Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 11°C Még több cikk.

Gyimesi Kálmán Szeged új díszpolgára, Pro Urbe-díjasok: Ormos Pál és Lonovics János

Szeged – Parádés ünnepi műsorral kezdődött a Szeged napi ünnepi díszközgyűlés, amelyet a hídi vásár ünnepélyes megnyitója után a városháza dísztermében folytattak. Szeged díszpolgára 2011-ben Gyimes Kálmán operaénekes, a Pro Urbe-díjakat Lonovics János és Ormos Pál vehette át.
12:20 A díszközgyűlés a Szózat eléneklésével ért véget. Köszönjük figyelmüket!

12:18 Varga Endre tanszékvezető egyetemi tanár is Szeged Nemzetközi Kapcsolataiért Emlékéremmel jutalmazták. Díját spanyolországi konferencián való részvétele miatt felesége vehetett át. Az elismerést Gyimesi László adta át.

12:17 Pál József egyetemi tanár, az SZTE rektorhelyettese Szeged Nemzetközi Kapcsolataiért Emlékérmet vehetett át. Az elismerést átadja Gyimesi László tanácsnok.

12:16 Csapó Géza a sport területén végzett kiemelkedő tevékenységért kapott Szegedért Emlékérmet, amit sajnos nem tudott ma átvenni.

12:15 Szegedért Emlékérmet vehetett át Szűcs Péter orvos, akinek szintén Póda Jenő adja át az emlékérmet.

12:14 Szegedért Emlékeremben részesül Bagaméri László, egykori kollégánk is. Póda Jenőtől vehette át a díjat, és elmondja, ez a legkomolyabb díj, amit kaphatott.

12:13 Szegedért Emlékérmet vehetett át Kővári Árpád, kézilabdázó, edző, a díjat Póda Jenő adta át.

Szeged új díszpolgára és Pro Urbe-díjasai. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

12:11 Szegedért Emlékérmet vehet át Kothencz János, az Ágota alapítvány megalapításáért, ifjúságvédelmi munkájáért. Az emlékérmet Póda Jenőtől vehette át.

12:10 Lonovics János életútját ismertetik, akinek szintén Kalmár Ferenc adja át a díjat.

12:09 Ormos Pál életútját ismertették, majd a Pro Urbe-díját Kalmár Ferenc tanácsnok adja át.

12:08 A díszpolgári címet Bohács Zsolt a szegedi Fidesz frakcióvezetője adja át, aki megköszöni a politikusnak, hogy tőle vehette át a díjat.

12:07 Rácz Tibor színművész a díszközgyűlés műsorvezetője ismerteti pályatársa, Gyimesi Kálmán életútját.

12:06 Gyimesi Kálmán operaénekes Szeged új díszpolgára, 2011 Pro Urbe díjasai Ormos Pál és Lonovics János.

12:04 Kardcsörömpölés tölti be a dísztermet: a honvéd hagyományőrzők jelenlétében Solymos László alpolgármester felkéri Mózes Ervin jegyzőt, hogy ismertesse a díszpolgári cím, a Pro Urbe díjak, a Szegedért Emlékérem illetve a Szeged Nemzetközi Kapcsolataiért Emlékérmekről szóló közgyűlési határozatot. Botka László nincs a teremben.

12:00 Köszöntünk újra mindenkit ezúttal már a polgármesteri hivatal díszterméből! Idebenn és a folyosón is kellemes zsibongás hallik. Gyorsan javasoljuk is: a rendes közgyűlések is legyenek díszközgyűlések, biztos, hogy jól járnánk vele. A politikus mellett rendes, tisztességes emberek, nyugodtan mondhatjuk, Szeged ma élő nagyjai is eljöttek az ülésre.

10:59 A XII. hídi vásár ünnepélyes megnyitása következik. A kitüntetéseket, elismeréseket 12 órától a városháza dísztermében adják át. Közvetítésünk déltől, a díszteremből folytatódik.

10:53 A szimfonikusok az Ünnepi indulót játsszák.

10:47: A Szeged Táncegyüttes Marossárpataki táncokat ad elő.

Szabadtéri díszközgyűlés a szegedi Széchenyi téren. Fotó: Garai Szakács László (galéria)

10:44 "Őrizzük meg Szegedet, adjunk esélyt és jövőt e hazának, közösen, mindannyian, mi, jóakaratú szegediek!" - fejezte be beszédét Botka László, aki beszéde után Gyimesi Kálmán operaénekessel fogott kezet.

10:39 "Ha továbbra is harc lesz, az áldozatot Szegednek fogják hívni. (...) Az ünnep nemcsak az emlékezésé, a szembenézésé is. Mindenkinek válaszolnia kell, ha utódaink megkérdik, mit hagytatok ránk. Nem tehetjük meg, hogy nem felelünk" - mondta Botka, aki arra kérte a Fidesz politikusait, vegyenk részt a város felelős döntésében. A beszédet taps szakította meg, a fideszesek közül Bohács Zsolt is tapsolt.

10:36 "Nem maradhatunk némák, ha baj van. Most baj van. (...) Szólnunk kell és szólunk is, hiszen tudjuk, Szegedre több jutott szabadságból és feleősségből is. Ez a szabadság nem tűri, felelősségünk nem engedi, hogy megtépázzák. Szeged nem hagyja magát. Akkor sem, ha vannak, akik még nem értik üzenetét. (...) Szeged nem kívánja a pártok harcterévé tenni a mi szép városunkat (...) a bizalomért munkát kért, teljesítményt. (...) Szeged együttműködést akar" - mondta a polgármester, akiknek taps töri meg a beszédét.

10:32 "Szerencséje van a mi szép városunknak, mert olyan táján élünk a hazának, ahol a természet bő kézzel osztotta az elemeket. Mindig több jutott nekünk földből, vízből, levegőből. (...) Ez a táj nem tűri a béklyót,a  korlátokat, itt az ember szabadnak születik. (...) Nemcsak szabadságból, felelősségből is több jutott, e levegős, alföldi tájra. (...) A szabadság szárnyakat ad, a felelősség utat jelöl és korlátokat szab. (...) A szegediek a menekülés helyett a szembenézést, a viszály helyett a közös célokat a múlt helyet, a jövőt választották." - mondta beszédében Botka László.

10:30 Botka László polgármester megkezdi ünnepi beszédét.

10:21 Verdi Nabucco operájából szól a Szabadság kórusa, majd Erkel Ferenc Bánk bánjából énekli László Boldizsár a Hazám, hazám áriát.

Verdi: Nabucco, a Szabadság kórusa - énekel Makó város vegyeskara


10:16 Radnóti Miklós Nem tudhatom című versét Székhelyi József, Szeged Pro Urbe díjas művésze mondja el.

Szabadtéri díszközgyűlés a szegedi Széchenyi téren. Fotó: Garai Szakács László (galéria)

10:06 Liszt Ferenc születésének 200 évfordulója alkalmából a szegedi szimfonikusok a II. magyar rapszódiát játsszák, Gyüdi Sándor vezényletével.

Liszt Ferenc - II. magyar rapszódia


10:03 Botka László polgármester és Mózes Ervin jegyző valamint feleségeik kíséretében a Himnusz hangjaira felkúszik a nemzeti lobogó a polgármesteri hivatal előtti zászlórúdra.

10:02 Érkezik az országzászló, a hagyományőrző honvédek hozzák ki a városházáról. Lelkes taps.

10:01 Szeged híres város, Tápéval határos! A Szegedi Szimfonikus Zenekar "fanfárjára" kezdetét veszi a Szeged napi díszközgyűlés.

9:58 Riadalom a téren: kipukkadt egy ingyen osztogatott lufi. Bízunk benne, ennél nagyobb izgalmak nem várnak ránk.

9:51: Abban minden résztvevő egyetért, az időjárásra nem lehet panasz. Van, aki már sajnálja is az önkormányzati képviselőket, amiért öltönyben kell izzadniuk a napon.

9:37 Már a zászlóforgatók is megjelentek a Széchenyi téren. Vagyunk már annyian, mint egy Mediteam-meccsen.

9:29 Köszöntünk mindenkit a szegedi Széchenyi térről! Fricsayék már húzzák, fújják a talpalávalót, illetve indulókat, és egyre több városlakó dönt úgy, a helyszínen megnézi a díszközgyűlést.

Szabadtéri díszközgyűlés a szegedi Széchenyi téren. Fotó: Garai Szakács László (galéria)

Korábban írtuk:
Elvileg nem fog esni szombaton háromnegyed tíztől, így ha gondolja velünk tarthat a Széchenyi téren a városháza előtt. Ám akkor sem marad le, ha otthon marad, és minket olvas. De a legjobb verzió: jöjjön ki egy wifis laptoppal és csináljon úgy, mint a fociszurkerek a hatvanas-hetvenes években! Kiültek a stadionba, vitték a Szokolt, és miközben nézték a meccset, hallgatták Szepesit – és szidták, ha hülyeséget beszélt. Erre most Önnek is megvan az esélye, ha a rádiót notebookra cseréli!

Olvasóink írták

130 hozzászólás
 • 130. favágó 2011. május 24. 08:04
  „Csak ma reggel olvastam el, de ez nagyon tetszik! Úgy veszem észre Garai úrnak ugyan az a véleménye a politikusokról, mint nekem!:-)))) "A politikus mellett rendes, tisztességes emberek, nyugodtan mondhatjuk, Szeged ma élő nagyjai is eljöttek az ülésre."”
 • 129. papagenooo 2011. május 23. 21:29
  „okos, értelmes emberek? kár, hogy nem tartozol közéjük....”
 • 128. queenmargareth 2011. május 23. 18:00
  „nem ez a gond. én szeretem, ha okos, értelmes emberek írnak itt, de ne nagyon túlozzunk.
  nem vagyok botka rajongó. Teljesen véletlenül sétáltam arra, de mivel ilyet régen nem láttam, megnéztem és szép volt. És mszp-s sem, fideszes sem vagyok, de szép beszéd volt, szép műsor és nem botka miatt sírtak az eberek, néni, bácsik, remélem nem sértem meg őket, hanem a magyar zászló felvonásán és a Himnuszon. Sajnálom, hogy ezt senki nem érti és piros meg narancsszínekről beszél.”
 • 127. jozko 2011. május 23. 16:37
  „124. Margit:

  "Egy virtuális világban minden megeshet"
  - Mignon -

  Ez a magyarázat.
  Attól még belevaló fazon ez a Mignon.
  Te meg ne vegyél mindent a szívedre!
  Egyébként tanulj tőle, egy keljfeljancsi figura - gyakorlatilag már többször lenyomták, de urrá lett a helyzeten.

  Az ünnepséget se vedd annyira a szívedre!
  Akit komolyan érdekelt és ideje is volt:
  megnézhette a saját szemével - és csak rajta állt, mit látott?
  Egyáltalaám - látott vagy csak nézett?

  Én sajnos, csak közvetítésről tudtam követni - de meg kell látni nem csak azt, amit mutatni akarnak!
  Nem vagyok párt-elkötelezett és Botka rajongó sem.
  Annak mindenesetre örülnék, ha a Fidesz és Botka a várost /és lakosságát!/ érintő legfontosabb
  dolgokban megegyezésre jutnának!

  Ilyen helyzetben vigyázni kell egy vezetőnek, egy politikusnak /vagy többnek/ - hogy miket tesz és mond!
  Vannak gesztus értékű dolgok -esetleg semmitmondóak vagy éppen nagyon is beszédesek.
  És vannak -kellenek...-néha tisztáldozatok.
  Nagy sakkjátszma ez, figyeld türelemmel és próbáld "kisakkozni" a következő lépéseket!
  Jó beszólásokat!”
 • 126. papagenooo 2011. május 23. 16:35
  „Az átok mindig vissza szokott szállni, már csak ezért sem érdemes rosszat kívánni másoknak....(margó)
  Satnya- én nem hallottam még kéregetni, egyébként 8 évig kizárólag a másik oldalon osztogattak elismeréseket, 1-2 kivételtől eltekintve. Én egyik oldalhoz sem tartozom, úgy írom soraimat.”
 • 125. queenmargareth 2011. május 23. 15:51
  „itt nem egy embert és nem is átkoztam, hanem mindenkit, aki itt fújt, mert ünnep volt és bele tudtak kötni.”
 • 124. queenmargareth 2011. május 23. 15:49
  „jozko nagyon ügyes, de mint olvasta több ellentmondás van. tényleg 17 évesen kint élt?”
 • 123. Satnya 2011. május 23. 13:57
  „Számomra már kicsit uncsi, hogy Kálmán minden lehetséges fórumon kéregeti az elismeréseket. Nem volt egy kirobbanó, magával ragadó hangja, de korrekt és megbízható színvonalú énekes volt.
  A politizálása pedig már-már beteges, és nevetséges. ( főleg amikor a Széchenyi téren hittérítősdit játszik)”
 • 122. jozko 2011. május 23. 10:58
  „118. margit:

  Figyeld a profit! /119. Mignon/

  Zsigereiben van az uságírók alapszabálya:
  Soha nem szabad hazudni!
  /Azt hiszem, még Deák Ferenctől való a mondás./

  Aki tudja, csinálja - aki nem tudja az tanítja...”
 • 121. papagenooo 2011. május 23. 10:38
  „Kikérem magamnak, hogy folyton törölnek, amikor semmi olyat nem írtam, amivel erre rászolgáltam volna. Pl tegnap "queenmargareth" átkozódó beírását nem törölték, amit az egyik fórumozónak írt.”
 • 120. saturnus 2011. május 23. 07:39
  „Nem hisznek a cégek az orbáni gazdaságpolitikában - 07:01
  Váratlanul és látványosan zuhant az ipari cégek bizalmi indexe a GKI friss felmérése szerint. A gazdaságkutató intézet szerint váratlan fejlemény az ipari várakozások két évnyi, csaknem töretlen javulás után bekövetkezett jelentős romlása.

  Hát többek között ezért sem jelentek meg a fideszes képviselők a díszközgyűlésen mert nem merik az arcukat nyílvánosság előtt felmutatni mert közeleg az igazi társadalmi konfliktus amit ők idéztek elő. Végképp lerombolták az országot csak idő kérdése,bármikor,bárhol elindulhat a robbanás. Ezt már a kűlföldi politikusok is jelezték.”
 • 119. Mignon 2011. május 23. 07:30
  „Egy virtualis vilagban minden lehetseges.

  :)”
 • 118. queenmargareth 2011. május 23. 07:21
  „ja, most jutnak eszembe, amit többen kikértek maguknak. Ő már a nem létező "új" hídon, Bertalan autókázott le a 70-es évek elején.”
 • 117. queenmargareth 2011. május 23. 07:12
  „bocs a 40 évet ő írta, hogy elhagyta Mo-t, tehát 17 évesen elment innen. Abban az időszakban, amikor állítólag nem lehetett, főleg egy gyereknek.”
 • 116. queenmargareth 2011. május 23. 07:10
  „mignon, azt írta itt Szegeden beszélt vele.”
 • 115. N.P. 2011. május 22. 22:51
  „queenmargareth 2011.05.22. 20:20

  Mignonnak nem kellett az elmúlt években itthon lennie ahhoz, hogy Gregorral beszéljen, aki 64-óta volt a Színház tagja.... csak a pontosság kedvéért.”
 • 114. sarastro1 2011. május 22. 22:43
  „Gyimesi dísz-pogár.
  Nagyszerű művész, felejthetetlen élményminden este, amit átélhettem színpadi jelenléte alatt.
  Művészeti díjat érdemelne még bizonnyal, de DÍSZPOLGÁRNAK lenni többet jelent. Ez a cím az emberi jellemet is minősíti.
  Szeretett műészünket elnyomta a kommunista rendszer, bár közben -a nagy elnyomásban- elénekelte valamennyi karakterének megfelelő szerepet. A rendszer ellensége volt -mint mondja-, de nincs énekes az országban, aki annyi Verdi főszerepet megkapott volna..?! Aczél nyírta, de Komomócsin nem tiltotta vadászni ...
  ,,Elnyomott" évtizedek után hatalmával élve - Aczéltól tanulva, kmócsini módszerekkel - kulturális bizottsági elnökkén, végre ő nyírhatta -kinyírhatta Bánk bánként addigi pályatársát.Ennek okán (is) alázhatta Gregor Józsefet mint operaigazgatót, nyugdíjba is űzte... (forrás: korabeli Délmagyarország (Gregor temetésén meg sem jelent!)
  Nemes jellem, nagy ember, aki megtette kötelességét, s most gyermekének támogatásával végre díszpolgár...
  Érdemes művész, aki érdemesült, hogy családi támogatással egy szakmájában nála magasabb szintű akadémikust is beelőzzön. Büszkébb lennék Gyimesire Kálmánra, ha büszkébb lenne, semmint, hogy így....”
 • 113. jozko 2011. május 22. 21:26
  „112.
  Margit:

  A leggyakrabban "Mignon" nick-nevet használó beszólogató társunk az általa leggyakrabban használt történeteiben
  1954-es születésűnek vallja magát - eszerint a verzió szerint kb. 57 éves.
  Férfikora teljében van.
  Ne öregítsd!
  Méghogy 70 év....azzal a korral sokkal több élettapasztalat járna együtt!

  Isten éltesse sokáig!
  Hozzátennáém: míg a szakálla le nem ér bokáig...
  A szakállal viszont vallási bonyodalmat teremtenék /nála/ , úgyhogy inkább hagyom.”
 • 112. queenmargareth 2011. május 22. 20:20
  „kedves Mignon ön 40 éve elment innen, de huszoniksz évesen a Szeged étteremben dorbézolt, miközben nagyon híres és nagyon sajnálja, hogy kint élő magyar németként vagy fordítva nem kapott díszpolgárságot. Ön most 70 körül mozog. jó egészségnek örvend Gregor Józseffel Szegeden beszélt, tehát járt Szegeden az elmúlt években mi igaz abból amit ír?”
 • 111. N.P. 2011. május 22. 19:47
  „Mignon

  Amennyiben a Kisszínházra gondolsz (Horváth M. u. 3.) az működik, 2005-ben fölújították, öltözőket, a Kortárs Balettnek új próbatermeket stb. építettek hozzá.”
130 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A gazda már fél, a betörő még nem

A kerítés tövében érte tetten a kocsival elakadt betörőt egy nyugdíjas házaspár. A bűnöző elmenekült, autója alapján beazonosították – ám azóta még háromszor jártak tolvajok a portán. Tovább olvasom