Délmagyar logó

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 5°C | 13°C Még több cikk.

Gyorsan változnak az utazási szokások

A gazdasági kényszer hatására is változnak közlekedési szokásaink. Mindezt a legveszélyeztetettebb szereplők, a gyerekek szemszögéből nézve kiderül: Szegeden és környékén csökken azoknak a kicsiknek a száma, akik egy karambol miatt súlyosan vagy könnyebben megsérültek, de a halálos áldozatok száma változatlan.
A közlekedési ismeretek terjesztése, a baleset-megelőzési akciók hatása azon is lemérhető, hogy Szegeden és környékén – a 2003-beli 43-ról 2005-ben 26-ra – csökkent a karambol miatt súlyosan vagy könnyebben sérült gyerekek száma – véli Kónya Zsolt. A Szegedi Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője elmondta: a múlt évben 267 közlekedésbiztonsági témájú előadást tartottak, programjaikon 6485 diák vett részt. E nagyszabású rendezvénysorozat két rendőrnő munkájához köthető, de mindig számíthatnak a városőrség támogatására is.

Az autót vezető felnőtt felelősségére irányítja a figyelmet, hogy a tavalyi 26 baleset közül 17-ben utasként sebesült meg a gyerek. Az okok között szerepel, hogy a szülő nem használtatta kicsinyével a speciális ülést, illetve a biztonsági övet.

A szakemberek szerint a diákok biztonságát szolgálná, ha az iskolai tananyagba is beépülne a közlekedési szabályok, az elsősegélynyújtás oktatása.

Gazdasági szempont, például a benzin drágulása is módosítja a közlekedési szokásokat. Az ACNielsen piackutató cég 24 országban végzett vizsgálata kimutatta: a benzin árának növekedése miatt a magyarok mintegy egyharmada használja ritkábban autóját, mintegy ötöde inkább a tömegközlekedést veszi igénybe, egy másik ötöde pedig más módon is visszafogja fogyasztását. Húsz európai ország közül a legnagyobb arányban a magyarokat érinti a benzin drágulása: honfitársaink 58 százalékának életét érzékenyen érinti az árspirál, míg a cseheknél ugyanez az arány 27, a franciáknál 55 százalék.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A lakók újítják fel a Hágit

Fordulat történt az 1997. december 31. óta zárva tartó Hági ügyében, tegnap megkezdődött az épület… Tovább olvasom