Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 13°C Még több cikk.

Gyilkosságok árnya a házakon

Szeged - A Magyar Vöröskereszt Csongrád Megyei Szervezete nyolc éve rendezkedett be a meggyilkolt Z. Nagy család Bárka utcai házába. Van olyan önkéntesük, aki nem hajlandó belépni a brutális bűncselekmény emlékét őrző épületbe.
Tizenöt év elteltével is élénken él a szegediek emlékezetében Z. Nagyék tragédiája. A város legismertebb cukrászát, Z. Nagy Bálintot, feleségét, 16 és 10 éves gyermeküket 1994. január 24-ére virradó éjszaka brutálisan lemészárolták Bárka utca 6. szám alatti otthonukban. Gyilkosaik álmukban támadtak a szülőkre és a gyerekekre. A bűncselekménnyel a szerb Magda Marinkót és bandáját vádolták, de nem sikerült rájuk bizonyítani a gyilkosságot.

A házat az első házasságból származó fiú, Bálint örökölte. Beköltözött, később azonban megpróbálta eladni az épületet. Nehezen talált vevőre. 2001 szeptemberében a Magyar Vöröskereszt Csongrád Megyei Szervezete alakított ki központot a 25 millió forintért vásárolt ingatlanban, ahol most Pádár Lászlóné megyei titkár vezetett körbe bennünket.

Pádárné nem tősgyökeres szegedi, Z. Nagyékat sem ismerte. A történtekről sokat hallott, ennek ellenére nem nyomasztja a környezet. Volt azonban olyan önkéntesük, akit kivert a víz a négyes gyilkosság helyszínén – soha többé nem lépett be a házba.

A meggyilkolt Z. Nagy Bálint és neje hálója ma a karitatív szervezet egyik irodája. Fotó: Frank Yvette
A meggyilkolt Z. Nagy Bálint és neje hálója ma a karitatív szervezet egyik irodája.
Fotó: Frank Yvette

Ugyanaz a parketta a nappaliban, az előszobában ugyanaz a virágos járólap, amin a család tagjai közlekedtek. Az egykori konyhában irodát rendeztek be.

– Ez volt a gardróbjuk. Amikor először jártam a házban, itt még bundák lógtak. Mi mosdóvá alakítottuk át – mutatta Pádárné a földszinti helyiséget. A Z. Nagy szülők emeleti hálószobája most a megyei titkár irodája, ebből nyílik az egyik volt gyerekszoba, ami – a színes virágokkal díszített csillárból ítélve – talán a kisfiúé lehetett, mellette még egy szoba. Korábban itt álltak a gyerekek bútorai is, mesefigurás matricákkal teleragasztgatva. Az emeleti, hatalmas fürdőszobát több helyiségre osztották, tusolót és vécét alakítottak ki – a falakon a régi, drapp, virágos csempe. A vasaló szobából kis teakonyha lett. Itt is Z. Nagy-bútor áll.

Jézus a bárányokkal

A volt Z. Nagy-házból kifelé menet a vöröskeresztes titkár, Pádár Lászlóné elmesélte: több keresztet és vallási ereklyét is hátrahagyott a család. A ház falát kívülről egy hatalmas bibliai kép díszítette, ezt azonban a homlokzat festésekor eltűntették: Jézust ábrázolta bárányaival.

Olvasóink írták

 • 12. Zeppelin 2009. július 17. 08:06
  „A 90-es evek elejen nagyon sok b?ncselekmenz tortent Mo-on. Tobb ezer kulfoldi, robbantas es hasonlo. Megbolondult abban az idoben az orszag...”
 • 11. newdog 2009. július 16. 21:48
  „Újabb példa arra a tényre, hogy történjék is bármi, az élet megy tovább. Bármilyen szomorú és sokszor felfoghatatlan is, de hogy velünk, vagy nélkülünk, az teljesen mindegy.

  Egy (sok) kérdés azért felmerült bennem. Ugyan mibe keveredett ez a szerencsétlen család, amivel rászolgált a halálra? Miért vetődött fel egyáltalán a szerb vonal az elkövetői körrel kapcsolatban? Mivel és kinél húzhatták ki azt a bizonyos gyufaszálat, s miért pont ők???”
 • 10. pille 2009. július 16. 19:37
  „Cat!
  "Általánosságban írnak a jelenségről",de itt nem általánosságban írt a szerző,hanem csak és kizárólag kiemelve egyről. Nyelvhelyességi szempontból nem megfelelő a többes(házakon).”
 • 9. NTK 2009. július 16. 18:09
  „Nem vagyok egy ijedős, félős alkat akit nyomasztanak az ilyen dolgok, de másfél évvel a gyilkosság után pünkösd hétfőjén kellett más okból kifolyólag kimennem a kollégáimmal a Z. Nagy házba. Amikor megtudtuk, hogy hová is indulunk, mindenki összenézett és egyből síri csend lett ...”
 • 8. andrisne 2009. július 16. 16:52
  „Én jól ismertem őket és sokszor jártam is náluk.Furcsa most igy látni a szobájukat.....

  dodó neked!tudtommal nincsenek meg a tettesek,ha ugyan többen voltak és bár Magda Marinkó neve felmerült,de sosem tudták rábizonyítani.....igazán én sem hiszem,hogy ő tette volna!”
 • 7. Cat 2009. július 16. 16:33
  „pille

  Nyilván azért, mert több ilyen ház is van a térségben, melyek közül kiemelték ezt az egyet.
  Illetve, a "Gyilkosságok árnya a házakon" azt jelenti,általánosságban írnak a jelenségről.”
 • 6. kowalsky 2009. július 16. 15:43
  „Sok cikket kellett írnia mára, és kapkodott :)
  Amúgy a print verzióban a címlapon lévő résznek ez a címe és ott egy makói házzal együtt említik, ezért a tsz.”
 • 5. IVY 2009. július 16. 14:34
  „Kinn él Svédországban.”
 • 4. prester 2009. július 16. 13:19
  „No és a Z. Nagy Bálinttal ki tudja mi van most? ;)”
 • 3. Csirén 2009. július 16. 12:45
  „Furcsa. Pádárné a városi ( vagy megyei?) úttörőszövetség elnöke volt, és már Szegeden élt a 70-es években. Nem ismerte a két Z. Nagy cukrászdát, ahol a tulajdonosok voltak egyben a kiszolgálók is? Abban az időben nem is volt ezeken és a Virágon kívül más említésre méltó nagyobb cukrászda.”
 • 2. dodó 2009. július 16. 12:13
  „Költői kérdés: A tettesek "meg-e" vannak???
  Mielőtt lehurrognának - nem M. Marinkó tette! Az ő bűnperében nem tárgyalták a Z. Nagy ügyet, amit később sem feszegettek.”
 • 1. pille 2009. július 16. 12:00
  „Miért a többes szám?-házakon-Csak egy házról van szó. Kedves Bubkó Anna ehhez nem kell sok nyelvtani ismeret.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rabszolgaként dolgoztattak három németet Temesváron

Balástya - Romániába csalt, kifosztott, és egy hónapig rabszolgaként dolgoztatott három német fiatalembert egy román ismerősük. Tovább olvasom