Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Győri klubot perel a szegedi szobrász

Szeged - A Győri ETO FC-nek nem kell a szegedi Kligl Sándor Fehér Miklóst ábrázoló bronz mellszobra. Ezt – anélkül, hogy a klub képviselői látták volna a szobor eredeti nagyságú viaszmodelljét – az átadás előtt 25 nappal, levélben közölték a szobrásszal.
A Győri ETO FC-nek nem kell a szegedi Kligl Sándor Fehér Miklóst ábrázoló bronz mellszobra. Ezt – anélkül, hogy a klub képviselői látták volna a szobor eredeti nagyságú viaszmodelljét – az átadás előtt 25 nappal, levélben közölték a szobrásszal. A család tagjai tőlünk tudták meg a döntést, az apa megdöbbentőnek nevezte az eljárást, az anya zokogva hívta a szobrászt.

– Fehér Miklós családjának kegyeletsértő, számomra megalázó döntést hozott az ETO FC azzal, hogy egyoldalúan elállt a megállapodástól – mondta Kligl Sándor néhány nappal azután, hogy kézhez vette a Győri ETO FC Kft. megbízásából egy győri ügyvéd által küldött felmondólevelet.

Köztér helyett családi kör

Az ismert szegedi szobrász azzal folytatta, hogy a bronz mellszobrot mindenképpen elkészíti, és ingyen felajánlja a fiatalon, tragikus körülmények között elhunyt válogatott sportoló szüleinek.

A Győri ETO FC hivatalosan január 29-én jelentette be, hogy Győrött is szobrot kap Fehér Miklós, a városhoz ezer szállal kötődő, fiatalon elhunyt futballista, a Benfica magyar válogatott labdarúgója. A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy a bronz mellszobor elkészítésére a szegedi Kligl Sándor képzőművészt kérték fel.

Kligl Sándor a Győri ETO FC levelével a kezében.
Fotó: Miskolczi Róbert

A világhírű portugál klub csatára négy éve, 2004. január 25-én halt meg. A Guimaraes–Benfica portugál bajnoki mérkőzés végén összeesett, a helyszínen újraélesztették és kórházba szállították, de az életét az orvosok már nem tudták megmenteni.

Lisszabonban, a Luz-stadionban, a Benfica otthonában három éve bronzból készült mellszobrot emeltek Fehér Miklós tiszteletére. A magyar focista meze, cipője helyet kapott a világhírű klub múzeumában.

A győri klub képviselői és a szegedi szobrász január 16-án állapodott meg, a szerződést az egyesület ügyvezetője, Klement Tibor és Kligl Sándor írta alá. A kontraktus kitér arra is, hogy február 29-éig a szobor eredeti nagyságú viaszmodelljét, március 31-éig pedig a bronzszobrot el kell készíteni. Az ETO FC sportkollégiuma a fiatalon elhunyt Fehér Miklós nevét kapta, a tervek szerint Kligl Sándor szobrát az épület előtt állították volna fel.

Mint egy görög isten

Az ötlet, hogy Fehér Miklósnak Győrben is emléket kellene állítani, már két éve felvetődött.

– Véletlenül láttam a fiatal sportoló tragédiáját. Nagyon megérintett. Képzőművészként örültem a felkérésnek. Fehér Miklós alakja olyan volt, mint egy görög istené. Először 2006-ban kerestek meg, amikor pedig tavaly ősszel már konkrétummá vált, készítettem vázlatokat, amiket megmutattam a családtagoknak és a klub képviselőinek – beszélt a művész az előzményekről.

Kligl Sándor műtermében Fehér Miklós szobrával.
Fotó: Miskolczi Róbert

Kligl Sándor többször járt Győrben, személyesen találkozott Fehér Miklós szüleivel és az ETO FC képviselőivel. Február 14-én Kovács Tivadar, az egyesület marketingigazgatója Klement Tiborral történt egyeztetésre hivatkozva e-mailben értesítette a szobrászművészt, hogy az 1 méter 60 centiméter magas kőtalapzaton álló, egy méter húsz centis mellszobrot a szabadban helyezik el. Bár a klubnak az előleget már rég át kellett volna utalnia, ez még azután sem történt meg, hogy Kligl Sándor közölte Kovács Tivadarral, a szerződés ráeső részét határidőre, pontosabban előtte teljesítette, az eredeti nagyságú viaszmodell kész, meg lehet nézni, egyeztessenek időpontot a szülőkkel, várja őket.

Születésnapi „ajándék"

– Február 27-én, a születésnapomon a kora esti órákban felhívott a Quaestor Csoport kommunikációs igazgatója, Bende Gyöngyi, és közös ismerősök, köztük családtagok nevét említve mellékesen közölte velem, hogy „Tarsoly Csaba, az egyesület többségi tulajdonosának, a Questor Csoportnak az elnök-vezérigazgatója csak ma szerzett tudomást a szoborról, és úgy döntött, nem kell". Azonnal felhívtam Kovács Tivadart, aki semmiről nem tudott. Megismételtem, hogy a szobor modellje kész, bármikor jöhetnek. Másnap, február 28-án e-mailben és levélben is tájékoztattam a klubot, hogy a viaszmodell elkészült, várom Fehér Miklós szüleit és az ETO képviselőit – mondta a szobrász.

Idős Fehér Miklós, az elhunyt futballista édesapja:

„Most hallok erről először. Körülbelül két-három hete találkoztam Tarsoly Csabával, aki arra kért, majd Szegeden nézzük meg a viaszmodellt. Azt is mondta, csak akkor fogadjuk el a tervezetet, ha az méltó a fiam emlékének. Beleegyeztem, és vártam az értesítést. Megdöbbentő, hogy semmiről nem szóltak. Nem értem, mi lehet emögött. Mindenesetre ha nincs megfelelő indok a lemondásra, találkozni sem akarok többet a klub vezetőivel. Azt is meggondolom, hogy egyáltalán kimegyek-e még egyszer a győri stadionba."

Kligl Sándor március 5-én kapta meg a szerződést felmondó, néhány soros levelet. A klub nevében eljáró ügyvéd arra hivatkozott, hogy hozzájuk csak március 3-án érkezett meg a szobrász levele, holott a határidő február 29. volt.

– Az ETO FC vezetői nem kerestek, sem a szerződést aláíró Klement Tiborral, sem Kovács Tivadarral nem beszéltem. Nem tudom, mi zajlik a háttérben, szerintem a határidőre hivatkozás csak ürügy volt az elállásra. Mindenesetre megbíztam egy ügyvédet, hogy a nevemben járjon el. Ilyet nem lehet tenni – mondta Kligl Sándor, aki már nem hiszi, hogy az ő Fehér Miklós-szobra fog állni a sportoló nevét viselő kollégium előtt, de abban bízik, hogy a család elfogadja, és méltó helyet talál a bronzszobornak az általuk kialakított emlékhelyen.

Mást bíznak meg

Klement Tibor: „Fontosnak tartottuk és tartjuk, hogy Fehér Miklósnak legyen szobra Győrött. Egy éve megegyeztünk Kligl Sándorral. A szerződést ő készítette el, az általa elfogadható időpontokkal. Az elképzelésünkkel megkerestük a városban azokat, akikről úgy gondoltuk, hogy támogatják egy Fehér-szobor felállításának gondolatát. Az önkormányzattól és vállalkozóktól össze is jött a szükséges összeg, és aláírtuk a szerződést. Február 28-áig kellett volna bemutatnia a szobrot, ehelyett március 5-én értesített bennünket, hogy menjünk el, nézzük meg az alkotását. Nem fogadtuk el, és elálltunk a szerződéstől. Ez semmilyen következménnyel nem jár a részünkről. A Fehér-szobor elkészítésével másik művészt bízunk meg."

Oláh Zoltán/Szeitz Tibor

Olvasóink írták

 • 11. indeksz 2008. március 11. 21:42
  „Az Indexnek nyilatkozó Klement ügyvezető annyir tiszteli Fehér Miklós emlékét, hogy azt találta mondani, nehogy már autóba üljön és elmenjen Szegedre megnézni. Tarsoly meg a Délmagyarban megjelen id.Fehér Miklósszerint erre kérte a szülőket, illetve arra, hogy együtt menjenek.
  Hazudnak!! Igazad van Team5”
 • 10. Okoskák 2008. március 11. 21:25
  „Deakicska, hogy te megkorra ...m vagy, Fehér Miklósról csak Fehér Miklósra hasonlító szobrot lehet készíteni!
  Vagy kire hasonlítson, rád? Tegyél föl magadról egy képet, majd eldöntjük. Igyekezz!
  Egyébként az Indexen látható Fehér-szobor is tökéletes.”
 • 9. team5 2008. március 11. 20:17
  „Az 1. és 4. hozzászólással egyetértek.
  A "...kicska" meg csicska marad. Na de pont neki van baja a FIDESZ- hez közeli emberekkel?! Ezt nem értem.”
 • 8. homer 2008. március 11. 19:32
  „Hát igen, ha ugyanarról a személyről készítenek két szobrot, bizony előfordul néha, hogy a kettő hasonlít egymásra..
  Neked Kigl-lel az a bajod, hogy a Fideszhez kötődik!”
 • 7. deakicska 2008. március 11. 15:54
  „Hát nem tudom... Kligl művész úr körül többször volt már ilyen-olyan botrány - gondoljunk csak a hódmezővásárhelyi József Attila-szoborcsoportra, amelynek egy része csupán viaszból készült el - akkor is a határidő okozott gondot az alkotónak.
  Erős a gyanúm, hogy nem ismerjük az ügy néhány fontos részletét, vagy ahogy mostanában divatos mondani: nem bontották ki a felek az igazság minden részletét...
  Arra mindenesetre alkalmas a dolog, hogy szerepeljen a sajtóban.
  Az Indexen a megrendelő így fogalmazott: - Remélem, senki nem gondolja, hogy egy ötmilliós megrendelésnél majd én autózom Győrből Szegedre. A szobrász elküldhette volna a szobor fényképét akár e-mailben is...
  Ami a szobrot magát illeti: a mai Délmagyarban megjelent fotók alapján eléggé hasonlít a Benficanál levőre, még a kézmozdulat is - kicsit koppintásnak hat.”
 • 6. Arányos 2008. március 11. 14:12
  „Nagyon szép, ha lehet ilyet mondani, élethű szobrot csinált Kligl! A győriek örülhetnének, helyette kitatláltak valamit és felmondták a szerződést. Botrány!!!”
 • 5. alföldi 2008. március 11. 11:57
  „Olvassátok el a Kisalföld honlapján megszólalók megjegyzéseit.”
 • 4. Carlo 2008. március 11. 11:44
  „ez nálunk manapság teljesen elfogadott dolog, kitolni, átverni, hazudni, .....
  valahol az adott szó is elég milliós üzletek korrekt lebonyolításához,
  nálunk meg hiába szerződés meg ügyvédek...
  Mondhatom szép”
 • 3. medici 2008. március 11. 11:41
  „Ez tényleg ürügy, mert nem pár napon múlik.Nem értem miért bíztak meg más művészt.Kiakadtam.Ez a szobor gyönyörű.”
 • 2. szob 2008. március 11. 11:03
  „Kligl szobra szebb, mint a Benfica stadionjában álló, de ott ott van!”
 • 1. Ft 2008. március 11. 11:01
  „A győriek ismerhetik az ottani futballviszonyokat, egy hozzászóló azt írta, hogy a szegedi szobrász vleg nem adott vissza néhány forintot a klub vezetőinek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegeden és Vásárhelyen pártpolitikai logika is működött

Szeged - A szegediek nem hívei a leegyszerűsítő politikának, tudják, hogy a reformok elkerülhetetlenek. Vásárhelyen viszont nem csak a jobboldaliak szavaztak a kormánnyal szemben. Tovább olvasom