Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Gyüdi Sándor Liszt-díjat kapott

A nemzeti ünnepen Liszt-díjjal tüntették ki Gyüdi Sándort, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgató-karnagyát, aki együttesével nemcsak idehaza, hanem Nyugat-Európában is rendre sikert arat.
Gyüdi Sándor (balról) operakarmesterként legutóbb Rost Andreával és Berkes Jánossal aratott nagy sikert a nagyszínházban. A szerző felvétele
– Meglepetéssel fogadtam, természetesen nagyon jólesett. Tekintettel arra, hogy a karmester maga egyetlen hangot sem tesz hozzá a produkciókhoz, az elismerésbe beleértendő annak a sok muzsikusnak a több éve tartó munkája is, akiken keresztül megvalósíthatom a zenélést – mondja kitüntetése kapcsán Gyüdi Sándor, aki munkája legfőbb értékei között az együttesépítést és a sok műfajúságot említi, amibe a kóruséneklés, a korábbi karigazgatói működése éppúgy bele tartozik, mint az operadirigálás vagy a szimfonikus muzsikálás.

– Ha összehasonlítjuk a látszólag azonos jogi és finanszírozási keretek között működő, azaz önkormányzati fenntartású, vidéki szimfonikus zenekarokat, akkor egyes paramétereket tekintve nagy különbségeket találunk. Szombathelyen például van egy hangversenyterem, ami egyben az ottani zenekar székháza is, azaz ugyanott próbálhatnak a muzsikusok, ahol koncerteznek, ráadásul operát nem játszanak, így meglehetősen kényelmes, egyszerű az életük a miénkhez képest. A legfontosabbnak most azt tartom, hogy a zenekarunk elhelyezési gondja mielőbb megoldódjon. Remény van arra, hogy a kérdés hamarosan rendeződik, és megkaphatjuk székháznak a Korzó mozit. Ennél csak az lenne még nagyszerűbb, ha Szegeden is létesülhetne egy igazi hangversenyterem, amely nemcsak a mi együttesünknek, hanem mindenféle koncertezésnek is méltó otthona lehetne. Szeretném, ha olyan idők jönnének, amikor a város a kultúráján keresztül keresi a boldogulását, és ez felértékeli a nívós produktumokat.

Névjegy

Gyüdi Sándor a JATE-n szerzett matematika–fizika szakos középiskolai tanári oklevelet, majd a Zeneakadémián karvezetői diplomát. 1988-ban a Szegedi Nemzeti Színház karigazgatója lett, átvette a Vaszy Viktor Kórus vezetését is. Operakarmesterként Gregor Józseftől Rost Andreán át Montserrat Caballéig több világsztárral is fellépett. 1999-ben a szegedi szimfonikusok igazgató-karnagyává választották. A barokktól a kortárs zenéig ível repertoárja. Együttesével rendszeresen vendégszerepel Nyugat-Európában, 2003 áprilisában a spanyol királyi család hivatalos húsvéti koncertjét dirigálta a Palma de Mallorca-i katedrálisban. Jelentős szakmai közéleti tevékenységet is folytat, többek között a Magyar Szimfonikus Zenekarok Szövetségének társelnöke.

Lapunk nemrégiben megkérdezte az utca emberét: hallgat-e komolyzenét. Négyből egy járókelő akadt, aki volt már életében szimfonikus koncerten. Gyüdi Sándor erre azt mondja: – Ha az emberek negyede rendszeresen hallgatna komolyzenét, az már nagyon jó arány lenne. Az igényes zene nemcsak a koncertlátogatókat építi, hanem rajtuk keresztül a többieket is. Meggyőződésem, hogy az a tanár, aki hangversenyekre jár, a tanítványaira is másképp hat, mint ahogyan az a vállalatvezető is, akire nagy hatást gyakorol egy zenei élmény, a beosztottjainak jobb főnöke lesz, mert a muzsika beépül a személyiségébe. A zene társadalmi hasznosságának anyagi részét is föl lehetne tárni szociológiailag. Tény, hogy a komolyzene rendszeres hallgatói között kevesebb a szenvedélybeteg, a bűnöző, s ezzel közvetve a társadalomnak megtakarítást hoz. Abban is biztos vagyok, hogy hazánkat a kultúra értékeli fel leginkább.

Szeged friss Liszt-díjasa első koncertjét Debrecenben adja: a Kodály Kórussal Rossini Ünnepi miséjét dirigálja. Zenekara évek óta részt vesz a spanyolországi Bilbaóban operaprodukciók létrehozásában, épp ma indul az együttes az idei turnéra. Massenet Manonját mutatják be négy előadásban nemzetközileg elismert énekes szólisták fellépésével. Gyüdi Sándor pedig egy spanyol zenekarral Murciában vendégszerepel: Liszt, Kodály és Bartók műveiből összeállított magyar koncertet dirigál. A hazatérés után még jelentős koncertek várnak az együttesre a filharmóniai bérletben. Fontos feladat ebben az évadban még Vántus István operájának, az Aranykoporsónak a bemutatása is. A Művészetek Palotája után a másik rangos budapesti helyszínen, a patinás Zeneakadémia felújítás előtt álló nagytermében is fellépnek. A nyáron sem pihenhetnek túl sokat, hiszen szabadtérin is több feladatuk akad: Juronics Tamás Új világ című balettprodukciójában és a Bánk bánban is közreműködnek, és készülnek a hagyományos ajándékkoncertre is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eskü és tüntetés

Erdélyben két március 15-i esemény készül, megtestesítve a dilemmát: politikai alkuk révén vagy… Tovább olvasom