Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Gyomorsav és fekélybetegség

Miből áll a gyomornedv? Hogyan születik egy új tudományos és klinikai ágazat? Mit tudunk a gyomorfekélyről? E kérdésekre is válaszol a Mindentudás Egyeteme – Szeged sorozat előadásán Varró Vince, a Szegedi Tudományegyetem orvostudományi kara I. belgyógyászati klinikájának emeritus professzora.
„Hosszú időnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a tudomány azonosítani tudja a gyomornedv összetételét. Végigkísérve ezt az utat felvázolom a vizsgálatok buktatóit, melyek során a kutatók a végső tisztázásig eljutottak – magyarázza Varró Vince professzor. – Az idegrendszer szerepének feltárásában újabb előrehaladást jelentett a gyomorba jutó táplálék gyomornedvtermelést serkentő hatásának felderítése, mely együtt járt az első hormon, a gasztrin izolálásával és egy új tudományos és klinikai ágazat, az emésztőszervi endokrinológia megszületésével.

A szervezetben mindenütt jelenlevő hisztaminnak a savelválasztás mechanizmusában betöltött központi szerepe lehetővé tette a savgátlást, és ezzel együtt a fekélybetegség gyógyításának hatékony lehetőségét. A hisztaminnak a savtermelő sejtekhez történő kötődését akadályozó molekulák felfedezése új fejezetet jelentett a savhoz kötött betegségek, így elsősorban a gyomorfekély gyógyításában. Az utolsó lépést ezen a területen a sejten belüli sósavszintézis kulcspontjának, a protonpumpának és annak gátlói valamint a fekély kiújulását elősegítő baktérium azonosítása és kiirtásának gyógyszeres lehetősége jelentette.

A tudomány e sikeres fejezetének felvázolása során felvillantom azokat a megoldandó feladatokat, melyek a gyomorfekély keletkezésének megismerésében még előttünk állnak – összegez a professzor –, és röviden utalok azokra az eredményekre, melyeket a szegedi I. belklinika kutató csoportjai 1950 és 1990 között elértek."

A Mindentudás Egyeteme – Szeged előadása szerdán 18 órakor kezdődik Szegeden az egyetemi JATIK kongresszusi termében (Ady tér 10.). Ez – felvételről – pénteken és vasárnap este fél nyolctól látható a Városi Televízió Szeged műsorán. A Mindentudás Egyeteme a Magyar Tudományos Akadémia tudományos vezetésével és a Magyar Telekom társadalmi szerepvállalásával jött létre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyarországon folytatnák a határsértő etióp futók

Maratoni futóknak vallották magukat azok a fiatal férfiak, akiket szombaton a határőrök fogtak el… Tovább olvasom