Délmagyar logó

2019. 05. 21. kedd - Konstantin Még több cikk.

Gyógyszertesztek a klinikán

Magyarország legmodernebb klinikai farmakológiai vizsgálóhelyét adták át hétfőn a Szegedi Tudományegyetem I. számú Belgyógyászati Klinikáján, ahol többek közt különféle gyógyszerhatóanyagok emberi tesztelését végezhetik el.
Lonovics János, a belgyógyászati klinika vezetője elmondta: a kilencágyas részleget abból a 135 millió forintból alakították ki, amit az egyetemnek a Richter Gedeon gyógyszergyárral közös, három éve léterhozott konzorciuma a Nemzeti kutatás-fejlesztési program pályázatán nyert el. Itt nemcsak a gyógyszergyár, hanem az egyetemi tudáscentrumok saját fejlesztésű gyógyszermolekuláit is tesztelhetik a jövőben. Emellett az innovatív és a generikus gyógyszerek összehasonlító vizsgálatára is mód nyílik, és a Szegeden eddig hiányzó farmakológiai szakorvosképzésnek is megfelelő hátteret nyújt.

Az új részlegen az állatkísérleteken már sikerrel átjutott gyógyszermolekulák tolerálhatóságát, felszívódását, eloszlását, átalakulását és kiürülését vizsgálják egészséges önkénteseken. Az első projekt várhatóan ősszel indul, erre válalkozó Csongrád megyei önkéntesek bevonásával.

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A vizitdíj tovább csökkentette a vizsgálatok népszerűségét

A betegségek megelőzésének, korai felismerésének fontos feltétele egy-egy szűrővizsgálat – bár… Tovább olvasom