olcsón. Nincs már MÁV sem.
  Ez pedig politika. A liberálisok ölték meg a hölgyet. Ha tetszik egyeseknek, ha nem, ez politikai ügy sajnos. Az értelmetlen profithajhászat fog még megölni sok embert, aki postás vagy csak mentőre lenne szüksége.”
 • 33. VV 2008. május 15. 22:24
  „Nem lehet, hogy az elkövető nem is helyi, csak szerzett magának egy kerékpárt? A tanyavilágban soha semmit nem dobnak ki, lehet, hogy még lopni sem kellett neki. De ha lopta is, a gazdája úgysem jelenti be...
  Vajon a rendőrök erre vonatkozóan is gyűjtenek adatot, vagy csak várják, hátha valaki felismeri?!”
 • 32. részvét 2008. május 15. 20:45
  „igen??????????? és most jön a magyarázat,??????????????eső után köpönyeg?????????? Ettől még senki nemtudja visszaadni szegény életét.Nagyon sajnálatra méltó dolog,hogy ilyenek történnek.”
 • 31. Odry 2008. május 15. 20:22
  „Talán nem kellene annyi külföldi állampolgárt beengedi hozzánk!! Nem vagyok rasszista, de ami itt folyik az durva! Engem úton, útfélen igazoltatnak a rendőrök, még ha kerékpárral vagyok is, de aki nem "idevaló" az koboroghat egész nap a településeken. Biztos a kutya nem kérdezi meg tőle, hogy kicsoda és mit akar. Nálunk is meg kell várni, hogy történjen valami, mint az Olaszoknál? Tessék!
  Nagyon sajnálatos, és mélységesen felháborító!!!”
 • 30. Lacko 2008. május 15. 19:24
  „Nem lehetne valami elektromos sokkolót, gázsprajt adni a postásoknak? Aki gyanusan közelít, megbánja. De itt sajnos ez már nem segít utólag...”
 • 29. ZZ 2008. május 15. 19:05
  „Hát pont ez az! Ez nem volt egy "kritikus" nap! Ugyanis nem volt nála nyugdíj...”
 • 28. naca 2008. május 15. 19:02
  „Első reakció a döbbenet, a második a gyász, a harmadik a felháborodás érzése. Döbbenet, hogy ilyen ebben a kisvárosban megtörténhet, a részvét a gyászoló család iránt és felháborodás a posta képviselőjénak nyilatkozatára. Tegnap este az egyik hírműsorban nyilatkozták, hogy az alkalmazottjaikat felkészítik ilyen helyzetek kezelésére. Hogy ez pontosan mit jelent, nem részletezte, hogy esetleg önvédelmi otatást vagy karate kiképzést kapnak. Egy irodában könnyű elmondani, hogy kolléganő ere meg erre figyelj, meg vigyáz, de éles helyzetben ez nem segít. Az egyetlen megoldás, ha kísérőt adnak melléjük a kritikus napokon. Érdekes, most hirtelen találtak erre a feladatra embert. Talán ha postánál sem az volna a tendencia, mint minden más cégnél, hogy a dolgozókat leépítik, de az irodisták, meg a főnökök maradnak, nem lenne ilyen gond. Szörnyű, ami történt, a legnagyobb részvét a családnak!”
 • 27. baklava 2008. május 15. 18:38
  „Kíváncsi lettem volna, ha igen tisztelt Nógrádi Úr patikájába ront be valaki pisztollyal vagy csak egy játékpisztollyal, akkor hogyan nyilatkozott volna?!!? Talán így: Hág igen, az én hibám, hogy nem vettem fel eddig biztonsági személyzetet.., de nem telik rá, mert a kormány rossz gazdaságpolitikát folytat.”
46 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A fúziós jazz legjobbjai a Belvárosi moziban

Szeged - A fúziós jazz legjobbjai adnak randevút május 18-án 20 órakor a Belvárosi Mozi Zsigmond Vilmos termében. David Garfield hosszú ideig a George Benson Band vezetőjeként dolgozott. Tovább olvasom