Délmagyar logó

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Gyors, olcsó vagy hagyományos

A karácsonyi üdvözlést egyre többen intézik elektronikus úton – évről évre nő a mobilcégek SMS- és MMS-forgalma az ünnepekkor. Hatalmas a kínálat elektronikus képeslapokból, de sokan választják a hagyományos módszert. A posta decemberben nyolcvanmillió küldeményre számít.
Egyre többen küldik elektronikus úton év végi jókívánságaikat. Az internetes képeslapok gyűjtőoldalán tizenhét lap csak karácsonyi e-cardokat tartalmaz, de a többi szolgáltatónál is található havas, angyalkás lap. A legtöbbjük animáció, de akad zenélő is. Van hely a személyes üzenetnek, és nagy előnyük, hogy ingyenesek. Viszont mégsem igazi képeslapok, nem kézírással íródnak és a tükör mellé sem tehetők.

Magyarországon sokan vannak, akik ragaszkodnak a hagyományokhoz, és a postára bízzák a közvetítést.

Vannak, akik még mindig ragaszkodnak a hagyományos képeslapokhoz. Mások az interneten keresztül kívánnak boldog karácsonyt Fotó: Karnok Csaba, www.kepeslap.hu
Ha mégis újítani akarnak, személyes bélyeget ragasztanak a levélre, vagy Nagykarácsonyon keresztül küldik a képeslapot. Tavaly az utóbbi szolgáltatással hatszázezren éltek. Decemberben 80 milliónál több küldeményre számítanak a postán, ami többszöröse egy átlagos hónapnak – tudtuk meg Gara Pétertől, a Magyar Posta Rt. kommunikációs menedzserétől. Hogy ebből mennyi az ünnepi képeslap és mennyi a levél, nehéz megmondani, ugyanis ma már legtöbben borítékban adják fel a lapokat is.

Táviratozni azonban már nem szokás karácsonykor és szilveszterkor. Gara Péter szerint ez az az üzenetküldési forma, melynek helyét az e-mail, az SMS és az MMS veszi át. A posta ennek ellenére fenntartja ezt a szolgáltatást, amire leginkább esküvő, gyermekszületés vagy haláleset esetén van kereslet.

Az egyik mobilszolgáltató cég kommunikációs igazgatója, Somlyai Dóra elmondta: a legnagyobb SMS-forgalmuk decemberben van, ilyenkor 50 százalékkal több szöveges üzenetet küldenek előfizetőik, mint máskor. Sokat karácsonykor, még többet szilveszterkor. Tavaly december 31-én az éjfél előtti és utáni időszakban óránként félmilliónál is több SMS indult el a hálózatból, ami tíz százalékkal volt több az előző évinél. A mobilszolgáltató idén ennél is nagyobb forgalomra számít.

Rekordot döntött 2004 végén az MMS is: 2003-hoz képest karácsonykor és szilveszterkor ötször annyi képet továbbítottak ennek a vállalatnak a mobilosai.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pont kerülhet a pofozkodás végére

Újra meghallgatnak két villamosvezetőt, ami után lezárják a gyermekbántalmazással kapcsolatban… Tovább olvasom