Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Gyógyszerkoktél a csúcslaborból

Szeged - A legmodernebb technológiával, személyre szabottan állítják elő október közepétől a klinikai központ új laborjában a rákbetegek gyógyszerinfúzióit. Az új berendezések és nyilvántartás segítségével spórolhatnak a gyógyszerkasszán is.
Speciális, a legmodernebb berendezésekkel felszerelt citosztatikus laboratóriumban készülnek október közepétől a Szegeden kezelt daganatos betegek számára az infúziós „koktélok". Ezekből naponta nagyjából százat használnak fel a rákbetegeket kezelő szegedi klinikákon. A klinikai központ központi gyógyszertárában működő új létesítményt tegnap adták át.

Mint Jánosi Gabriella, intézetvezető főgyógyszerész elmondta: a kemoterápiához szükséges veszélyes anyagokat, az úgynevezett citosztatikumokat a nővérek eddig jellemzően az ellátás helyén állították elő – gyakran saját egészségüket kockáztatva. Az új laborban viszont már gyógyszerész-szakasszisztensek készítik az infúziókat, olyan kabinokban, amelyek garantálják a teljes személyi és termékbiztonságot.
Egy speciális, hazánkban itt „debütáló" szoftver segítségével a gyógyszerész az orvos által előírt terápiát pontosítja, személyre szabja, azaz a program a beteg legújabb leletei, állapota alapján meghatározza az infúzió pontos összetevőit. A szoftver figyelemmel kíséri a terápiás összetevők összeférhetőségét, az egyéni és összeadódó maximális dózist is.

A palackokat személyre szabottan feliratozzák, és ráírják összetételét, eltarthatóságát, szállíthatóságát is. A vezető hangsúlyozta: a labor, valamint a számítógépes nyilvántartás megtakarítást hozhat a klinikai – és az októbertől integrálódó kórházi – gyógyszerfelhasználásban is. A labor – kapacitása révén – nem csak a szegedi, de a teljes dél-alföldi régió citosztatikus infúziószükségletét is képes előállítani. A modern laboratórium és számítógépes háttér kialakításának harmincmilliós költségét gyógyszercégek állták.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Könyvkötészeti csoda

A könyvkötészet csodája a százhatvan éve Londonban működő Quaritch Antikvárium katalógusa. Az… Tovább olvasom