Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Gyorssegély és ügyvéd jár az áldozatoknak

Azonnali pénzsegélyt vagy akár ingyenügyvédet is kérhetnek a különböző bűncselekmények áldozatai. A Csongrád Megyei Áldozatsegítő Szolgálathoz tavaly 600 ügyfél nyújtotta be kérelmét, akik között összesen 7 millió forintot osztottak szét.
– Betessékeltem a vendégeket a konyhába, de az ajtót elfelejtettem kulcsra zárni. Míg a barátokkal vígan beszélgettünk, a rabló besurrant az előszobába, és leakasztott a fogasról két táskát. Odalett az összes iratom, a bankkártyáim, az autóm slusszkulcsa és némi pénz. Mire minden szükséges okmányt újra beszereztem, legalább 300 ezer forintot elköltöttem – mesélte a neve elhallgatását kérő szegedi asszony.

Csongrád megyében évente több ezer ember esik valamilyen bűncselekmény áldozatául. A sértettek nem maradnak teljesen magukra, segítséget kérhetnek a 2006 óta Szegeden is működő Csongrád Megyei Igazságügyi Hivatal Áldozatsegítő Szolgálattól. Az önálló szakmai szolgálatok minden megyében és a fővárosban is jelen vannak, országos hatáskörrel. Azaz ha például egy Csongrád megyei lakost a fővárosban lopnak meg, az ottani szolgálatnál is kérhet segítséget.

– A segítségnyújtás több formájával élhet a bűncselekmény áldozata – tudtuk meg Zöldi Klárától, a megyei szolgálat vezetőjétől. Attól függően, hogy kivel mi történt, kérheti többek között, hogy segítsék elő érdekérvényesítését, de igényelhet kárenyhítést is. Az említett esetben például a szegedi nő kérhetett volna azonnali pénzügyi segélyt. Ennek legmagasabb kiszabható összege 2009-ben 79 ezer 550 forint. Esetleg ingyenes ügyvédi segítséget is kaphatott volna akkor, ha van lakásbiztosítása, de a biztosító nem akar fizetni. A szolgáltatónál azon az áldozaton is segítenek, aki lelki krízishelyzetbe kerül a bűncselekmény miatt – pszichológust kutatnak fel neki.

Baumann Anitának és Bense Ágnesnek szerencsére eddig még nem volt szüksége a szolgálat segítségére. Fotó: Karnok Csaba
Baumann Anitának és Bense Ágnesnek szerencsére eddig még nem volt szüksége a szolgálat segítségére. Fotó: Karnok Csaba

– Tavaly 600 ügyfél nyújtott be kérelmet a szolgálathoz – magyarázta Zöldi Klára. Az ügyek 86 százaléka vagyon elleni bűncselekmény volt. A kassza felülről nyitott, nem fordulhat elő, hogy a rászoruló áldozatok ne kapjanak pénzügyi segítséget. Tavaly összesen 7 millió forintot tudott adni a szolgálat az Igazságügyi Hivatal büdzséjéből.

Plasztikai műtétet is fizetnek

– Nem hallottam az áldozatsegítő szolgálatról. Szerencsére eddig nem is lett volna szükségem a segítségükre – mondta Baumann Anita. A fiatal lány nem az egyetlen, kevesen tudják, hogy ha például zseblopás vagy rablás következtében eltűnnek érvényes irataik, ingyen is pótolhatják azokat. Más segítségre is számíthatnak: a fővárosban például már előfordult, hogy személy elleni bűncselekmény következményeképpen szükségessé vált plasztikai műtét árát fedezte a szolgálat. A támogatásokat, illetve azokról információt Szegeden, a Belvedere-székházban (Tisza Lajos krt. 2–4., I. emelet) kaphatnak az áldozatok, akik a 62/549-190-es telefonszámon is érdeklődhetnek. Áldozatsegítéssel kapcsolatos további felvilágosítást a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály Bárka Csoportjánál, a 62/562-400/11-65-ös melléken kérhetnek.

Olvasóink írták

  • 1. che 2009. február 12. 20:53
    „Jó tudni ennyi év után milyen jogok illetik meg a magyarokat...mert mind áldozatok vagyunk !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevesek kiváltsága volt a királyi páholy Szegeden

Szeged - Ferenc Józseftől Göncz Árpádon át világhírű művészekig sokan megfordultak az elmúlt 125 évben a Szegedi Nemzeti Színház királyi páholyában. Tovább olvasom