Délmagyar logó

2019. 06. 26. szerda - János, Pál 21°C | 32°C Még több cikk.

Gyurcsány, a hosszútávfutó

Botka László újra polgármester lesz – jósolta tegnap Szegeden a miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc beszélt a Fidesz által provokációnak tartott kampánykörútról és válaszolt arra is: tüntetne-e, ha most diák lenne.
– Nincs afelől kétségem, hogy a szegediek respektálni fogják, ami az elmúlt években a városban változott. Azt hiszem, hogy Botka László folytathatja a munkát. Hozzáteszem, erre számítok a legtöbb nagyvárosban is – latolgatta tegnap Gyurcsány Ferenc az önkormányzati választások esélyeit. A miniszterelnökkel a Szent István tér átadása előtt a városházán beszélgettünk. Azt kérdeztük, meddig folytatja a Fidesz által provokációnak minősített kampánykörutat.

– Folytatom a választásokig természetesen – válaszolta, majd kijelentette: nem tudja mitől lenne provokáció, hogy valaki beszél az országról, a feladatokról. Szerinte „bolondság" az az értelmezés, hogy az önkormányzati választáson az országos politikáról vagy a kormány döntéseiről szavazunk, hiszen például a szegedi választás Szegedről szól.
– Teszem a dolgom továbbra is, és azt mondom az embereknek: legyen bátorságuk véleményt mondani arról, ahogyan a városuk fejlődött.

A miniszterelnök számára nem váratlan, hogy a kormány intézkedései sok vitát és kritikát váltanak ki. Szerinte épp ezért halogatta eddig a változtatást mindenki.
– Nem ahhoz kell bátorság, hogy azt mondjam az embereknek: megállítom a gázáremelést a határoknál. Ahhoz szerintem butaság kell. El kell mondani, hogy mi a teendő Magyarországon. Ehhez kell a bátorság. Nem szabad az embereket abban a hitben ringatni, hogy nem az ő erőfeszítésükből épül az ország.

Arra a kérdésre, hogy ha most lenne diák, részt venne-e a tandíj elleni tüntetésen, Ekler Gergely egy nyilatkozatára hivatkozott. A szegedi diáktüntetésen is felszólaló HÖOK elnök ugyanis költségtérítéses képzésre jár, de nem sokallja a 85 ezer forintos féléves tandíjat. – Ennél a bevezetendő tandíj kevesebb – mondta Gyurcsány –, ráadásul ahogy én tanultam, a tandíj összegénél minden bizonnyal több ösztöndíjat kapnék.

A miniszterelnököt esetleges vészforgatókönyvről is faggattuk arra az esetre, ha a tiltakozások nem szűnnének. Nincsen vész – jelentette ki, majd hozzátette: egyetlen terv van, határozottan végig menni ezen az úton.
– Elmondom az embereknek, ha kell százszor vagy ezerszer, hogy miért lesz ettől erősebb Magyarország, és élhetőbb ez a világ. Akkor is, ha tudom, hogy rövid távon ezer ok van kritikára. De nekem nem csak mára, meg holnapra kell gondolnom. Végre olyan kormány van, amelyiknek van bátorsága előre menni, több ciklusban gondolkodni. Én kitartó ember vagyok, maratonfutó fajta. Beosztom az erőmet és be fogok érni a célba az országgal együtt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Máig adtak haladékot a háziorvosok

Az Országos Mentőszolgálat ígérete szerint a hét végéig kifizetik a szegedi háziorvosok elmaradt… Tovább olvasom