Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Gyógyszer a szegedi boltokban?

Az új gyógyszer-forgalmazási törvény szerint a boltokban, benzinkutaknál is árusítható vény nélküli gyógyszer. A vevők üdvözlik a jogszabályt, a kereskedők még tanulmányozzák.
Bojin Erika: A gyógyszerárusítással csak gond van, szegfűszeggel kúrálom a patika zárása után betérőket, segítségkérőket Fotó: Schmidt Andrea
Elfogadta a gyógyszerellátásról és -forgalmazásról szóló törvényt hétfőn az országgyűlés. Az új jogszabály lehetőséget ad arra, hogy a vény nélkül árusítható gyógyszereket ezután a patikákon kívül az áruházakban, benzinkutaknál, trafikokban is megvegyük. A törvény január elsejétől lép életbe – ha a szakmai kamarák akadályozási kísérletei nem járnak eredménnyel.

A szegedi járókelők máris üdvözölték az új törvényt. Az egyik szegedi benzinkútnál tankoló Pásztor Gézának korábban is jól jött volna, ha a kutak shopjaiban kap fejfájás-csillapítót. Az áruszállítással foglalkozó férfi elmondta: időjárási frontok idején előfordult már, hogy vezetés közben
Megfontolt kereskedők

Megkérdeztünk két, Szegeden is áruházat működtető üzletláncot: januártól náluk is kapható lesz-e gyógyszer. A Lidlnél úgy nyilatkoztak, a törvény annyira friss, hogy erről még nem szültetett döntés. Hasonló tájékoztatást kaptunk a Spartól is, ahol szintén a lehetőségek és feltételek vizsgálata van napirenden. A Somogyi utcai patika mellett lévő trafikban azonban csak a gondot látják a gyógyszerárusításban. Bojin Erika üzletvezető inkább szegfűszeggel és illóolajokkal kúrálja a patika zárása után hozzá betérő segítségkérőket. Ilyenből náluk minden héten akad.  
hasogatni kezdett a feje. Ez rontotta a koncentrációját, mint mondja, kész szerencse, hogy épségben hazaért. Szerinte jó ötlet, hogy a benzinkutaknál is lehet majd alapgyógyszereket kapni, az ügyeletes gyógyszertárakkal szemben a kutakat ugyanis táblák jelzik az út mellett, mindenki odatalál.

– Minden felnőtt ember el tudja dönteni, milyen gyógyszert akar megvenni, pláne, hogy használati útmutató is van hozzá. Engem nem zavar, ha a patikákon kívül is lehet majd gyógyszereket kapni, ez Nyugat-Európában már bevett dolog. Legföljebb kisebb lesz a gyógyszerészek profitja – mondta a Kárász utcai gyógyszertárba tartó Tóth Vincéné. Szerinte az árak azonban így sem nagyon változnak, mert mindenki ráteszi majd a maga hasznát.

– Részben jónak tartom az új törvényt, mert én is jártam már úgy, hogy iszonyatosan fájt a fogam, és nem volt otthon gyógyszer, a patikák meg már bezártak – beszélt megpróbáltatásáról Szathmári Jánosné. Hozzátette: ha nem sürgősen kell, először továbbra is a patikákban keresi a megfelelő medicinát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ugrik a sofőrök korkedvezménye

A kormány azt tervezi, hogy megvonná a buszsofőrök korkedvezményes nyugdíjazását is. A szakmában… Tovább olvasom