Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Gyorsabban fogyunk

Tizenhat esztendeje nem kötöttek ilyen kevesen házasságot Csongrád megyében, mint az idei első félévben. Gyorsult a népességfogyás is, pozitívum viszont, hogy jelentősen csökkent a csecsemőhalálozás – írja a KSH Szegedi Igazgatóságának minapi jelentésében dr. Takács Béláné.
Csongrád megyében 2006 első felében – az országostól eltérően – erősödött a népességcsökkenés üteme. Az esztendő első hat hónapjában 1785 újszülött jött a világra és 2854 lakos hunyt el. Az előző év azonos időszakához képest a születések száma kilenc, a halálozásoké öt százalékkal csökkent. Az 1069 fős természetes fogyás mintegy két százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A népességcsökkenés mértéke a 2005. január–júniusi 4,9 ezrelékkel szemben idén már 5,0 ezrelék volt. Ez a megyei érték változatlanul rosszabb, mint a 3,7-es országos átlag, ugyanakkor a dél-alföldi régiósnál kedvezőbb.

Jelentősen csökkent viszont a csecsemőhalálozások száma: míg tavaly az első félévben 24, addig idén ugyanebben az időszakban 7 csecsemő halt meg egyéves kora előtt. Így ezer élve szülöttre 3,9 csecsemőhalál jutott, ami jóval kevesebb és kedvezőbb az 5,2-es országosnál.

Az elmúlt évek alacsony házasodási kedve ez év első hat hónapjában tovább mérséklődött. A 664 megyei esküvő három százalékkal maradt el az előző év azonos időszakáétól, sőt 1990 óta a mostani volt a legkevesebb. A megyében így minden ezer lakosra csupán 3,1 házasságkötés jutott, az országostól (3,6) kicsivel elmaradva.
Szegeden a 732 csecsemő 7 százalékkal, míg a 950 halálozás 4 százalékkal kevesebb az előző évinél. A 311 új házasság majd 3 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Botka László győzött Szegeden

A választási adatok 70 százalékos feldolgozottsága mellett az eredmények a vártnál nagyobb… Tovább olvasom