Délmagyar logó

2019. 05. 25. szombat - Orbán Még több cikk.

Gyógyszer vagy fűtésszámla?

Szeged - Sok, széles körben és régóta használt, jól bevált gyógyszer ára emelkedik holnaptól, némelyiké drasztikusan. A patikus szerint már most is egyre gyakoribb, hogy a betegeknek nincs pénzük minden gyógyszert kiváltani, ezért szelektálnak, vagy nem szedik rendesen – ami életveszélyes lehet.

Számos gyógyszer ára változik holnaptól, amit a páciensek jelentős része is megérez majd a pénztárcáján. Az úgynevezett originális szerek közül több, széles körben, régóta alkalmazott ára emelkedik, mivel a szaktárca – a kormány 15 milliárdos forráskivonása miatt – csökkenti az OEP-támogatások mértékét. A generikus gyógyszerek – amelyek az originális medicinák hatóanyagainak másolatait tartalmazzák – ára sok esetben csökken ugyan, de csupán pár forinttal.

A támogatáscsökkenés miatt emelkedik több allergia- és asztmagyógyszer, vérnyomás- és koleszterincsökkentő, ízületi betegségekre adott, illetve „agykarbantartó" gyógyszer ára. Mivel ezeket a medicinákat a magyarok körében leginkább elterjedt betegségek kezelésére használják, az árváltozás – a gazdasági válság közepén, amikor minden más is drágul – sok, főként idősebb korút hozhat nehezebb helyzetbe.

A patikákban sokan csak a gyerek gyógyszereit váltják ki, többre nem futja. Fotó: Segesvári csaba
A patikákban sokan csak a gyerek gyógyszereit váltják ki, többre nem futja.
Fotó: Segesvári csaba

Az általunk megkeresett szegedi kardiológusok és allergológusok szerint sok dráguló gyógyszernek ugyan van olcsóbb, helyettesítő, generikus változata, azok hatásosságáról viszont orvosi körökben is megoszlanak a vélemények.

– A betegektől gyakran halljuk, hogy a generikus, helyettesítő szerek nem hatnak igazán, vagy olyan mellékhatásaik vannak, amelyek kellemetlenek. Egy gyógyszerben a segédanyagok is fontosak, nem csak a hatóanyag – magyarázta Kocsis Éva, a Tisza Palota patikavezetője.


A szakember szerint már most is jellemző, hogy sok nyugdíjas, illetve krónikus beteg, az előírt gyógyszereinek csak egy részét váltja ki, mert nem tudja kifizetni mindet. Akinek még van pénze, az megpróbál „bespájzolni" gyógyszerekből – ez is érezhető az elmúlt hetek forgalmán.

Vannak, akik a vitaminokon spórolnak, és már az aktív korúak között is egyre gyakoribb, hogy csak a gyerek gyógyszereit váltják ki – többre nem futja. Vagy a közüzemi számlákat fizetik ki, vagy a gyógyszereket. Kocsis Éva olyannal is találkozott, aki bevallotta: napi szedésű gyógyszerét csak kétnaponta veszi be, így tovább kitart. Az ilyesminek viszont súlyos következményei lehetnek. Szinte hetente kell ellátniuk a patikában olyan betegeket, akik a helyszíni vércukor- vagy vérnyomáseredményük alapján gyakorlatilag életveszélyben vannak. Nekik már most sincs pénzük kiváltani a gyógyszereiket. A patikus úgy véli, az ilyen esetek a gyógyszerdrágulás és az egyre nehezebb életkörülmények miatt hamarosan gyarapodni fognak.

Olvasóink írták

 • 20. KamuNeni 2009. április 01. 19:49
  „Se ez-se az”
 • 19. Fremen 2009. április 01. 12:27
  „Igen, igen, megcsinálták!

  Persze biztató Bajnai jelölése bolsevik szavazók! Lesz ez még rosszabb is nektek! Szép lassan kipusztul az Szdsz-Mszp szavazóbázisa.:)))”
 • 18. Hibiszkusz 2009. április 01. 10:40
  „Miért büntettek meg a közelmultban 50 gyógyszertárat, ahol szúrópróbaszerűen ellenőriztek?Az engedélyezett maximalizált árnál drágább gyógyszereket találtak./ És egyébként a gyógyszertárban hallottam ezt a szabadáras dolgot./Egyébként ezen kár vitatkozni, mert aki rendszeresen szed gyógyszereket úgy is tudja ,hogy mi a helyzet.”
 • 17. nasco 2009. április 01. 08:54
  „Válasz 13.-nak:
  Csak a pontosság kedvéért: csak a vény nélkül kapható gyógyszerek a szabadárasak, de sok esetben ott is meg van szabva egy maximum. A Betaloc vényköteles, vagyis nem szabadáras készítmény, minden patikában ugyanannyiba kerül. Az is számít, hogy milyen jogcímen rendelik, attól függ a támogatás mértéke. Arról nem is beszélve, hogy többféle hatáserősség (10, 50 és 100 mg) és kiszerelés (20x, 30x. 100x) létezik, amelyeknek eltérő az ára. Egyébként meg a cikk nem pontos, mert nem mondja meg, hogy melyik Betaloc-ról beszél.”
 • 16. zetor 2009. április 01. 08:31
  „7. hozzászólás PipiczGabor 2009.03.31. 18:23

  Csak a pontosság kedvéért a vicc így szól:

  A nyugdíjasok május elsejétől átmehetnek a zebrán, akkor is, ha piros a lámpa, viszont január elséjétől ez kötelező lesz.”
 • 15. Hmmm... 2009. április 01. 08:15
  „Bizony a gyogyszereken behajtott profit nem kis osszeg. Monopol vallalatok, kulfoldi tulajdonosok forgalmazzak a legtobb gyogyszert, csak sokan nem tudjak.
  Nagyon szomoru, hogy az egeszsegugy nagyresze atkerul kulfoldiek kezebe. De hat igy van ez mindennel!!!!”
 • 14. spiler 2009. április 01. 08:07
  „mennyi a gyógyszertár haszna?............lassan több patika nyilik mint húsbolt.............talán jobban megéri?”
 • 13. Hibiszkusz 2009. április 01. 06:45
  „És még arról nem beszélt senki, hogy a gyógyszerek szabadárasak több száz ft. különbség is lehet patikánként.Legutóbb kb.1 hónapja a Betaloc tbl.-at több mint 900 ft.-ért váltottam ki.A fenti táblázat szerint emelés után sem kerül ennyibe.Annyit tesz rá a gyógyszertár amennyit nem szégyell!”
 • 12. PankaSopron 2009. április 01. 06:06
  „Amit a cikkben írnak, az sajnos tényleg így van. Szó szerint. Nem csak Szegeden, Sopronban is.”
 • 11. PEPE 2009. március 31. 21:43
  „Sokan szidják a régi rendszert, pedig a gyógyszer is olcsóbb volt, mindenki kitudta váltani , meg a betegnek is volt ideje, meggyógyulni.”
 • 10. spiler 2009. március 31. 21:00
  „izráeliek igy tesznek tönkre minket..teva...a gyárinkat bezáratták most az ő termékeiket kell megvenni......fiatalok gondolkodjatok,mi fizettük a TB-ét most mégis mi fizetünk legtöbbet,,,,,,,,,de Ti IS MEGÖREGEDTEK! a nyugdijatok sem biztos nektek drukkolok mert van gyerekem........de a jövötöké többet kell teni mint amit mi tettünk............”
 • 9. flexsnake 2009. március 31. 20:43
  „3. neked meg morfint barom”
 • 8. Sziti 2009. március 31. 19:39
  „Ha nem fűt több gyógyszer kell, ha fűt nem telik rá.
  De az is lehet, ha nem fűt akkor sem telik rá.”
 • 7. PipiczGabor 2009. március 31. 18:23
  „Egy regi vicc: uj totvenyt hoznak nalunk, januar elsejetol kotelezo lesz a nyugdijasoknak atmenni a piroson.”
 • 6. Sziti 2009. március 31. 17:39
  „Nekik is agykarbantartó gyógyszert kellene felírni.
  Ők ki is bírnák fizetni.”
 • 5. LukSzusz 2009. március 31. 17:19
  „Minek a gyógyszer?Ásó-lapát,2 méter mély gödör,ez a cél,nem a nyugdíj.”
 • 4. gardista33 2009. március 31. 16:59
  „nyugi van ,már vége a télnek . el lehet zárni a gáz konvektorokat.”
 • 3. gardista33 2009. március 31. 16:58
  „cavintont arinkanak meg felexnek :D”
 • 2. waterbear 2009. március 31. 16:16
  „Naaa, már ezt is bevetik az államháztartási hiány foltozgatására???”
 • 1. Lencsi80 2009. március 31. 16:14
  „Felesleges felemelni a nyugdíjkorhatárt, mert úgysem érjük meg. Nem baj, mert akkor már úgysem tudunk állambácsinak pénzt "csinálni", fel is fordulhatunk.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Trükkös román tolvajokat fogtak el Szeged határában

Szeged - Segítséget kérve állítottak meg autósokat, hogy aztán meglopják őket. Tovább olvasom