Délmagyar logó

2019. 06. 16. vasárnap - Jusztin 20°C | 33°C Még több cikk.

Gyümölcsöző volt a sok tavaszi napsütés: 3 héttel korábban indult a hazai eperszezon

Gyümölcsöző volt a sok tavaszi napsütés: 3 héttel korábban indult a hazai eperszezon
Zsombó, Hódmezővásárhely - Korábban indult az idei eperszezon: már kapható magyar áru is. Az ára egyelőre még az import háromszorosa, de hétről hétre csökken majd. Vélhetően hamarabb le is fog érni, így aki pünkösdkor szeretne befőzni, valószínűleg nem kap már hozzá alapanyagot.
A sok tavaszi napsütés miatt három héttel hamarabb indult idén az eperszezon: múlt héten már elkezdték szedni a fólia alatt termesztett gyümölcsöt. A piacokon egyelőre még hitetlenkedve fogadják, hogy nem Görögországból vagy Spanyolországból való a kínált portéka – bár ez most még az árán is látszik. Míg a messziről jött gyümölcs kilójáért ezer, a hazaiért akár háromezer forintot is elkérnek.

– Április 23-án szoktuk az első epreket leszedni, most április 3-án már árultuk – mesélte Rescsik László. A zsombói gazda 1,4 hektáron termeszti az epret, speciális technológiával. A vegyszermentes gyümölcsöt biológiai védelemmel állítja elő. Többek között ennek is köszönheti a korai termést.
Rescsik László már egy hete árulja a zsombói epret. Fotó: Török János
Rescsik László már egy hete árulja a zsombói epret. Fotó: Török János
– Amellett, hogy permetszerek helyett betelepített rovarokat használok, nálam a virágokat is poszméhek porozzák be. Ezek már 10 fokban is dolgoznak, amikor a méhek még nem. Mivel február végén már virágzott az eper, erre szükség is volt – magyarázta. 

A gazda úgy számol, május első harmadában terem majd dömpingszerűen az eper, május 20-szal pedig véget ér a szezon. – Aki pünkösdkor szeretne dzsemnek valót venni, valószínűleg pórul jár. Addigra ugyanis a szabadföldi eper is leérik – mondta. Idén ráadásul várhatóan kevesebb eper lesz, mint tavaly, előző évben ugyanis annyira rossz szezont zártak a gazdák, hogy most 30-40 százalékkal kevesebbet ültettek. 
Az egyik Teleki utcai zöldségesben Vásárhelyen a görög epret Afrodité kínálja. Fotó: Imre Péter
Az egyik Teleki utcai zöldségesben Vásárhelyen a görög epret Afrodité kínálja. Fotó: Imre Péter
Eperfronton szétnéztünk Vásárhelyen is. A gyengébbnek számító keddi piaci napon délelőtt már nem találtunk a vásárban, ezért két Teleki utcai zöldségesben tartottunk mustrát. Még mindkettőben görögöt kínáltak a vevőknek, kilóját 880 forintért, nagyjából félkilós adagokba kiporciózva, 440-ért. Az egyik helyen stílszerűen egy Afrodité nevű eladó kínálja a görög epret. Megtudtuk, a vásárhelyi piacon már magyar is kapható, kilója 1600 forint körüli áron.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝NYERJEN BÉRLETET A 2019-ES DEJA VU FESZTIVÁLRA˝ elnevezésű nyereményjáték részvételi- és játékszabályzata

,,NYERJEN BÉRLETET A 2019-ES DEJA VU FESZTIVÁLRA" elnevezésű nyereményjáték részvételi- és… Tovább olvasom