Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Gyorsabban árad a Maros és a Tisza

Szeged - A korábban vártnál gyorsabban nő a Tisza vízszintje Szegednél az áradó Maros miatt. A következő napok csapadékos időjárása újabb árhullámokat indíthat el.
Az elmúlt két napban a Maros felső és középső szakaszán is voltak kisebb áradások. A lassú vízszintemelkedés a hétvégén is folytatódik, de a vízállás továbbra is a készültségi szint, azaz 400 centiméter alatt marad. Emiatt hosszabban és gyorsabban árad az Alsó-Tisza.

A jövő hét elején Csongrádnál és Mindszentnél az első fokú készültségi szint, azaz 650 centiméter fölött, Szegednél pedig ez alatt várható a tetőzés – tudtuk meg Andó Mihálytól, az Atikövizig központi védelemvezető helyettesétől. Első fok feletti vízállásokra péntektől Mindszentnél, szombat estétől pedig Csongrádnál lehet számítani. A hét végére enyhe, csapadékos időt jelzett a meteorológia, és ez újabb árhullámokat indíthat el.

Szegednél 650 centiméter alatt tetőzik a Tisza. Fotó: Schmidt Andrea
Szegednél 650 centiméter alatt tetőzik a Tisza.
Fotó: Schmidt Andrea

Az igazgatóság területén három belvízvédelmi szakaszon másodfokú belvízvédelmi készültség van érvényben. A szivattyúk naponta 1,1 millió köbméter vizet emelnek át.

Szabó László, a Csongrád Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal vízgazdálkodási felügyelője elmondta: a torontáli, a Tisza–Maros-zugi, a sámson–apátfalvi és a kurcai védelmi szakaszon tíz telepen dolgoznak a vízgazdálkodási társulatok szivattyúi, általában napi tíz órában. A szakemberek még csak becsülni tudják az elöntött területek nagyságát: 26 ezer hektár lehet átnedvesedve. Ennek egy része a gyep, illetve szántóföld széle, ahol nem okoz komoly kárt a belvíz. Ha nincs utánpótlás, a növények tűrése 8–10 nap, azaz ennyi ideig károsodás nélkül átvészelik a csapadékos időszakot. Elsődleges feladatuk azonban a belterületek, lakott tanyák, gazdasági épületek mentesítése.

Olvasóink írták

 • 5. bo 2010. január 11. 08:42
  „Tegnap lesétáltam a Maros partra. Van még vagy 2 méter, hogy kilépjen a medréből, de ami szemét jön a románoktól, az kritikán aluli!:-(”
 • 4. maci52 2010. január 10. 12:31
  „Erről is a Jobboldal tehet,mondjátok meg Mesterházynak.
  Láttam Vonát,Orbánt fohászkodni az Úrhoz.”
 • 3. ebbolelegvolt 2010. január 10. 00:28
  „Az 1956-os évben a Forradalom és Szabadságharc mellett volt egy másik nagy tragédia is az országban, amelyről viszonylag keveset hallunk.
  Baján kiöntött a jegesár és egy teljes városrész elöntött a víz, rajta jégtáblákkal.
  A jégtáblákat hordozó árvíz sokkal nagyobb kárt tud okozni a lakóházakban, mint a jég nélküli árvíz.
  Most épp nincs befagyva a folyó. Ez szerencse.
  Talán a Tisza se önt ki, ez is szerencse.
  Ki tudja meddig élhetünk a szerencsénkből?”
 • 2. Gazficko 2010. január 09. 22:12
  „Dm is mit csodálkozik,hisz minden évben kiönt a Tisza”
 • 1. rolee 2010. január 09. 20:07
  „Első :D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Időutazás a Délmagyarral: Mikor a külügy belüggyé válik

1991: Háború déli szomszédunknál és a Perzsa-öbölben - ez utóbbiról délutáni különkiadás is megjelenik. Itthon is történelmet írunk: kivonulnak az utolsó szovjet katonák. Tovább olvasom