Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Gyomok közt a csűdfű a szegedi reptér közelében

A roncsolt talajt megszálló növények tenyésznek az arrébbtett reptéri ősgyepen. Tavaly negyvenmillió forintot költött arra a szegedi önkormányzat, hogy a futópálya útjából a gyepet egy szomszédos szántóra áttelepítse. A védett növény túlélheti a költöztetést – ha rendszeresen kaszálják. Bagi István egyetemi docens, botanikus viszont úgy véli, komplett társulások áttelepítése gyakorlatilag lehetetlen.
Reptér, gyomos gyeppel. A botanikus úgy véli, az eredeti társulást nem lehet áttelepíteni. Fotó: Segesvári Csaba
A csűdfű köszöni, megvan. Csak begyomosodott. Negyvenmillióért költöztette el a város a védett növényt tartalmazó ősgyepet tavaly, mert kellett a hely a repülőtér futópályájának. A sikeres ürgeköltöztetést követően a lebetonozandó területről a repülőtér egyik szélére ültették át az ősgyepet, bizonyos mélységű földréteggel együtt. A reptéri növényfajok közül az érdes csűdfű védett, az ízeltlábúak közül például a sisakos sáska. Most viszont eléggé megbolygatták ősidők óta zavartalan helyüket.

A futópálya aszfaltját már terítik, a reptér melletti szántókon pedig zöldell az áttett ősgyep. Elég riasztó képet mutat, mindenütt vaskos, magas gyomok tenyésznek. A laikus is látja, hogy a reptér bolygatatlan részein szemet gyönyörködtetően puha a fű, míg a túloldalon kusza a kép.

A szakember szerint a védett növény túlélheti a költöztetést – ha rendszeresen kaszálják. Lovászi Péter, az Alsó Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség osztályvezetője bizakodó. Azt mondja, a tavaly áttelepített védett növény élőhelye nem pontosan ugyanúgy néz ki, mint előtte, de az első lépés sikerült. Egyszer már kaszálták, és ha ez rendszeresen folytatódik, pár év után ahhoz hasonló állapotra lehet számítani, mint ahogyan a gyep eredetileg kinézett. Azért sikerülhetett az áttelepítés, mert a sok csapadék miatt nem száradt ki a talaj. A bolygatás miatt megjelennek ugyan gyomfajok, de ha az eredetihez hasonló módon kezelik a területet, akkor rendbe jön az ősgyep.


A füvészkertet ajánlja

Bagi István egyetemi docens (SZTE), botanikus viszont úgy véli, komplett társulások áttelepítése gyakorlatilag lehetetlen. Lényeges természeti értéket a sztyeppjellegű élőhelyek és a hozzájuk kötődő fajok képviselnek. Ezeknek az élőhelyeknek a talaja hosszú évtizedek alatt alakul ki, a növényzete az erős zavarást nem tűri, az érzékeny fajok kipusztulnak. A repülőtéren sztyeppjellegű gyeptársulás élt, amelyben az Európai Unió által is védett fajok találhatók. A botanikus föltételezi, hogy az áttelepített táblák fölső rétege elgyomosodott. Az eredeti állapot visszaállítása eléggé valószínűtlen, Bagi István kétkedő a hasonló áttelepítésekkel kapcsolatban. A fejlesztések miatt veszélyeztetett élőhelyek védett fajait – ha az élőhely elpusztítása elkerülhetetlen – inkább a tudományos kutatásukat is szolgáló füvészkertbe lenne célszerű átmenteni – teszi hozzá. Olyan lenne ez, mint a sebesült, vadon élő állatok vadasparki gondozása. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százmillió üti Lengyel markát

Több mint százmillió forintot ítélt meg jogerősen a megyei bíróság a volt fürdőigazgatónak, Lengyel… Tovább olvasom