Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 12°C Még több cikk.

Gyurcsány lemondását követelték

A miniszterelnök és Botka László lemondását követelték tegnap a kormány ellen tüntetők Szegeden. A tömeg a Széchenyi térről a Dugonics, a Rerrich Béla és a Dóm térre, majd az MSZP-székházhoz vonult. A demonstrációt ma este folytatják.
Tüntetők a szegedi városháza előtt. Fotó: Karnok Csaba
Új választást és Gyurcsány Ferenc lemondását követelték tegnap Szegeden a kormányellenes tüntetés résztvevői. A zászlókkal, transzparensekkel felszerelkezett demonstrálók a Széchenyi téren, a városháza előtt gyülekeztek este 7 órakor. Elénekelték a Himnuszt, majd jelszavakat skandáltak: „Gyurcsány mondjon le!, Nem akarunk hazugságban élni!" A táblákon ez állt: „Aki hazudik, az lop, így jártál, Feri!" Volt, aki Árpád-sávos lobogót lengetett. Elhangzott a székely himnusz is. A tüntetők tapsoltak, fütyültek és azt kiabálták: „Hajrá magyarok!" „2006, 56" és: „Gyurcsány banda pusztuljon, nem állunk meg félúton!" A rendezvényen hol ez, hol az kiáltott egy jelszót vagy jelmondatot, és a tömeg ismételte utána. A leggyakrabban ezt: „Táncolj, Feri, búcsúbuli". A tüntetők a városháza felé fordulva azt követelték: Botka László jöjjön ki. „Botka, te is ott voltál!" – állt egy transzparensen.

Az eseményen jelen voltak a Jobbik, a Fidelitas tagjai, és eljöttek a Fidesz és a KDNP szegedi vezetői, képviselőjelöltjei annak ellenére, hogy délutáni sajtótájékoztatóján Oláh János, a Fidesz városi elnöke, polgármesterjelölt mindenkitől azt kérte: ne tüntessen, hanem az urnáknál mondjon véleményt. De ott volt mások mellett Kalmár Ferenc, a KDNP országos alelnöke, Balogh László korábbi országgyűlési képviselő, a Magyar Televízió kuratóriumi elnökségének tagja, Gyimesi László, Farkasné Pocsai Blanka és Bakai Csaba képviselőjelölt is.

A Dugonics téren elénekelték a Kossuth-nótát és a Himnuszt. Fotó: Karnok Csaba
Oláh lapunknak azt mondta: csupán érdeklődőként van jelen a demonstráción. A résztvevőknek a pártelnök délelőtti sajtótájékoztatójának írásos anyagát osztogatták. Oláh rövid beszédet is tartott. Ébresztő, Szeged! – mondta programjának címét a megafonba.
„Kitartás Budapest, ébredj Szeged!" – skandálta a tömeg, majd két fiatal a városháza ajtajára kitűzött egy magyar zászlót (a lobogót később ők maguk levették).

A tömeg – amelyben középiskolások, egyetemisták, kisgyerekes szülők, középkorúak és nyugdíjasok is voltak – a Széchenyi térről a Kárász utcán át a Dugonics térre vonult. Elénekelték a Kossuth-nótát, a jelszavakat útközben is skandálták, és változatlanul a miniszterelnök lemondását követelték. A rektori hivatal előtt ismét elénekelték a Himnuszt, majd továbbindultak.

- Ébresztő Szeged! - mondta Oláh János a megafonba
József Attila szobrára nemzetiszín zászlót terítettek, és elszavalták a Tiszta szívvel című verset. A költemény és a Himnusz újra elhangzott a Rerrich Béla téren az 56-os emlékmű előtt. Itt a szónokoknál már mikrofon is volt. Közölték: kedden este 7 órakor folytatják a demonstrációt.

A Rerrich Béla térről 9 órakor tovább vonultak a Dóm térre. Itt a táblákat és zászlókat tartók a lépcsőkre álltak. „A magyar név megint szép lesz, méltó régi nagy híréhez" – szavalták. A Himnuszt itt is elénekelték, majd továbbindultak a múzeumhoz, onnan pedig az MSZP-székház elé vonultak.


A Jobbik szervezte

Mivel a tüntetés békésen zajlott, a Jobbik felvállalja, hogy ő szervezte a megmozdulást – közölte Apáti Bálint az MTI tudósítójával tegnap este. Ezt korábban azért nem tették meg, mert attól féltek, ha kiderül, hogy ők a szervezők, a „hatalom és a karhatalom" esetleg beavatkozik." 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MIÉP-tüntetésen a népharagról

Kormányellenes tüntetést tartott szombaton Szegeden a MIÉP. Kovács László megyei elnök beszédében a… Tovább olvasom