Délmagyar logó

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Gyorstalpaló - túrázóknak

Szeged - Ásotthalmi csodarét, Fehér-tó, Széksós-tó, Mártélyi tájvédelmi övezet és még sok kikapcsolódást biztosító hely áll rendelkezésünkre a megyében, ha a közelben szeretnénk túrázni. Csupán egy szabad délután és egy kis kitartás kell hozzá.
„Számomra a természet a valós világ, itt mindig feltöltődöm: egy szép panoráma, egy méltóságteljes fa, egy kecses virág szépsége feledteti velem a hétköznapi taposómalmot, és más dimenziókba emel" – olvashatjuk a Szegedi Vörös Meteor Természetjáró szakosztály elnökének, Nagy Zsuzsannának bemutatkozó szövegét. Hogy közelebb hozzák a természetet a Vörös Meteor, a Mórahalmi Erdei Iskola és hasonló csoportok rendszeresen szerveznek természetjáró túrákat, amelyeken bárki részt vehet.

A Fehér-tó madárvilága sok turistát vonz. Fotó: Karnok Csaba
A Fehér-tó madárvilága sok turistát vonz.
Fotó: Karnok Csaba

Gyalog maximum 22, kerékpárral 40 kilométer

Ha többnapos túrázást szervezünk, leginkább arra kell vigyáznunk, hogy gyalog napi maximum 20–22 kilométert, kerékpárral maximum 40 kilométert tegyünk meg, hogy ne hajszoljuk túl magunkat. Mindig legyen nálunk elegendő folyadék, élelem és elsősegélydoboz. Ahhoz, hogy mindenre felkészülhessünk, fontos, hogy vigyünk magunkkal kalapot, naptejet, kullancsriasztót, zseblámpát, meleg ruhát és esőkabátot. Ha sátorozni tervezünk, különösen oda kell figyelnünk, hogy a helyszín, amit éjszakázáshoz választunk, biztonságos legyen. Szeptember első néhány hete ideális a túrázáshoz.

– Minden hétfőn megbeszélést tartunk a szegedi Somogyi-könyvtárában 16.30-tól. Ezeken az összejöveteleken az érdeklődők beszélgethetnek a tapasztalt tagokkal, és jelentkezhetnek túráinkra. Legközelebbi programunk a kétnapos Ember a gáton éjszakai teljesítménytúra, szeptember 10–11- én. A túrát 10, 40, 50, vagy akár 72 kilométeres szakaszon is teljesíthetik a résztvevők csónakkal, kerékpárral, vagy gyalog – mondja Nagy Zsuzsanna. – Az érdeklődők leginkább a nyugdíjas korosztályból kerülnek ki, a fiatalok közül kevesen jelentkeznek.

Rakonczai Lászlóné bronzjelvényes gyalogostúra-vezető és aranykoszorús túrázó szerint ennek az az oka, hogy a fiatalabbak körében népszerűbb a „maszek túra", azaz a szervezetlen túrázás, amelyen néhány tagú baráti társaságok vesznek részt. – Kisebb csoportban sokszor élvezhetőbb egy ilyen kirándulás. Fontos, hogy a csapat minden tagja egyforma érdeklődésű, igényű és teherbírású legyen, így elkerülhetők az összetűzések – meséli a tapasztalt túrázó.

– Csongrád megyében a legfontosabb túracélpontok közé tartozik az Ásotthalmi csodarét, a Fehér-tó, a Zsombói láperdő, a Széksós-tó, a Csaj-tó és a Mártélyi tájvédelmi központ. Ezek mindegyike kivételesen gazdag növény- és állatvilágáról híres. Valamennyi helyszín engedély nélkül, kerékpárral és gyalog is megközelíthető, így egy hosszabb kirándulás megfelelő célpontjai lehetnek – mondja Rakonczai Lászlóné.

Olvasóink írták

 • 11. GondaIstván 2011. szeptember 06. 08:05
  „10. gubanc: Ezt inkább egymás között kellene eldönteni a szakembereknek (http://www.geo.u-szeged.hu/~joe/pub/GPS/deep_end.htm). Miért olyan nehéz ez?”
 • 10. gubanc 2011. szeptember 05. 18:48
  „Kedves Gonda Úr! El van maradva. az egyike vagyok annak a geodéta team-nek, amely három műszerrel és háromféle módon igazolta, hogy az ország legmélyebb pontja 75, 6 m Tiszasziget közigazgatási területén Az Ószentiváni -főcsatorna és a volt csókai vasútvonal (felszedve) metszéspontján van. az emlékhelyet valamikor a Természetbarát
  Szövetség táborhelynek kapta az akkori tanácstól. Ez magasabban van kb. 1 m-el. Csak azt szimbolizálja, hogy Tiszaszigeten van a legmélyebb pont. Abban az időben amikor az oszlopot állították turista a Jugoszláv határtól 7 km-en belüli sávba nem léphetett ám, csak külön engedéllyel.”
 • 9. Calypsol 2011. szeptember 05. 17:18
  „Kerékpárral max. 40 km egy nap? Azért annál jóval többet is lehet tekerni anélkül, hogy túlhajszolná az ember magát.”
 • 8. szpirigonzálesz 2011. szeptember 05. 12:10
  „Az ásotthalmi láprét vagy "Csodarét" különleges növénytani értékei miatt már országos védelem alatt áll.”
 • 7. jozko 2011. szeptember 05. 10:35
  „Hát bizony sokan nem tapasztalták még, mi is az a királydinnye vagy a sulyom...
  Vagy hogy a mártélyi hgoltágban akkora kagylókra léphetnek, amekkorákért a fél Adriát végig kell búvárkodni...”
 • 6. favágó 2011. szeptember 05. 09:07
  „És én még leszóltam az asszonyt a múltkor! Arrafelé voltunk autóval, nosza nézzük meg a legmélyebb helyet!
  Megkérdezte, behúztam a kéziféket, nehogy elguruljon az autó. Én meg: Innen, hova? Fölfelé?”
 • 5. Állampolgár 2011. szeptember 05. 08:28
  „4.) http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/gyalanal_van_az_orszag_legmelyebb_pontja/2038862/”
 • 4. GondaIstván 2011. szeptember 05. 08:25
  „Igen sokan Tiszaszigeten tudják, de a valóság más:
  http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/gyalanal_van_az_orszag_legmelyebb_pontja/2038862/
  http://hu.wikipedia.org/wiki/Gy%C3%A1lar%C3%A9t
  http://www.geo.u-szeged.hu/~joe/pub/GPS/deep_end.htm
  http://wikimapia.org/2002467/hu/Gy%C3%A1lar%C3%A9t-L%C3%BAdv%C3%A1r-95-8-m-Mo-igazi-legm%C3%A9lyebb-pontja

  Más: Szép látnivaló még télen a Maros kanyarulataiban felhalmozódó jégtorlaszok.”
 • 3. favágó 2011. szeptember 05. 08:07
  „2! Tudtommal Tiszasziget mellett van az ország legmélyebb pontja! Még egy szép tábla is van a pihenőhely mellett!”
 • 2. GondaIstván 2011. szeptember 05. 07:50
  „Tudnám még ajánlani Gyálaréten az ország legmélyebb pontját, ahol egy magaslesről lehet gyönyörködni a háborítatlan, nádasos tájban.”
 • 1. vadruca 2011. szeptember 05. 07:33
  „A felsorolt megyei jeles helyek nagyszerű természeti szépséggel bírnak. -Viszont elszomorító, hogy a városlakók zöme nem ismeri a saját városának a környékét se. Nem ismerik a város környéki szép táborozó helyeket, a gombás lelőhelyeket, az ibolyatermő helyeket, a hangulatos folyómenti erdő - liget részeket, a fákat, növényeket, madarakat.Nem ismerik az egyes határrészek régi-ősi neveit. Pedig, ha felkerekedik az apa, anya,gyerekek - akár biciklivel is - viszik a kis bográcsot, eltöltenek egy napot valami szép ligetes helyen, esetleg gombásznak, vadvirágot szednek, egy-egy ilyen nap egész élere szóló emlék lehet a gyerekeknek. Én, annak idején ezt tettem a gyerekeimmel és most már ők csinálják ezt az unokáimmal.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Drámaian fogy a magyar: bizonytalanságban nem szülnek gyereket

A bizonytalan gazdasági és párkapcsolati háttér, a megváltozott szemléletmód mind hozzájárul ahhoz, hogy évről évre kevesebb gyerek születik. Tovább olvasom