Délmagyar logó

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

Gyorsulás, skidelés, trükközés az éjszakai fix bringázáson

Szeged - Újabb versenyt rendezett hétfőn a Fixeged társaság. Ezúttal Újszegeden gyorsultak és „skideltek" a srácok, az Árvízi Emlékműnél pedig ügyességi számokban mérték össze erejüket.
- Öt versenyszámban mérték össze erejüket tegnap éjszaka Szeged legvagányabb bringásai. A Fixeged társaság rendszeresen tart versenyeket mostanában, ezúttal egy új számban, a night criteriumban is villoghattak a fixisek.

– Ma nincs túl sok indulónk, de annál nagyobb a lelkesedésünk – mesélte Csőke Szilárd főszervező a Mono Zenebárban, ahonnan az est rajtolt.

A 14 induló a 20:30-as kezdésnél közösen gurult át Újszegedre, a Kállay Ligetbe, itt hét kört kellett tenniük a kijelölt pályán. Ez volt a „criterium", a versenyzők szédítő sebességgel száguldottak, fékezés nélkül hajtották bringájukat. Holtversenyben végeztek ketten, a főszervező habozott, hogy kinek ítélje az első díjat.

Fotó: Kmetovics Milán (galéria)

– Lemondok a díjról, mert váltottam – oldotta meg a helyzetet az egyik holtversenyző, aki váltós biciklivel érkezett. A hangulat hasonló volt végig, a bandában mindenki ismeri a másikat, nem a díjak, hanem a fixizés szeretete miatt érkeztek.

A „skidelés" következett. Ennek lényege, hogy a hajtásban nincs szabadonfutó alkatrész, a pedál és a kerék állandó kapcsolatban van. Skid-elni tehát annyit tesz, hogy a kereket nem lassítják, hanem hirtelen mozdulattal megállítják. Ezt a versenyszámot a címvédő Nagy Máté nyerte, aki az egyik első szegedi fixis. A hangulatot a néhány elhaladó autós sem törte meg, de a sofőrök is becsületesen lassítottak, amikor meglátták az elvetemült bringásokat.

A fixisek nem sokkal 10 óra előtt már az Árvízi Emlékműnél gyakoroltak a „trackstand", a „footdown", és a „best trick" számokra.

Fotó: Kmetovics Milán (galéria)

– Nincs tapasztalatom extrém sportok lebonyolításában – vallotta be Szilárd, amikor a legjobb trükköt kellet díjazni. Azt végül a felbukkanó utánpótlás egyik tagja, Bence nyerte, egy teljes kormányforgatásnak köszönhetően. A „trackstand" volt talán az egyik legnehezebb szám. Ilyenkor nem szabad a versenyzőknek letenniük a lábukat, egy helyben állva kell „életben maradni". Ez a számot is Máté nyerte, aki 4 perc 20 másodpercig állta meg helyét.

Keretbe foglalták az éjszakát a fixisek, ugyanis a Monóban volt az eredményhirdetés. Szilárd ülést, pólót, kormányt osztott szét az győztesek között. Az after buli hajnalig húzódott, sokan kitámasztás nélkül végezték, persze bringa ehhez a számhoz már nem kellett.

Definíció

Hogy mindenki értse: a fixie, az örökhajtós kerékpárok fő jellemzője, hogy nincs a hátsó tengelyükön szabadonfutó mechanika, nincs fékjük, általában egy áttételük van. Ha a hátsó kerék forog, a pedálok is a megfelelő irányba forognak vele együtt, így nem lehet vele úgy gurulni, hogy pihennek a lábak.

Olvasóink írták

  • 1. atomboy 2011. március 29. 10:57
    „"A ,,footdown" volt talán az egyik legnehezebb szám. Ilyenkor nem szabad a versenyzőknek letenniük a lábukat, egy helybe állva kell ,,életben maradni"."

    Az tracksand. A footdown annyiban kulonbozik, hogy korbe-korbe kell gurulni, minden kieso utan kisebb a kor.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűzriadó volt a Bölcsészettudományi Karon

Megyei ellenőrző gyakorlatot tartott a tűzoltóság a Szegedi Tudományegyetem Egyetem utcai épületében. Tovább olvasom