Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 20°C Még több cikk.

Gyimesi László lemondatná Szentgyörgyi Pált

Szeged - Baross Gábor lesz a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója, 2011-ig évente összesen 150 millió forint támogatást kapnak Szeged élcsapatai – többek között ezekről döntött a pénteki közgyűlés. Péter Szilveszter fogadni akart, Gyimesi László lemondatná Szentgyörgyi Pált.
Az öt pályázó közül Baross Gábort választotta a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatójává zárt ülésen a tegnapi közgyűlés. A Győri Filharmonikus Zenekar korábbi igazgatója Gyüdi Sándor igazgató-karnagyot váltja. Mint ismert, Gyüdi a Szegedi Nemzeti Színház igazgatója lesz. Más izgalmakkal nemigen szolgált a közgyűlés, a képviselők minden előterjesztést megszavaztak. Napirend előtt Farkasné Pocsai Blanka (Fidesz) az újszegedi feszültségről beszélt – a Töltés utca felett áthaladó 120 kilovoltos vezetékről lapunk többször írt. Botka László polgármester elmondta: a Démász arról tájékoztatta, hogy az érintett területen az elektromágneses sugárzás a megengedettnek csak egy százaléka lesz, de a cég ennek ellenére kidolgoz alternatív javaslatot szeptember 15-éig.

Kalmár Ferenc (KDNP) újra a szegedi ipart hiányolta. Botka válaszában előbb a Picket, a Szilánkot, a fonalfeldolgozót, a Solét, a gyufagyárat és a gumigyárat említette, majd egy csütörtöki sajtótájékoztatóra hivatkozva, melyet Kalmár mellett Bodó Imre, Tiszasziget és Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere – mindkettő fideszes országgyűlési képviselő – tartott, és amely a jövőkép nélküli Szegedről szólt, így fogalmazott: „két falusi polgármester" mondta el a véleményét arról a Szegedről, ahová „minden évben egy fél mórahalomnyi ember költözik, hogy részt vegyen a haldoklásban".

Egy kínai csoport a karzatról figyelte a közgyűlés munkáját Fotó: Karnok Csaba
Egy vietnami csoport a karzatról figyelte a közgyűlés munkáját Fotó: Karnok Csaba

A Fidelitas és a Fidesz tegnap délelőtt a városháza előtt, majd Gyimesi László (Fidesz) a közgyűlésben állította, hogy Szentgyörgyi Pálnak le kellene mondania. Botka László erélyesen védte meg a gazdasági alpolgármestert. Közölte: abban igaza van a Fidesznek, hogy a demokráciában vannak következményei a tetteknek, így annak is, ha valaki alaptalanul vádol. Emlékeztetett arra, hogy a Szeol-pályára kiírt pályázatot érvénytelenítette az önkormányzat.

Oláh János (Fidesz) szabad strand létesítését kérte a Partfürdőn még ebben az évben; a Tisza vízminősége nem megfelelő – válaszolta Mózes Ervin jegyző, akivel kapcsolatban egyébként a polgármester bejelentette: megkapta a címzetes főjegyző címet.

Szegedi közgyűlés, 2008. június 27., Képgaléria
Péter Szilveszter (Fidesz) szerint kizárt, hogy kiürítik az egyes kórház épületét február 28-áig. Kinek higgyek – tett fel költői kérdést Botka László –, a klinikai központ elnökének és az egyetem rektorának, vagy Péter Szilveszternek?

– Nekem! Állom a próbát. Egy pezsgő! – ajánlott fogadást az ellenzéki képviselő.

A közgyűlés megszavazta többek között, hogy a város pályázik támogatásért a szegedi csodák palotájához, és hogy 2011-ig évente összesen 150 millió forint támogatást nyújt Szeged élcsapatainak.

A közgyűlés végén Kalmár Ferenc minden Lászlónak boldog névnapot kívánt.

Csíkos nyakkendő

A délelőtt kicsit hűvös volt, ennek ellenére több képviselő vette nyáriasra. A leglazább Szőke Péter (MSZP) volt, aki fehér ingben, nyakkendő és zakó nélkül érkezett. Péter Szilveszter a nyakkendőt, Nagy Sándor a zakót mellőzte. Gyimesi László egyiket sem, sőt ügyelt a nyakkendő és az ing színének harmóniájára. A képviselők egyébként szinte kivétel nélkül még mindig a srégen csíkos nyakkendő bűvöletében élnek. Például Nagy Sándor alpolgármester (képünkön) is.


Októbertől laptopon

Októbertől nem kapják meg papíron az előterjesztéseket, ezért kénytelenek lesznek elővenni laptopjaikat a közgyűlés tagjai. Tegnap körülbelül nyolcan használtak notebookot, néhányan azt is ellenőrizték, bejelölte-e őket valaki az iwiwen.

Olvasóink írták

 • 15. monk 2008. június 30. 22:41
  „SP!

  Fiyeljük.... És figyeltük azt is ahogy OJ.
  szétprivatizálta a VÍDIÁ-t, ahogy ügyeskedett a Duna Bankban is...”
 • 14. Télapó 2008. június 29. 15:35
  „Ez a Botka nagyon nagy arc :D Komolyan mondom, ilyen jó humorú, gyors felfogóképességű polgármestert már rég láttam.”
 • 13. s.szekeres 2008. június 29. 12:21
  „A mai világban kizárt hogy valaki ne kapjon csúszópénzt azért a rengeteg megrendelésért amit a Szeviép kap.Illetékesek mondták,egy ilyen milliárdos beruházásnál hatalmas pénzek mozdulnak a polgármesteri hivatalban valaki zsebébe.A pályázatokat testre szablyák,valakik mindíg későn kapják meg,soha a legolcsóbb kapja meg a melót.Előre levan/nak/ zsírozva a kivitelező/k./Nem véletlen,hogy aki odakerül a bársony szék árnyékába,néhány éven belül nyaralót vesz,épít,lakásokat vásárol a család minden tagjának,Thaiföldre jár,méreg drága kocsikat vesz.Persze ez csak az APEH-nak nem tűnik fel.Lehet hogy oda is csurran-csöppen.”
 • 12. ejha 2008. június 29. 11:12
  „Elvileg a SZVSE kiállta az eredeti páláyzat alapján, de tudták azt már nem tudják visszavásárolni a Real hungarytól a város és a SZEVIÉP ezért nyugodtak voltak, SZEVIÉP PEDIG BEADTA UGY A PÁLYÁZATOT, HOGY 10.000M2-EL NAGYOBB TERÜLETET JELÖLT MEG!(szvse-szeviép opciós szerződésben)
  TEHÁT EZÉRT VOLT ÉRVÉNYTELEN A PÁLYÁZAT!

  Hogy van képe ennek a szélhámos pistruinak eadni egy pályázatot egy nagyobb területre???

  Pld. pályázatot irnának ki a Széchenyi térre, de nekem kell a Kárász utca is és arra is beadom:)))”
 • 11. csonakos 2008. június 29. 10:59
  „Érdekes, nem volt elfogadott pályázat!- pedig volt aki tudhatta a tuti befutót. Még sem úgy pályázott. Kiérti ezt?”
 • 10. ejha 2008. június 29. 10:17
  „Ha minden tiszta lenne a SZVSE, SZEOL pálya privatizációja között, akkor nem igult volna ennyire sem Pistrui sem Szentgyörgyi, de...”
 • 9. ivcsek 2008. június 29. 06:57
  „a szabadstrandot a (volt) partfürdőre tenni jó ötlet!
  amúgy is, mi lesz ott? az szükséges infrastruktúra adott...
  még egy jelképes belépőt is elfogadhatónak tartok!

  nem a miért nemeket, hanem a hogyanokat kék keresni, persze nyár van, minden döntéshozó húz szabadságra, de mégis: a kispénzű szegediek Szegeden maradnak, itt főnek meg:(

  nem értem Botkáékat, ha vennék a lapot, kifognák a szelet az ellenzéki vitorlából:
  http://szegedma.hu/2008/06/25/strandtalansag-a-kobon/”
 • 8. csonakos 2008. június 28. 20:50
  „A torok alatt azért én nem fürdenék az biztos! Csak egy kicsit kell feljebb menni és ott már jó a víz. 73, 73Y-os buszokkal a végállomásig és irány a Tiszavirág üdülőtelepre. Esetleg irány Algyő ott is ragyogóan jó a víz!”
 • 7. SP 2008. június 28. 17:26
  „Érthetetlen számomra, hogy Szegeden nincs egy-két jó szabadstrand az átlagembereknek.
  Kevésbé félne a nép a fürdőberuházás miatti kiszorítástól.
  Az élhető Szeged fogalmába beleférne a szabadstrand. A világ utcájában is jól jönne.
  A szegediek minimum ezt megérdemelnék!
  Figyeljetek EMBEREK az Oláh Janira!
  Ő biztos még gazdaságossá is tudná tenni. Pl:reklámtáblák, fött kukorica árus, fagyis, és sok pancsoló nagylány.”
 • 6. csonakos 2008. június 28. 16:40
  „Eddig Szentgyörgyi Pált minden feljelentésben tisztának találta a rendőrségi nyomozás. Most sem lesz ez másként. Abba kellene már hagyni ezt a mocskolódást és inkább együtt kellene működni a város érdekeit képviselve! A fórumon a SZVSE és Szeviép találkozón elhangzottak végignézhető, hallgatható. Ott tisztán hallatszik mit is mondott Szentgyörgyi többször is. Megnézni, meghallgatni és aztán ha van miért lehet fröcsögni.”
 • 5. belfegor 2008. június 28. 14:36
  „A kis vörösfejű kabos mindenkit megvéd,még a csaló polgármester helyettesét is.”
 • 4. justicia 2008. június 28. 13:48
  „ivcsek igyál hanem hiszed..aki a tisza vizét issza az saját...issza vissza......”
 • 3. krokodil 2008. június 28. 13:31
  „bandg, nem is volt napirenden a szeol-pálya. nézd az ismétlést a városi tévén.”
 • 2. bandg 2008. június 28. 10:09
  „Gratulálok a tisztelt újságíró hölgynek. Megtalálta a tegnapi közgyűlés legfontosabb részletét és a meglátását közre is adta. Most már tudjuk ki milyen nyakkendőt hord. Ez igen. Hogy például a sporttámogatások elosztásában ki hogyan részesedik és ki hogyan szavazott, ki hogyan szólt hozzá, erről már szó sem esik, dehát kit is érdekel. A cikkírót biztosan nem, vélelmezem azt sem tudja miről van szó.

  De én szivesebben olvastam volna arról is, hogy mi az összefüggés a demokrácia, a tettek következménye és a Felsőtiszaparti stadionra kiirt, majd sikertelenné vált /tett/ pályázat között.

  No de most már mindegy, majd a Kárász utcán délutáni séta közben úgyis sokféle értelmezését kaphatjuk a tegnapi közgyűlésnek és nem biztos, hogy a nyakkendő szine lesz a legfontosabb...”
 • 1. ivcsek 2008. június 28. 09:52
  „"A közvélekedéssel ellentétben kiváló a Tisza vízminősége az ÁNTSZ szegedi, mórahalmi kistérségi intézetének illetékességi területén - közölte Kovács Ferenc kistérségi tiszti főorvos hétfői tájékoztatóján. "
  DM
  (http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/tiszta_a_viz_megsem_szabad_furodni/2061730/)

  "a Tisza vízminősége nem megfelelő - válaszolta Mózes Ervin jegyző"
  DM
  most akko kinek higgyék az embör?
  vagy változott az utóbbi napokban a vízminőség?

  én azért jobban megvizsgálnám, hogy miről, miért, és mikor mit beszél a jegyző”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

82 hallgatót avattak doktorrá a JATIK-ban

Szeged - A Szegedi Tudományegyetemen tegnap avatták az új doktorokat. A JATIK-ban tartott ünnepségen… Tovább olvasom