Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 10°C Még több cikk.

Gyógyszerészkézbe kerülnek a patikák

Csongrád megye - A patikusok legyenek a gyógyszertárak többségi tulajdonosai már 2014-től – szerepel egy szakmai javaslatban, amely egyúttal szétdarabolná a patikaláncokat. Az érintettek egy részében felmerül: ki vállal be a jelenlegi bizonytalan piacon több száz milliós hitelt a vásárlás kedvéért, amire viszont kötelezik őket?
Alig valamivel több mint egy év múlva tulajdonjogot kaphatnak patikáikban a gyógyszerészek. Az Orbán-kormány első intézkedései között számolta fel a patikaliberalizációt egy olyan törvénnyel, amely szerint 2017. január 1-jéig minden patikában az ott dolgozó gyógyszerésznek kell birtokolnia a vállalkozás 51 százalékát, az első 25 százalékos tulajdonrészt pedig már 2014 januárjáig meg kell szerezniük az érintetteknek. Egy szakmai javaslat szerint azonban már 2014-től csak úgy működhetnének a gyógyszertári vállalkozások, ha a személyi jogos gyógyszerész többségi tulajdonában van a patika. Ahol határidőre nem történik meg a tulajdonrész átrendezése, azt az Országos Tisztiorvosi Hivatal bezárja.

A visszavásárlásokhoz a tervek szerint a kormány tízmilliárdos állami segítséget ad jövő júliustól a gyógyszerészeknek, kedvezményes hitel formájában. A veszteséges gyógyszertári vállalkozásokat ugyanakkor kizárnák az állami segítségből. Csakhogy a patikusok azt állítják, ma már csak a tőkeerős láncok életképesek, a rendkívül kedvezőtlen tényezők együttes hatását csak ezek képesek kivédeni. A magángyógyszertárak zöme a lét és nemlét határán mozog – hangzott el néhány hete a Magángyógyszerészek Országos Szövetségének éves kongresszusán.

Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a legutóbbi szegedi patikabezárás: a Kossuth Lajos sugárút és a nagykörút sarkán lévő kis gyógyszertár helyén nemrégiben élelmiszerbolt nyílt – a patikát nem tudta t
Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a legutóbbi szegedi patikabezárás: a Kossuth Lajos sugárút és a nagykörút sarkán lévő kis gyógyszertár helyén nemrégiben élelmiszerbolt nyílt – a patikát nem tudta tovább működtetni a tulajdonos.

Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a legutóbbi szegedi patikabezárás: a Kossuth Lajos sugárút és a nagykörút sarkán lévő kis gyógyszertár helyén nemrégiben élelmiszerbolt nyílt – a patikát nem tudta tovább működtetni a tulajdonos.

A szabályozás viszont a multikat szétverné, hiszen azt mondja: mindazoknak, akiknek négynél több gyógyszertárban van tulajdonrészük, azt el kell adniuk. Hasonló tulajdonrész-eladásra kényszeríti a jogszabály a patikaláncok tulajdonosait is. – Meggondolatlan döntésnek tartom. Olyan ez, mintha valaki saját pénzén nyitna egy bolthálózatot, majd egyszer csak közölnék vele, hogy innentől kezdve az alkalmazottak a tulajdonosok – fogalmazta meg véleményét az egyik patikalánc képviselője. Hozzátette: képtelenségnek tartja, hogy bármelyik gyógyszerész is hajlandó százmilliós hitelt felvenni egy olyan vállalkozás kedvéért, amely a jelenlegi helyzetben meglehetősen bizonytalan, és szinte semmi hasznot nem termel. – Ráadásul ebbe belekényszerítik őket, hiszen másképp nem üzemelhet a patika.

Kőhegyi Ferenc, a Csongrád Megyei Gyógyszerészkamara elnöke viszont üdvözölte a javaslatot. – Ha az orvosnak lehet rendelője, a gyógyszerésznek miért ne lehetne patikája? Egyébként is a szakma számára elfogadhatatlan volt, hogy a moratórium megszületéséig bárki végzettség nélkül patikát nyithatott. Ez olyan, mintha valaki diploma nélkül ügyvédkedne. A kamaraelnök emlékeztetett: amikor még a gyógyszerészek voltak saját patikáik tulajdonosai, nem voltak eladósodva, hiszen nem a befektetői érdek került előtérbe, amelynek célja legtöbbször, hogy túlzott mértékben vigye ki a pénzt a vállalkozásból. – Eddig a gyógyszerész alkalmazott volt. Ha ő lesz a többségi tulajdonos, garantált lesz a szakmai alapon való működtetés.

Olvasóink írták

 • 15. era1001 2012. november 13. 18:29
  „Tisztelt Elnök Úr,
  Bosszant az Ön gondolkodása ..... remélem nincs patikája ? ! a mondatot inkább nem folytatom.
  Miért zavarja Önt , hogy ki üzemelteti a patikát ? - személyi jogos gyógyszerészt + gyógyszerészt amúgy is kell alkalmazni , akkor miről beszélünk?
  Én is egészségügyi dolgozó vagyok , igaz nem gyógyszerész - keresek most Én is működő eladó patikát , tudna segíteni ? Budapest - Pest megye
  Elég sok patikát látogattam már , tízből kilencet gyógyszerész üzemeltet .... brutál ELADÓSODOTT mind. Miről beszélünk?
  Jaa , a személyi jogos gyógyszerész ismerősömnek esze ágában sincs tulajdonrészt vásárolni , kapjon normális fizetést és ennyi.
  Térjünk vissza egy kicsit a 25 % és az 51 % -ra.
  Miér is kell egy személyi jogos gyógyszerészt bejegyezni ? - ráadásul tőke nélkül ! - nincs is pénze , tudja Elnök Úr! ezért dolgoznak alkalmazottként.
  Határidő átrendezés ..... ha nem sikerül az állami segítség ? - akkor hogy lesz? - tudja Elnök Úr addig lesz még egy kormány váltás.
  Következő interjú előtt inkább kérjen telefonos segítséget !
  Maradok tisztelettel!”
 • 14. macs 2012. november 08. 17:02
  „12. Qllancs ,
  mit értesz az alatt, hogy nem jól üzemelteti a patikát? Kíváncsivá tettél! :-)”
 • 13. zorka 2012. november 08. 14:37
  „Lassan megérjük,hogy a portásokból lesznek a gyárigazgatók...”
 • 12. Qllancs 2012. november 08. 14:25
  „A régi patikákat is patikusok vették meg annó ! ők is üzemeltetik. Van kivétel is Makón a "nagy patika" amit belgyógyász orvos üzemeltet....de nem jól ! a vevők elpártoltak töle. Csak kevesen járnak oda..mert a helyen már min. 50 éve ott üzemel.
  Aki csak teheti --máshova jár !
  Régen volt Makón pl. 4 db patika --ma meg : 7-v.8 van. MINEK ????”
 • 11. klj-54 2012. november 08. 13:56
  „Orbán nem tudja tagadni bolsevik mentalitását :(”
 • 10. rózsakert 2012. november 08. 11:49
  „6.Commander-V2 2012.11.08. 09:13

  4: aztán ha 10 év múlva már csak öt hétig lesz síelésre alkalmas hó az Alpokban is, bezárhatod a sífelvonós panziódat... :)

  huhhhhhhhhhhh hát?????ha hideg lesz és az lesz -majd hóágyuzunk----a lényeg a beruházás nagyságrendjén van.....az adóelvonás ITT , kint fele sincs---MINT KURUCZIÁBAN---AZ MEG A RÁADÁS!

  ami fontosabb hajrá cad...és dow!”
 • 9. macs 2012. november 08. 10:31
  „Számomra megmagyarázhatatlan ez a profit ellenesség. Az emberek általában azért fektetik be a pénzüket, hogy abból haszonra tegyenek szert. A vényköteles gyógyszerek árát az állam, az OEP támogatás nagyságának meghatározásával, tartja kézben, akkor miről beszélünk?
  Ezt a mondatot magyarázza meg valaki:
  "amikor még a gyógyszerészek voltak saját patikáik tulajdonosai, nem voltak eladósodva, hiszen nem a befektetői érdek került előtérbe, amelynek célja legtöbbször, hogy túlzott mértékben vigye ki a pénzt a vállalkozásból. - Eddig a gyógyszerész alkalmazott volt. Ha ő lesz a többségi tulajdonos, garantált lesz a szakmai alapon való működtetés."
  Tudja valaki, miért adósodnak el a patikák? Mekkora szerepe van ebben a csökkenő árrésnek, a növekvő költségeknek? Mit jelent az, hogy majd szakmai alapon fognak működni? Most, hogy működnek?”
 • 8. igazságkereső 2012. november 08. 10:15
  „#7. KamuNeni! Kétségtelen tény, hogy meningeális arterio sclerosis-ban szenvedsz! De hányan vannak még Hozzád hasonló helyzetben!!”
 • 7. KamuNeni 2012. november 08. 09:51
  „Ez az egesz vorban bande hulye. Semmi erzekuk vagy tudasuk a gazdasaghoz. Rohog az egesz vilag rajtuk. Lejarattak az egesz orszagot a vilag elott.”
 • 6. Commander-V2 2012. november 08. 09:13
  „4: aztán ha 10 év múlva már csak öt hétig lesz síelésre alkalmas hó az Alpokban is, bezárhatod a sífelvonós panziódat... :)”
 • 5. Commander-V2 2012. november 08. 09:12
  „Ennek az egész kommunista stílusú új szabálynak mi az értelme? A Csongrád Megyei Gyógyszerészkamara elnökét sem értem. A gyógyszerészek eddig is vehettek patikát ha akartak, de rajtuk kívül más is befektethette a pénzét ilyen vállalkozásba. Az ügyvédes hasonlat nagyon sántít, mert aki patikát vett nem lett gyógyszerész, csak a patikát tulajdonló Kft-ben vett üzletrészt. Nyilván nem ő adta ki eddig sem a gyógyszereket hanem a patikus. Ahhoz hogy valaki működtessen egy óra-ékszer boltot, nem kell aranyművesnek lennie!”
 • 4. rózsakert 2012. november 08. 09:01
  „Az érintettek egy részében felmerül: ki vállal be a jelenlegi bizonytalan piacon több száz milliós hitelt a vásárlás kedvéért, amire viszont kötelezik őket?

  EMBEREK....300000 EURÓTÓL AUSZTRIÁBAN PANZIÓKAT LEHET VENNI SÍFELVONÓK MELLETT----AZ MÉG 100 MILLIÓ FT-SINCS...........VICCCCCCCCCCCCCC------KURUCZIÁBAN BERUHÁZNI????????????????????????

  ja és kint a hitel euróban 3-4 %...max!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 3. csonakos 2012. november 08. 08:46
  „Ezek beszélnek a patikák magánosításáról akik törvényben tiltották be a versenyt! Gondoljatok csak a különböző patikák versengéshez a pontgyűjtő vagy egyéb akciókkal. megtiltották törvényben! Akkor most miről is beszélnek ezek? Hazug egy banda, szavuknak nincs már hitele!”
 • 2. piccola 2012. november 08. 08:34
  „így van, egy újabb baromság, aztán majd konszolidálhatjuk a patikákat is állami pénzből... csodálatos.”
 • 1. Lámpion 2012. november 08. 07:23
  „Visszaélés a kétharmaddal.
  Úgy látszik patikatulajdonos is van a legfőbb döntéshozók családjában.
  Akkor az ő igényeihez igazítjuk a törvényeket.
  Bármilyen baromságot átvihetünk a szavazógépünkkel ebben a banánköztársaságban...:(((”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyülekeznek a darvak

Az utolsó megfigyelés szerint pillanatnyilag tízezer daru lakik ideiglenesen a Fehér-tónál, de még sokan jönnek, akár 30 ezren is lehetnek hamarosan. Tovább olvasom