Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Gyors sörök a szegedi garázsboltban és előtte

Szeged - A garázsboltok egy része kocsmaként funkcionál Szegeden. Olcsóbb a sör, mint sok ivóban, ráadásul egyúttal a bevásárlás is elintézhető – már ha marad pénz. A dolog szépséghibája csak annyi, hogy az üzletet emiatt be is zárhatják.
– Két üveg ászokot kérek. Fel lehetne bontani az egyiket?
– Na jó, de ne az üzletben igya meg.
– Jó, akkor kimegyek a bolt elé.
– Elvileg ott sem lehetne...
– Tudom, de kockáztatok.
– Rendben. Az üveget majd hozza vissza.
– Lehet, hogy elsétálok ivás közben.
– Jó, akkor számolom az üveget is.

Kőbánya blues

– Amikor Kőbányán dolgoztam, reggelente nem mertem bemenni a boltba kiflit venni, mert tele volt olyanokkal, akik ott ittak. Féltem tőlük, mert a italtól felbátorodva beszólogattak. Később mentem be, 10 körül, akkora már elmentek, de a környéket teledobálták kis üveggel. Mindig kiszámoltam forintra a pénzt, nehogy azt az aprót kapjam vissza, amit a törzsvendég összefogdosott – mondta egy Budapesten élő szegedi lány. Ő itthon nem tart a boltban ivóktól, szerinte a „mieink" ártalmatlanok a pestiekhez képest.

A fenti beszélgetés egy szegedi garázsdiszkontban hangzott el. Először vásároltam ott, mégsem tartott sokáig rábeszélni az eladót, hogy vegye elő a sörnyitót. A bolt előtt többen, a boltajtóban egy férfi ácsorgott bontott üveggel a kézben, pedig ez az üzlet elvileg nem kocsma. Az eladó kibontotta az üveget, majd előzékenyen visszaszorította a kupakot, hogy kényelmesen tudjak sétálni vele.

Egy másik boltban ki is írták: „alkoholt a helyszínen fogyasztani tilos". Ennek ellenére – a környéken lakók beszámolója szerint – a törzsvendégek már délelőtt megérkeznek, támasztják az üres zöldséges állványt (az eladó szerint azért nincs rajta paradicsom meg paprika, mert az „nem ment"). Néha felugranak a kutyáért, ha szép az idő, leülnek a padra. Ha hideg van, a boltajtóban maradnak, és igazi kocsmahangulatot teremtenek.

„Ma egész nap Palinál vakoltam." „Akkor igyál egyet, mert megérdemled!" – csíptünk el egy beszélgetésfoszlányt.

– Hogy érzi magát? – kérdeztük a fiatal eladólányt, aki visszakérdezett: „Közöttük egész nap! Mégis hogy érezném magam?!"

Más-más hatóságok bevonásával adnak engedélyt élelmiszerbolt, illetve kocsma nyitására – tudtuk meg a szegedi polgármesteri hivatal általános igazgatási irodáján. Ha valahol csak kenyeret, tejet, öblítőszert árulhatnának, ott nem szabad Éva vermutot itatni a vevőkkel. Ha mégis ez történik, első körben megtiltják az üzletnek, hogy olyan tevékenységet folytasson, amire nem szól az engedélye, második körben – „fellebbezésre való tekintet nélkül" – azonnali hatállyal bezáratják a boltot. Erre egy júliusban érvénybe lépett, a korábbihoz képest szigorúbb kormányrendelet ad lehetőséget. Szegeden július 13. óta nem zárattak még be boltot, de már előfordult, hogy felhívták a tulajdonos figyelmét: maradjon annál a tevékenységnél, amire az engedélye szól.

A fogyasztók is büntethetők

Szeszes italt közterületen inni szabálysértésnek minősül. Ezt egy kormányrendelet mondja ki, a részleteket pedig önkormányzati rendelet szabályozza. E szerint tilos szeszes italt fogyasztani Szeged közterületein, különösen élelmiszereket, italokat és élvezeti cikkeket árusító üzletekben, előtt és környékén, közforgalmú járműveken, a lakóépületek kapualjaiban, lépcsőházaiban, és idegenek számára az udvaron. Tilos alkoholt inni a beépítetlen, bárki által megközelíthető ingatlanokon is. Aki ezt megszegi, akár 50 ezer forintra is büntethető.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kis kutya, nagy csont

Mamutcsontot talált Nagy-Britanniában egy drótszőrű kis kutyus. Daisy gazdájával gyakran sétál a… Tovább olvasom