Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Gyilkost is lebuktatott már a schengeni rendszer

Röszke - A schengeni információs rendszer használata óta a röszkei határátkelőn tízszer annyian buknak le, mint azelőtt. Fogtak már gyilkost, és egy olyan lopott autót is, amely Franciaországból egy bécsi kitérővel ért Röszkére.
Hamis okmánya miatt bukott le Röszkénél az elmúlt hónapban egy szerb férfi, akiről a schengeni információs rendszernek (SIS) köszönhetően kiderült: Németországban emberölés gyanúja miatt adtak ki ellene elfogatóparancsot.

Magyarországon egy kísérleti szakaszt követően pontosan három hónapja használják élesben a személyek és tárgyak ellenőrzésére szolgáló nemzetközi nyilvántartást. Negyed év alatt a Szeged Határrendészeti Kirendeltséghez tartozó átkelőkön 287 esetben – főleg Röszkén – jelzett találatot a strasbourgi központi szerverrel működő informatikai hálózat.

– A SIS bevezetése előtt az országban kiemelkedő, havi tíz számítógépes felderítésünk volt. Ez a szám mára száz-százhúszra emelkedett – beszélt a rendszer hatékonyságáról Éberhardt Gábor.

A röszkei határon jó hasznát veszik a SIS-nek. Fotó: Frank Yvette
A röszkei határon jó hasznát veszik a SIS-nek.
Fotó: Frank Yvette

A rendőr alezredes elmesélte, hogy nemrég egy Franciaországban ellopott autó akadt fenn az ellenőrzésen. – Erre egy francia rendszámot tettek, ami persze nem az autóhoz tartozott. A jármű mégis egy bécsi autókölcsönzőbe jutott használatra – mondta az alezredes. Mehetett, hiszen Franciaországból Ausztriába a schengeni határok miatt gyakorlatilag szabad az út. Innen vezették Röszkére, ahol az alvázszám beütése után néhány perc alatt fény derült a lopásra. Körözött járműből itt tizennégyet foglaltak le: főként uniós állampolgárok uniós rendszámú autóiról volt szó.

– A járművek többsége 15-20 millió forintot érő, felsőkategóriás autó volt. Akadt közöttük lopott, de olyan is, amelyet egy autókölcsönzőbe „felejtett el" visszavinni bérlője – beszélt az alezredes. Ami pedig a rendszer gyorsaságát illeti: egy hajnali kettő órakor Röszkénél kilépésre jelentkező német rendszámú Mercedesről az derült ki néhány héttel ezelőtt, hogy a járművet előző nap délután lopták el Németországban.

Kötelező és rutinellenőrzés

A nem uniós országból származó állampolgár és járműve adatai minden esetben ellenőrzik a SIS segítségével a Csongrád megyei határátkelőkön. Az uniós rendszámú autók és állampolgárok esetében pedig szúrópróbaszerűen, az ellenőrzést végző határőr rutinja, megérzése alapján néznek az adatbázisba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Forró tavak felett élünk

Szeged - Kész tervek vannak több Csongrád megyei város közintézményeinek termálvízzel való fűtésére, közülük az egyik, a mórahalmi beruházás májusban már indul is. Tovább olvasom